Pioneer: επιστροφή με κορυφαίο UHD BD player

To UDP-LX500 με υψηλές βλέψεις στην αγορά σε λίγο καιρό

Με την... σοκαριστική σχεδόν έξοδο της Oppo από την κατηγορία των BD/UHD BD players την άνοιξη έχει δημιουργηθεί ένα κενό στην αγορά των συσκευών αυτών στο ανώτερο και ανώτατο τμήμα της: στο κοινό, δηλαδή, εκείνο των καταναλωτών που προτίθεται να καταβάλλει €750, €1000 ή περισσότερα χρήματα προκειμένου ν' αποκτήσει ένα player προδιαγραφών αναφοράς και δυνατοτήτων κορυφαίων. Οι Sony και LG δεν δείχνουν να έχουν προθέσεις προώθησης τέτοιων μοντέλων μέσα στους επόμενους έξι μήνες το λιγότερο, έχει όμως η Pioneer, η οποία απουσίασε από το πρώτο και δεύτερο "κύμα" των player υπερυψηλής ευκρίνειας όμως τώρα είναι έτοιμη να διεκδικήσει ακριβώς το προαναφερθέν τμήμα της κατηγορίας αυτής με το UDP-LX500.

Πρόκειται για συσκευή με πάρα πολλά από τα αγαπημένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα παρελθόντων player της ιαπωνικής εταιρείας: η στιβαρός μεταλλικός σκελετός, το μαύρο ματ φινίρισμα, η μεγάλη οθόνη LCD στην πρόσοψη και το σπαρτάτικο αλλά καλαίσθητο design όλα παραπέμπουν στην μεγάλη παράδοση του συγκεκριμένου κατασκευαστή και επιστρέφουν επιτυχημένα στο LX500. Αυτό που διαχωρίζει, φυσικά, το μοντέλο αυτό από τα εισαγωγικά των 300 ή λιγότερων ευρώ είναι η επαγγελματικού επιπέδου ποιότητα κατασκευής - με διαχωρισμένα τα τμήματα τροφοδοσίας, αναλογικής μετατροπής, επεξεργασίας και αναπαραγωγής για ελαχιστοποίηση των παρεμβολών - καθώς και η σημασία που έχει δοθεί σε όλους τους υποβοηθητικούς μηχανισμούς σταθεροποίησης της ανάγνωσης των οπτικών δίσκων και μεταφοράς του σήματος στον εκάστοτε ενισχυτή.

Όπως περιμένει κανείς από συσκευή του είδους που εμφανίζεται τώρα με βλέψεις για κορυφαία θέση στην κατηγορία της, το UDP-LX500 υποστηρίζει τόσο το βασικό πρότυπο απόδοσης χρώματος HDR10 για υλικό υπερυψηλής ευκρίνειας, όσο και την πιο πρόσφατη έκδοση του αντίστοιχου και εξελιγμένου Dolby Vision (και όχι το HDR10+ της Samsung). Με την διπλή έξοδο HDMI μπορεί να αποδώσει τον ήχο Dolby Atmos/DTS:X ακόμη και σε παλαιότερους ενισχυτές, ενώ διαθέτει τόσο θύρα ενσύρματης διασύνδεσης Ethernet όσο και θύρα USB για άντληση περιεχομένου από το τοπικό οικιακό δίκτυο ή εξωτερικά μέσα αποθήκευσης. Ο κύριος ρόλος του, φυσικά, εντοπίζεται στην αναπαραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών από οπτικούς δίσκους Ultra HD Blu-ray, Blu-ray και DVD, καθώς και μουσικής από Super Audio CD, DVD-Audio και απλά CD. Αναπαράγει, δε, με άνεση και αρχεία μουσικής υψηλής πιστότητας (hi-res) μέσω των δύο προαναφερθέντων θυρών.

Η Pioneer, μάλιστα, εννοεί να υπογραμμίσει σε τέτοιο βαθμό την εξειδίκευση του LX500 ως δισκοπαικτικού και media player μόνο, που δεν έχει συμπεριλάβει κανενός είδους app πρόσβασης σε καμία από τις δημοφιλείς υπηρεσίες Δικτυακού ψυχαγωγικού περιεχομένου (π.χ. Netflix ή Amazon Prime Video). Το UDP-LX500 θα είναι διαθέσιμο στην ευρωπαϊκή και κατ' επέκταση κι ελληνική αγορά στις αρχές Οκτωβρίου με προτεινόμενη λιανική τιμή αυτή των €999. Μοναδικός του, δεδηλωμένος τουλάχιστον, αντίπαλος αναμένεται φέτος να είναι το Panasonic DP-UB9000, σε άγνωστη μέχρι στιγμής τιμή πώλησης (που αναμένεται ωστόσο να κινείται στο ίδιο περίπου επίπεδο). Σύγκρουση... γιγάντων; Για να δούμε, για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ