Philips HTS 8140

Όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα

Είδος: Συστήματα all-in-one
Τιμή: €999,00

Εταιρία: Philips
Διανομή: Philips Hellas

Για τα προϊόντα τύπου "soundbar", ηχεία που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για να τοποθετούνται κάτω από τηλεοράσεις και να "εξομοιώνουν" ένα πραγματικό σύστημα 5 δορυφόρων και subwoofer, η στήλη έχει ξανακάνει λόγο στο παρελθόν. Πρόκειται για μία προσέγγιση που σε συγκεκριμένες συνθήκες έχει όντως νόημα και για μία λύση που παρουσιάζει πλεονεκτήματα ουκ ολίγα, ειδικά σε αστικά περιβάλλοντα όπου ο χώρος είναι περιορισμένος και οι επιλογές "μετρημένες στα δάκτυλα". Στα mini συστήματα home cinema, που συνδυάζουν ηχεία, DVD player και subwoofer σε ένα συμπαγές σύνολο, επίσης έχουν γίνει αναφορές στο παρελθόν. Αν όμως... συνδυάσουμε τα δύο; Τότε θα έχουμε να κάνουμε με κάτι όχι συνηθισμένο και ως εκ τούτου άξιο προσοχής, όπως την καινούργια πρόταση της Philips, το HTS 8140!

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το 8140 δεν είναι "τυπική" soundbar - έστω κι αν έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα. Αποτελείται από δύο τμήματα: το οριζόντιο περίβλημα, που φιλοξενεί τα οκτώ λιλιπούτεια ηχεία (6 woofers, 2 tweeters), και το ξεχωριστό subwoofer, που θα τοποθετηθεί κατά πάσα πιθανότητα στο πάτωμα, μακριά από το πρώτο τμήμα και την οθόνη. Και τα δύο τμήματα είναι πάρα πολύ όμορφα όσον αφορά στο design τους: μπορεί η Philips να έχει σχεδιάσει το νέο HTS ώστε αυτό να ταιριάζει με τις νέες της τηλεοράσεις, αλλά ο συνδυασμός γυαλιστερού μαύρου με inox φυσικά ταιριάζει με πάρα πολλά panel της αγοράς. Η ποιότητα κατασκευής και των δύο δεν αφήνει περιθώρια για κριτική, άλλωστε, ειδικά αν λάβει κανείς στα υπόψιν την τιμή του "πακέτου" και το κοινό στο οποίο αυτό απευθύνεται.

Χάρις στα 6 ενσωματωμένα ηχεία της soundbar και το subwoofer, το 8140 αποδίδει πολύ καλύτερα στη δημιουργία της "ψευδαίσθησης" εκείνης που "εξομοιώνει" το πώς θα ακουγόταν από διαφορετικές κατευθύνσεις ο ήχος μιας ταινίας, αν ο ακροατής περιτριγυριζόταν από ένα πραγματικό setup 5.1 - φυσικά δεν είναι ποτέ ισοδύναμο, αλλά είναι επαρκώς πειστικό. Το ψηφιακό σύστημα επεξεργασίας Ambisound που έχει αναπτύξει η Philips αποκωδικοποιεί τον ήχο Dolby Digital και DTS των ταινιών και τον "προσαρμόζει" στις δυνατότητες του 8140, ώστε το ηχητικό αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο. Η... πηγή, όμως, απ' όπου λαμβάνει αυτήν την πληροφορία το νέο HTS; Το DVD player που ενσωματώνει η ίδια η soundbar, βέβαια, το οποίο αναπαράγει σε αξιοπρεπέστατη ποιότητα ταινίες στο δημοφιλές φορμά. Το DVD player συνοδεύεται και από κύκλωμα που αναλαμβάνει την αναβάθμιση της εικόνας σε 1080 γραμμές, για σχεδόν ιδανική προβολή (μέσω θύρας HDMI) σε υψηλής ευκρίνειας τηλεοράσεις.

Το συγκεκριμένο HTS προσφέρει και άλλες ευκολίες. Φέρει ραδιοφωνικό δέκτη με σύστημα RDS, ενσωματώνει θύρα USB (μέσω των σχετικών Flash drives μπορεί να αναπαράγει μουσικά αρχεία), συνοδεύεται ακόμη και από βάση στήριξης και σύνδεσης iPod - ένα περιφερειακό που όλοι σχεδόν οι ενισχυτές επιβάλλουν ως extra αγορά. Από δίσκους CD ή DVD μπορεί να αναπαράγει και αρχεία video κωδικοποιημένα κατά DivX, αν και σε κάποια από αυτά αντιμετωπίσαμε τα γνωστά προβλήματα με τους υποτίτλους. Ο χειρισμός του, δε, γίνεται με πλήκτρα αφής, κάτι που γενικώς και αρέσει, και αποτελεσματικό - στην περίπτωση του 8140 - αποδεικνύεται.

Από τα παραπάνω, δεν είναι δύσκολο να διακρίνει οποιοσδήποτε ότι η στήλη εισέπραξε εικόνα άκρως θετική από το HTS 8140. Είναι ένα προϊόν ποιοτικά κατασκευασμένο, με πολλές δυνατότητες και ευκολίες, που μπορεί να προσφέρει κάτι πολύ κοντά στον ήχο που εισπράττει κανείς από αληθινά setup έξι καναλιών (αλλά με πολύ λιγότερα καλώδια και ταλαιπωρία στο στήσιμο και τις ρυθμίσεις). Μόνο του μειονέκτημα - όπως συμβαίνει συχνά σε προτάσεις της Philips που "χρεώνουν" την ποιότητά τους σε βαθμό εμφανή - είναι η τιμή πώλησής του. Ναι μεν πρόκειται για συνδυασμό πληρέστατου συνόλου ηχείων και ικανότατου DVD player, αλλά και τα 900 ή περισσότερα ευρώ δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό. Με άλλα λόγια, όχι ακριβώς... "ευκαιρία", αλλά το 8140 "αξίζει τα λεφτά του", πάντοτε για το κοινό εκείνο που αρέσκεται στο "όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα"!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ