PS3: Το πληρέστερο Blu-ray player

Ή αλλιώς, η πρώτη συσκευή με υποστήριξη Profile 2.0. Επιτέλους!

Ακολουθώντας την πάγια τακτική της να εμπλουτίζει τη γκάμα των λειτουργιών και των δυνατοτήτων του PS3 βαθμιαία, η Sony διέθεσε χθες (25/3) νέα αναβάθμιση για το firmware της πολυτάλαντης όσο και... πολύπαθης συσκευής της. Mε το καινούργιο αυτό update το "λειτουργικό" του νέου PlayStation αγγίζει αισίως την έκδοση 2.20 και οι αλλαγές ή προσθήκες δεν είναι πολλές, είναι όμως χρήσιμες. Μία εξ αυτών, μάλιστα, λύνει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν αυτή τη στιγμή το νικηφόρο, αλλά ακόμη ανώριμο τελικά, φορμά των δίσκων Blu-ray. Αυτή είναι, ουσιαστικά, και η λύση που περίμενε με ανυπομονησία το τμήμα εκείνο του κοινού που ενδιαφερόταν να κάνει τη μετάβαση στον κόσμο των ταινιών υψηλής ευκρίνειας, αλλά ήθελε να το κάνει με σιγουριά.

Αναφερόμαστε φυσικά στην κωμικοτραγική κατάσταση που είχε προκύψει τους τελευταίους 12 μήνες με τις τεχνικές προδιαγραφές του ίδιου του προτύπου του Blu-ray και τις τρεις διαφορετικές "εκδόσεις" του. Έχουμε αναφερθεί κι άλλες φορές στο θέμα των Profiles 1.0, 1.1 και 2.0, με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο, καθώς αυτό είχε δυσμενείς επιπτώσεις τους καταναλωτές και μόνο (όχι στη Sony ή οποιαδήποτε άλλη κατασκευάστρια εταιρεία είναι μέλος του "στρατοπέδου" του Blu-ray). Είχαμε επίσης εκφράσει την πεποίθηση ότι το PS3 θα ήταν η πρώτη συσκευή που θα έλυνε αυτό το πρόβλημα και, ευτυχώς, αυτό ακριβώς γίνεται πραγματικότητα με το firmware 2.20.

Εφαρμόζοντας οι κάτοχοι του PS3 το συγκεκριμένο update, θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες του Profile 2.0 του Blu-ray. Έξτρα περιεχόμενο που προέρχεται από το Internet (πρόσθετες σκηνές, φωτογραφίες, ringtones κλπ.) αλληλεπιδραστικά στοιχεία (δυναμικά menu, mini-games για έναν ή πολλούς παίκτες) και άλλα ενδιαφέροντα θα είναι προσβάσιμα μέσα από κάθε ταινία σε Blu-ray που διαθέτει τέτοιες προδιαγραφές. Δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες κυκλοφορίες ακόμη (για την ακρίβεια δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού), όμως από τον Σεπτέμβριο και μετά περιμένουμε αρκετές. Έτσι το PS3 αναδεικνύεται και πάλι πρωτοπόρο ως συσκευή, αφού τα πρώτα αυτόνομα Blu-ray player προδιαγραφών 2.0 δεν πρόκειται να εμφανιστούν στην παγκόσμια αγορά πριν το καλοκαίρι.

Άλλες προσθήκες άξιες αναφοράς σχετίζονται με την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα PSP και PS3 (κατά πολύ ευκολότερη μεταφορά μουσικής και φωτογραφιών μεταξύ των δύο), την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας σε ταινίες (καταστολή των ατελειών γνωστών με το όνομα mosquito noise), την βελτίωση της χρηστικότητας του Web browser και την αφαίρεση του περιορισμού των αρχείων DivX και Windows Media Video σε μεγέθη έως 2 GB (επίσης ενδιαφέρον για τους λάτρεις του home cinema και των... αμερικανικών σειρών που "κυκλοφορούν" στο Internet). Καθόλου άσχημα, με άλλα λόγια, έστω κι αν περιθώρια για βελτίωση υπάρχουν πάντοτε... για να έχουμε να προσβλέπουμε και σε επόμενα firmware updates!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ