Pioneer VSX-LX51

Καλός, αλλά... οριακά

Είδος: Ενισχυτές
Τιμή: €1199,00

Εταιρία: Pioneer
Διανομή: Intersys

Περίοδο οικονομικής δυστοκίας μπορεί να διανύουμε, αυτό όμως δεν σημαίνει πως παράλληλα δεν είναι όλο και περισσότεροι οι άνθρωποι που μαθαίνουν τα βασικά πράγματα για την υψηλή ευκρίνεια και τις αλλαγές που αυτή φέρνει στον τρόπο που το κοινό θα παρακολουθεί ταινίες στο σπίτι τα επόμενα χρόνια. Και όσο περισσότεροι άνθρωποι εξοικειώνονται με την υψηλή ευκρίνεια και τις ανάγκες της, τόσο πιο πολλοί είναι αυτοί που καταλαβαίνουν ότι ο "ακρογωνιαίος λίθος" ενός home cinema είναι ο ενισχυτής audio/video και όχι η... τηλεόραση. Γι' αυτό και τα προϊόντα της κατηγορίας καθίστανται όλο και πιο σημαντικά, γι' αυτό και έχει σημασία να έχουμε διαθέσιμες στην "μέση ζώνη" τιμής τους πολλές, ποιοτικές προτάσεις ικανές να στηρίξουν ένα αξιοπρεπέστατο setup με λογικό κόστος. Προτάσεις, για παράδειγμα, όπως τον νεότερο ενισχυτή της Pioneer, τον VSX-LX51.

Ο νέος VSX είναι, τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά, ο αντικαταστάτης του περυσινού LX50, ο οποίος για τα δεδομένα της άνοιξης του 2008 ήταν μεν... "ΟΚ", αλλά για τα δεδομένα του 2009 ομολογουμένως θα αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα με τις προτάσεις που άλλες εταιρείες έχουν να επιδείξουν στο ίδιο κόστος. H Pioneer τον "αναβάθμισε" κατάλληλα, λοιπόν, κρατώντας αναλλοίωτα τα στοιχεία που δεν χρειάζονταν αλλαγή και επεκτείνοντας τις δυνατότητές του ώστε να μην υπολείπεται των ανταγωνιστών του. Συνεπώς, παραμένει ο πολύ όμορφος σχεδιασμός με το classy μαύρο χρώμα και τις λιτές γραμμές, παραμένει το υψηλό επίπεδο ποιότητας κατασκευής (για την κατηγορία πάντα), παραμένει η μεγάλη, ευκρινέστατη οθόνη υγρών κρυστάλλων για τις ενδείξεις στην πρόσοψή του. Από κει και πέρα, όμως... προσθήκες.

Κάποιες από αυτές φαίνονται με την πρώτη ματιά, όπως η μία παραπάνω θύρα εισόδου HDMI (συνολικά 3) ή η θύρα USB, η οποία αυτή τη φορά δέχεται και την απευθείας σύνδεση με iPod και τα γνωστά flash drives. Κάποιες άλλες προσθήκες, ωστόσο, πιο σημαντικές, κάνουν αισθητή την παρουσία τους μόνο κατά τη λειτουργία του LX51. Ανάμεσά τους η πλήρης υποστήριξη των δύο καλύτερων ηχητικών προτύπων αυτή τη στιγμή, των Dolby TrueHD και DTS Master Audio, αλλά και το πάρα πολύ καλό σύστημα αυτορρύθμισης MCACC, που αναλαμβάνει να "συνενώσει" με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα επτά ξεχωριστά κανάλια μέσα στο χώρο του home cinema ώστε να δημιουργείται πειστικό ηχητικό πεδίο από αυτά. Αυτό που δυστυχώς δεν έχει αλλάξει είναι τα menu ρυθμίσεων, τα οποία - με απλό κείμενο και όχι ιδιαίτερα καλή δομή - δεν αποτελούν ό,τι πιο εύχρηστο.

Από πλευράς απόδοσης, πάντως, ο LX51 δεν απογοητεύει. Τα 150 Watt ισχύος που μπορεί να διοχετεύσει σε κάθε κανάλι είναι υπεραρκετά για τους περισσότερους χώρους όπου θα τοποθετηθεί αυτός ο ενισχυτής, η επεξεργασία σε δεύτερο στάδιο του ηχητικού περιεχομένου φτάνει έως και το επίπεδο του THX Ultra2, η αναβάθμιση των αναλογικών πηγών σε 1080 γραμμές είναι ικανοποιητικής ποιότητας. Στην αναπαραγωγή ταινιών Blu-ray και δη αυτών που προσφέρουν ήχο ποιότητας DTS MA ή Dolby TrueHD (όπως τα I, Robot και Iron Man αντίστοιχα), ο LX51 αποδίδει εξαιρετικά, μεταφέροντας με λεπτομερή, πειστικό τρόπο τα ειδικά εφέ που "κινούνται μέσα στο χώρο". Στην αναπαραγωγή μουσικής είναι λιγότερο "μελωδικός" απ' ότι π.χ. ένας αντίστοιχος Yamaha ή Marantz, παραμένει ωστόσο απόλυτα κατάλληλος για ακρόαση από ασυμπίεστες πηγές (CD και Super Audio CD). Στην αναπαραγωγή MP3 έχουμε συναντήσει καλύτερα αποτελέσματα στην ίδια κατηγορία ενισχυτών.

Ο νέος VSX διατίθεται ακριβώς στην τιμή πώλησης με την οποία είχε ξεκινήσει πέρυσι τον Μάρτιο και ο προκάτοχός του, ένα ποσό γύρω στα 1200 ευρώ δηλαδή. Με αυτό το σκεπτικό, ο αντικαταστάτης προσφέρει φυσικά πολύ υψηλότερο συντελεστή κόστους/αξίας, όπως θα περίμενε κανείς από προϊόντα με εξελικτική διαφορά 12 μηνών. Όμως το πρόβλημα είναι ότι στην αγορά υπάρχουν ήδη ενισχυτές που προσφέρουν περισσότερες εισόδους HDMI από τον LX51 (θα θέλαμε μία τέταρτη), ενώ σιγά σιγά θα εμφανιστούν στην κατηγορία αυτή και οι πρώτοι ενισχυτές που φέρουν την πολυπόθητη θύρα Ethernet για σύνδεση με το τοπικό οικιακό δίκτυο. Τα δύο αυτά στοιχεία για κάποιο ποσοστό του κοινού πιθανώς δεν θα είναι αποτρεπτικής σημασίας, για όσους δηλαδή γνωρίζουν ότι δεν θα συνδέσουν σε αυτόν πάνω από 3 ψηφιακές πηγές εικόνας και δεν θα χρειαστούν πολυμεσικό υλικό από PC ή άλλες "δικτυωμένες" πηγές. Για ένα άλλο ποσοστό, όμως, του κοινού θα είναι. Σε αυτό, υπενθυμίζουμε πως η επόμενη κατηγορία ενισχυτών A/V, με περισσότερα χαρακτηριστικά και ισχύ, βρίσκεται μόλις 250 ή 300 ευρώ μακριά από το κόστος του LX51. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: ****

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ