Samsung: εγκαταλείπει τα player οπτικών δίσκων

O κορεατικός κολοσσός αποδέχεται την αποτυχία του στην κατηγορία, πλήγμα και για το φορμά HDR10+

Στο Πόρτο της Πορτογαλίας, όπου έλαβε χώρα το Samsung Forum 2019, οι Κορεάτες παρουσίασαν τις σειρές των τηλεοράσεων 4Κ και 8Κ που θα διαθέσουν στην ευρωπαϊκή αγορά την τρέχουσα χρονιά - αλλά στο... περιθώριο αυτής της εκδήλωσης γνωστοποιήθηκε σε μικρό αριθμό δημοσιογράφων, και στην συνέχεια επιβεβαιώθηκε από περισσότερους, κάτι μάλλον δυσάρεστο για την αγορά των οπτικοακουστικών και του home cinema: η Samsung δεν έχει πλέον σχέδια για την κυκλοφορία κανενός player οπτικών δίσκων, είτε Ultra HD Blu-ray είτε "απλού" Blu-ray, για το 2019 ή αργότερα. Ο κορεατικός κολοσσός, με άλλα λόγια, εγκαταλείπει την κατηγορία αυτήν των συσκευών ολοκληρωτικά, πιθανώς κι οριστικά.

Η σχετική φημολογία είχε αναπτυχθεί στο Web εδώ και μήνες, όμως πολλοί από μας πίστευαν πως στο πλαίσιο της προώθησης του φορμά χρωματική απόδοσης εικόνας HDR10+ (του οποίου η Samsung είναι ουσιαστικά συνδημιουργός και άρα θερμή υποστηρίκτρια) θα αποδεικνυόταν ψευδής. Εν τέλει επικράτησε η αμιγώς επιχειρηματική λογική, καθώς τα Ultra HD Blu-ray player που είχε κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα ο κορεατικός κολοσσός δεν είχαν σημειώσει ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, όντας και ανταγωνιστικά μοντέλων που προωθούν σαφώς περισσότερο καθιερωμένες κατασκευάστριες όπως η Panasonic, η Sony και πιο πρόσφατα η Pioneer. Έτσι η Samsung επικεντρώνεται πλέον αποκλειστικά στο Internet και απομακρύνεται από τα υλικά μέσα αποθήκευσης για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Το ειρωνικό, φυσικά, σε όλα αυτά είναι πως τα UltraHD Blu-ray player της Samsung είχαν τόσο χαμηλές πωλήσεις όχι απαραίτητα γιατί ήταν τεχνολογικά κατώτερα από τα αντίστοιχα του ανταγωνισμού, αλλά επειδή η εταιρεία πεισματικά αρνούνταν να υποστηρίξει το καλύτερο αυτήν την στιγμή φορμά χρωματικής απόδοσης εικόνας, το Dolby Vision. Έτσι οι καταναλωτές έκριναν τις συσκευές επισφαλείς για το μέλλον και δεν τις επέλεγαν - και όταν πλέον η Samsung αποφάσισε να προωθήσει το φορμά "αντίλογο" στο Dolby Vision, το HDR10+, το πρώτο είχε καθιερωθεί σε βαθμό αρκετό ώστε να θεωρείται σημαντικό για την αγορά ενός UHD BD player. Και... κάπου εκεί εξαντλήθηκαν και οι επιλογές της Samsung. Η LG, που δεν ακολούθησε αυτήν την οδό αλλά υποστήριξε και το Dolby Vision πολύ γρήγορα, σημειώνει πωλήσεις αρκετές ώστε να μην χρειάζεται να εγκαταλείψει τα player αυτά.

Η είδηση, πάντως, κρίνεται ως αρνητική για το σύνολο της αγοράς των οπτικοακουστικών: όταν μία εταιρεία του "ειδικού βάρους" της Samsung εγκαταλείπει μία προϊοντική κατηγορία "στέλνει μηνύματα" και η κίνησή της αυτή ερμηνεύεται δυστυχώς ως δυσοίωνη για τα υλικά μέσα αποθήκευσης και ως καταλύτης επιταχυντικός της επικράτησης του Internet ως μέσου διανομής ψυχαγωγικού περιεχομένου. Οι κινηματογραφικές δηλώνουν ικανοποιημένες με το ποσοστό των ταινιών που πωλείται σε Ultra HD Blu-ray και Blu-ray μαζί - κοντά στο 6% και το 35% αντίστοιχα - και το κοινό που απαιτεί την υψηλότερη δυνατή ποιότητα εικόνας και ήχου δεν θα προτιμήσει ποτέ την Δικτυακή εκδοχή ταινιών και σειρών από αυτήν των δίσκων UHD BD, όμως με τις υποστηρίκτριες μεγάλες εταιρείες των υλικών μέσων αποθήκευσης μετρημένες πλέον στα δάκτυλα του ενός χεριού, ίσως σε βάθος χρόνου θα στερηθεί αυτήν την επιλογή. Από την πλευρά μας ελπίζουμε, φυσικά, πως... όχι.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ