Pioneer S-V1EX

Κορυφή, με το ανάλογο κόστος

Είδος: Hi-end ηχεία
Τιμή: €14399,00

Εταιρία: Pioneer
Διανομή: Intersys

Δεν θα πάψουμε ποτέ να υπενθυμίζουμε στο κοινό που ενδιαφέρεται για τα συστήματα home cinema, πόσο μεγάλη σημασία έχει στην συνολική εμπειρία θέασης μιας ταινίας ο ηχητικός της τομέας: οι περισσότεροι καταναλωτές "μαγεύονται" με την μεγάλη ή/και λεπτομερή εικόνα, τη στιγμή που τα ηχητικά εφέ και η μουσική είναι αυτά που "μπορούν να κάνουν τη διαφορά" στη δημιουργία πραγματικά "πειστικής" ατμόσφαιρας σε μία ταινία. Το γεγονός αυτό όχι μόνο ισχύει, αλλά υπογραμμίζεται εμφατικά στις ημέρες της υψηλής ευκρίνειας που διανύουμε, όπου τα 6 ή 8 διακριτά κανάλια ήχου υψηλής πιστότητας μιας ταινίας σε Blu-ray ή HD-DVD απαιτούν ηχοσύστημα αξιώσεων για να "δείξουν τί αξίζουν". Στο κοινό που έχει... σαφή επίγνωση της κατάστασης αυτής, και εννοεί να κάνει την ανάλογη επένδυση σε ένα home cinema υψηλού επιπέδου - στο οποίο ο προβολέας δεν θα είναι απαραίτητα το πιο ακριβό στοιχείο - "στοχεύει" ουσιαστικά η Pioneer το κορυφαίο σετ ηχείων της, το S-V1EX.

Το σετ αποτελείται από τρία τμήματα: το επιδαπέδιο ζεύγος ηχείων, που τοποθετείται συνήθως μπροστά στον θεατή, το "επιτραπέζιο" ζεύγος, που τοποθετείται πίσω του, καθώς και το κεντρικό, μέσα από το οποίο αποδίδονται συνήθως οι διάλογοι των ταινιών και τοποθετείται ανάμεσα στα δύο πρώτα. Όλα τα ηχεία φέρουν τη σχεδιαστική και τεχνολογική υπογραφή της Technical Audio Devices, εταιρείας που κατά βάση ειδικεύεται στα επαγγελματικά προϊόντα - και φαίνεται: από την χρήση βερυλλίου στα υλικά, μέχρι την αξιοποίηση του κενού χώρου στο περίβλημα των ηχείων για την εξουδετέρωση των στάσιμων κυμάτων που δημιουργούνται, ούτε... γραμμάριο από την εμπειρία της TAD δεν μένει αναξιοποίητο στην υλοποίηση του S-V1EX. Γεγονός που - σε συνδυασμό με την αντίστοιχη τεχνογνωσία της Pioneer στα ηχητικά - εξασφαλίζει ότι o παραγόμενος ήχος αν μη τί άλλο θα κινείται σε "άλλο επίπεδο" σε σχέση με τα setup ηχείων "τυπικής" προσέγγισης στην κατασκευή και τη γενικότερη φιλοσοφία.

Η απόδοση ενός σετ όπως το S-V1EX απαιτεί... την κυριολεξία "ιδιαίτερο" υλικό και χώρο για να εκτιμηθεί όπως της αξίζει. Η πρόταση της Pioneer, τόσο λόγω ισχύος όσο και τεχνολογίας, απαιτεί περισσότερο "ανοιχτό" χώρο απ' ότι ένα σύνηθες σαλόνι μπορεί να προσφέρει - όταν όμως αυτό υπάρχει (όπως στην περίπτωση που έτυχε να το βιώσουμε) ο παραγόμενος ήχος είναι συγκλονιστικός: πλήρης στην έκταση του φάσματος που καλύπτει, λεπτομερής σε όλες τις συχνότητες, με πραγματικά αδιόρατη παραμόρφωση ακόμη και σε υψηλή ένταση, δεν αφήνει κανένα σχεδόν περιθώριο για κριτική. Είτε η πηγή ήταν μουσική από Super Audio CD ή DVD Audio (στα "απλά" Audio CD οι δυνατότητες του σετ δεν γίνονται κατά βάση αντιληπτές), είτε ήταν ταινία σε Blu-ray, το αποτέλεσμα ήταν εξίσου ποιοτικό. Τα ηχητικά εφέ του "300" ή του "Mr. & Mrs Smith" δίνουν την εντύπωση ότι τα ακούει κανείς... για πρώτη φορά με τέτοιο setup, ενώ η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο "Blade Runner" αποκτά πραγματικά "άλλη διάσταση" και μεγαλείο προερχόμενη από τα επιδαπέδια τμήματα της πρότασης της Pioneer.

Φυσικά, στο hi-end τμήμα της αγοράς του home cinema αυτού του επιπέδου ο ποιοτικός ήχος "πληρώνεται" και, με προτεινόμενη λιανική τιμή άνω των 14Κ ευρώ (που δεν περιλαμβάνει το απαραίτητο subwoofer), η πρόταση της Pioneer δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες σχετικά με το γεγονός. Με το "σωστό" subwoofer για το S-V1EX (η ιαπωνική εταιρεία προτείνει π.χ. το S-W250S) το ποσό αυτό πλησιάζει επικίνδυνα τα 15Κ ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι με αυτά τα χρήματα μπορεί να συνθέσει κανείς από ξεχωριστά "τμήματα" (και μάλιστα από μεγάλα ονόματα) ένα setup 7.1 και όχι 5.0, με ελάχιστα μικρότερη ισχύ, και να... "έχει και ρέστα" για έναν αξιολογότατο ενισχυτή! Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσοι και όσες αποφασίσουν να επενδύσουν σε ένα S-V1EX θα "εισπράξουν" απίθανα υψηλής ποιότητας ήχο τόσο στην αναπαραγωγή μουσικής, όσο και στην απόδοση των soundtracks, των εφέ και των διαλόγων στις ταινίες. Όσοι "οπαδοί" της Pioneer, λοιπόν...

Βαθμολογία: *****

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ