Samsung: επένδυση σε νέα τεχνολογία τηλεοπτικών οθονών

Ονόματι QLED και φιλοδοξιών πέραν των OLED, ο χρονικός ορίζοντας ωστόσο τριών ετών τουλάχιστον

Οποιοσδήποτε παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στις τεχνολογίες τηλεοπτικών οθονών - και άρα την εικόνα που εισπράττει η μεγάλη πλειοψηφία του καταναλωτικού κοινού σε οικιακό περιβάλλον - έχει αντιληφθεί πως βρισκόμαστε σε σημείο... μετέωρο αυτή τη στιγμή όσον αφορά στην πρόοδο αυτών των συσκευών. Η τεχνολογία LED/LCD έχει εδώ και καιρό αγγίξει τα όρια τού τί μπορεί να προσφέρει στην ποιότητα εικόνας των τηλεοράσεων: ακόμη και οι καλύτερες υλοποιήσεις δεν μπορούν να απαλλαγούν εντελώς από τα εγγενή "θέματα" των οθονών αυτών. Οι οθόνες OLED, από την άλλη, έχουν ορισμένα (λιγοστά) δικά τους... "θέματα" τεχνικά, τα σημαντικότερα όμως είναι άλλα: το ακόμη υψηλό κόστος κατασκευής τους, αφενός, το γεγονός ότι ένας και μόνο κατασκευαστής διαθέτει στην αγορά τηλεοράσεις OLED (η LG) αφετέρου. Εξ ου και το... μετέωρο του πράγματος: οι τηλεοράσεις έπρεπε να είχαν κάνει ήδη το επόμενο βήμα, το έχουν κάνει όμως διστακτικά και περιορισμένα.

Ένας τουλάχιστον κατασκευαστής πάντως, η Samsung, φαίνεται διατεθειμένος να "ταράξει τα λιμνάζοντα νερά" και μεσοπρόθεσμα να ωθήσει τα πράγματα μπροστά με τους δικούς του όρους. Οι Κορεάτες, αντί να περιμένουν να ωριμάσει κατασκευαστικά η τεχνολογία OLED, σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν μία τεχνολογία που ανέπτυξαν οι ίδιοι ονόματι QLED: αυτή αξιοποιεί την υπάρχουσα τεχνολογία Quantum Dot που συναντά κανείς στις παρούσες τηλεοράσεις LED/LCD της Samsung, συνδυάζοντάς τα με αυτόφωτες οθόνες α λα OLED που όμως δεν εμπεριέχουν το είδος των οργανικών υλικών που έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση της ποιότητας απεικόνισης σε βάθος χρόνου. Από την σχετική αναφορά δεν διευκρινίζεται αν η τεχνολογία QLED προσφέρει έλεγχο της εικόνας σε επίπεδο pixel όπως η OLED.

Με αυτόν τον τρόπο η Samsung σκοπεύει να μεταβεί - πάντοτε σύμφωνα με τα δικά της λεγόμενα προφανώς - απευθείας σε ανώτερης τεχνολογίας τηλεοράσεις "προσπερνώντας" εντελώς τις οθόνες OLED. Το αν και κατά πόσο αυτό θ' αποδειχθεί και επί του πρακτέου είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε έως το 2019 για να διαπιστώσουμε, καθώς ο κορεατικός κολοσσός υπολογίζει πως θα χρειαστεί 2 ή 3 χρόνια προκειμένου να ωθήσει την τεχνολογία QLED σε επίπεδο κατασκευαστικής ετοιμότητας. Στο μεσοδιάστημα οι Κορετάτες θα συνεχίσουν να προωθούν τις τηλεοράσεις LED/LCD υποβοηθούμενες από την τεχνολογία Quantum Dot. Τρία χρόνια, φυσικά, είναι... αρκούντως πολλά για όλων των ειδών τις αλλαγές στην αγορά των τηλεοράσεων, οπότε - όπως πάντα - ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ