Πόλη-πείραμα από το μέλλον

Με τεχνογνωσία και επενδύσεις της Panasonic και άλλων εταιρειών

Καλά όλα αυτά με τις οθόνες υψηλής ευκρίνειας, plasma, 3D κλπ. κλπ., όμως μεγαλύτερη - και τεχνολογική - σημασία για το μέλλον έχει σαφέστατα το πώς θα διαμορφωθούν τις δεκαετίες που έρχονται, οι οικισμοί που θα κληθούν να φιλοξενήσουν τις επόμενες γενιές. Αυτοί πρέπει να έχουν σχεδιαστεί έχοντας λάβει στα υπόψιν όλα τα νέα κλιματολογικά δεδομένα, καθώς και την επιτακτική πια ανάγκη για έξυπνη διαχείριση ενέργειας. Η Panasonic ανήκει στις εταιρείες εκείνες που, έχοντας μακρά παράδοση στην έρευνα, καταλαβαίνουν τη σημασία του να ξεκινάς κάτι από το μηδέν για να μάθεις "στην πορεία" πράγματα σημαντικά. Γι' αυτό και, σε συνεργασία με οκτώ άλλες εταιρείες, έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή μιας πρότυπης μικρής... πόλης, σχεδιασμένης βάσει αυτών ακριβώς των παραμέτρων και με αυτόν ακριβώς το σκοπό. To όνομά της; Fujisawa SST!

Όπου "SST" o όρος "Sustainable Smart Town", για να υποδηλώσει όλα τα παραπάνω. Η μικρή πόλη θα δημιουργηθεί σε μία τοποθεσία όπου κάποτε λειτουργούσε ένα παλιότερο εργοστάσιο της Panasonic και ενεργειακά στοχεύει να είναι όχι μόνο οικολογική, αλλά και αυτάρκης: να αντλεί την ενέργειά της από τον ήλιο και τον άνεμο, να την μετατρέπει σε ηλεκτρισμό ή αέριο και να την αξιοποιεί στα περίπου 1000 σπίτια που θα φιλοξενήσουν ισάριθμες οικογένειες, με τις λιγότερες δυνατές εκλύσεις στο γύρω περιβάλλον. Η "έξυπνη πόλη" της Panasonic και των συνεργάτιδών της εταιρειών θα ενσωματώνει νέα συστήματα για την εξοικονόμηση, αποθήκευση και γενικότερη διαχείριση ενέργειας, τόσο για χρήση από τις οικογένειες ξεχωριστά, όσο και για δημόσια χρήση.

Τα όσα θα διαπιστωθούν κατά τη λειτουργία της πόλης αυτής αναμένεται να αποτελέσουν... μαθήματα όχι μόνο για το πώς οι μελλοντικές πόλεις θα μπορούν να είναι λιγότερο ενεργοβόρες, αλλά και το πώς κάποιες από τις πρακτικές και τις μεθόδους αυτές ίσως ήταν εφικτό να αξιοποιήσουμε και σήμερα, με τις παρούσες υποδομές. Το όλο εγχείρημα βρίσκεται ήδη στα πρώτα στάδια και στόχος είναι η "έξυπνη πόλη" να δοθεί στους κατοίκους της ως τον Απρίλιο του 2014. Ας ελπίσουμε πως μέχρι τότε η ενεργειακή κατανάλωση των plasma θα έχει μειωθεί τόσο, ώστε να... μην τις στερηθούμε σε διαγωνίους των 120 ιντσών λόγω ρεύματος!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ