Pioneer Kuro 6090H

Πρωταθλήτρια, για ακόμη μια σεζόν!

Είδος: TV Plasma
Τιμή: €6999,00

Εταιρία: Pioneer
Διανομή: Intersys

Στον κόσμο του home cinema, το χρώμα που... "λάμπει διά της παρουσίας του" είναι, παραδόξως, το μαύρο: αυτό είναι που αναδεικνύει τις αδιόρατες σκιές, αυτό που κάνει με τη συμμετοχή του τα χρώματα περισσότερο λαμπέρα και φυσικά, αυτό που προσθέτει "ατμόσφαιρα" στις δύσκολες σκηνές. Αυτό είναι άλλωστε και το χρώμα που... επανέφερε στο προσκήνιο τις τηλεοράσεις plasma πριν από 18 μήνες (τηλεοράσεις που είχαν αρχίσει σχεδόν να "αποδέχονται την ήττα τους" εμπορικά) από τις LCD, με τη σειρά των Kuro της Pioneer. Ευρέως αναγνωρισμένες ως οι καλύτερες από πλευράς ποιότητας εικόνας, οι όγδοης γενιάς plasma της συγκεκριμένης σειράς "κράτησαν τα σκήπτρα" για πάρα πολύ καιρό - και η στήλη είχε την ευκαιρία να έλθει σε επαφή με μία από τις πρώτες, ολοκαίνουργιες Kuro ένατης γενιάς που έχουν έλθει στη χώρα μας. Και να συνειδητοποιήσει, για πολλοστή φορά, ότι στην αγορά της τεχνολογίας τίποτε δεν είναι τυχαίο.

H Kuro 6090D "ακολουθεί τις επιταγές" της αγοράς αυτή τη στιγμή για μινιμάλ σχεδιασμό, με το μαύρο φινίρισμα ανέγγιχτο από ο,τιδήποτε διακοσμητικό ή περιττό. Συνδεδεμένη στην προαιρετική βάση και τα πλαϊνά ηχεία τοποθετημένα είναι φυσικά εντυπωσιακού μεγέθους (διαγώνιος 60 ιντσών είναι αυτή!) και απαιτεί τον κατάλληλο χώρο και απόσταση θέασης - ακόμη και από αυτήν την απόσταση πάντως (πόσο μάλλον και μετά από μία κριτική ματιά στη συσκευή), η 6090D δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την κορυφαία κατασκευή της. Ανασχεδιασμένο είναι το τηλεχειριστήριό της, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα πιο εύχρηστο, καθώς και το μενού επιλογών και ρυθμίσεων, που φαίνεται αποφασισμένο να... αποθαρρύνει την χρήστη της νέας Kuro από λεπτομερειακές παρεμβάσεις.

Όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά, μία συσκευή που σχεδιάζεται εξ αρχής με στόχο την κορυφή εννοείται πως... "δεν κάνει εκπτώσεις". Η αρετή της εκείνη που... πανικοβάλλει τον ανταγωνισμό έχει πλέον κυριολεκτικά "ξεφύγει": με δυναμικό λόγο αντίθεσης 100.000:1 (η Pioneer δεν μπαίνει καν πλέον στον κόπο να τον μετρά, τον αποκαλεί Extreme), η 6090D προσφέρει βαθύτερο μαύρο, ομαλότερη απόδοση της κλίμακας του γκρι και πιο ζωντανά χρώματα όχι μόνο από το panel που διαδέχεται, αλλά εικοσαπλάσιο οποιουδήποτε άλλου στην αγορά. Η φωτεινότητά της είναι επίσης υψηλή για τηλεόραση plasma, ενώ η συχνότητα ανανέωσης των 100 Hz (που προσαρμόζεται στα ακριβώς σωστά 72 όταν τα δεδομένα προέρχονται από Blu-ray στα 24 καρέ) εξασφαλίζει σταθερή εικόνα για κάθε είδους οπτικό υλικό. Όσον αφορά στις συνδέσεις, σχεδόν... αποκλειστική χρήση δικαιούνται να έχουν οι τρεις θύρες HDMI (έκδοσης 1.3), έστω κι αν παρούσες είναι και οι υποδοχές component και VGA. Μία θύρα USB επιτρέπει την θέαση φωτογραφιών από Flash drives, παρών είναι και ο υποχρεωτικός πια ψηφιακός δέκτης τηλεοπτικού σήματος.

Αυτό που βέβαια έχει την περισσότερη σημασία, είναι η ποιότητα εικόνας που έρχεται ως απόρροια όλων των παραπάνω να προβληθεί στην οθόνη μιας 6090D. Και εδώ πραγματικά αναζητούμε λέξεις επαρκείς και αυτές έρχονται δύσκολα, πολύ δύσκολα: η εικόνα της νέας Kuro είναι συγκλονιστική. Οι συνήθεις δοκιμαστικές σκηνές από το Casino Royale και το Transformers ανέδειξαν ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες απ' όσες έχουμε δει ποτέ σε μία ποικιλία από panel και projectors. Το απόλυτο μαύρο κατέστησε ταινίες όπως το 300 και το Sin City... κόμικς που κινούνται πάνω σε μία οθόνη. Ακόμη και σε αρκετά δύσκολες από πλευράς ομαλότητας της κίνησης σκηνές, όπως συγκεκριμένες των Die Hard 4.0, Mission Impossible III και Men in Black, το ψηφιακό σύστημα ελέγχου απέδειξε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει με χαρακτηριστική άνεση. Και οι λάτρεις του 3D animation, πιστέψτε μας, δεν θέλουν να διαβάσουν πώς είναι το Παρίσι του Ratatouille σε μία Kuro...

Μοναδικό "μελανό σημείο" στην "κορυφαία μαύρη" της Pioneer δεν μπορεί να είναι άλλο από την τιμή πώλησής του: τα 6.700 ευρώ περίπου "ακούγονται" βεβαίως... τρομακτικά και καθιστούν απολύτως σαφές το πού απευθύνεται αυτό το προϊόν. Όταν όλα έχουν ειπωθεί, όμως, πάντοτε υπάρχει ένα τίμημα που καταβάλλει οποιοσδήποτε δεν θα συμβιβαζόταν με τίποτε λιγότερο από το απολύτως κορυφαίο. Αυτό είναι το τίμημα που ζητά η 6090, όμως το ζητά "με το κεφάλι ψηλά" γιατί πραγματικά το αξίζει: είναι όντως το αδιαμφισβήτητα κορυφαίο panel υψηλής ευκρίνειας αυτή τη στιγμή από πλευράς ποιότητας εικόνας. Παρ' εκτός κι αν έχουμε κάποια απρόσμενα μεγάλη έκπληξη από κάποιον άλλο πρωταγωνιστικό κατασκευαστή, η Kuro 6090 προβλέπεται να αποτελέσει το "μέτρο σύγκρισης" στην κατηγορία της για τους επόμενους 9-12 μήνες. Και για τη "δέκατη γενιά", αυτή που θα κατασκευαστεί για πρώτη φορά από την Panasonic με την επίβλεψη της Pioneer, έχουμε καιρό...

Βαθμολογία: *****

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ