Panasonic AE3000

Άξιος διάδοχος, άξιος!

Είδος: Προβολείς
Τιμή: €2999,00

Εταιρία: Panasonic
Διανομή: Intertech

Η στήλη το έχει υπογραμμίσει ξανά και ξανά... και δεν θα πάψει να το υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία: με δεδομένο ότι η τεχνολογία και ο χρόνος "δουλεύουν" υπέρ του καταναλωτή, αυτό που έχει νόημα να πράττει το κοινό που ενδιαφέρεται μεν για την ποιότητα αλλά δεν θέλει να την "πληρώσει ακριβά", είναι να παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα. Από καιρό σε καιρό η αγορά κάνει μικρές "παύσεις" στην εξέλιξη των προϊόντων, "εμπεδώνει" κεκτημένες τεχνολογίες και ετοιμάζεται να ενστερνιστεί τις επόμενες (που έστω και στην ανώριμη μορφή τους θα "χρεώσει" αδρά στην επόμενη φάση προόδου). Εκεί ακριβώς έρχονται στο προσκήνιο, σε λογικές πλέον τιμές (αφού το κόστος μελέτης και ανάπτυξης έχει ήδη απορροφηθεί), εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις που υπεραρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός μεγάλου ποσοστού του ενδιαφερόμενου κοινού. Και στον χώρο των προβολέων, κάτω από το "ψυχολογικό όριο" των 3000 ευρώ, ακριβώς μια τέτοια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση αυτόν τον καιρό είναι η νέα της Panasonic, ο PT-AE3000.

Εξωτερικά ο ΑΕ3000 δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τον προκάτοχό του, τον περυσινό πολύ καλό AE2000, υιοθετώντας τις αδρές, "σπαρτιάτικες" γραμμές του δεύτερου, το μαύρο ματ χρώμα και τον... όχι ευκαταφρόνητο όγκο του: οι παρατηρητικοί θιασώτες των σύγχρονων home cinema μόνο στο εμπρόσθιο μέρος του φακού θα διακρίνουν μια μικρή διαφορά. Και στο πίσω μέρος της συσκευής τα πράγματα παραμένουν ως έχουν, με την εντυπωσιακή γκάμα επιλογών σύνδεσης που θυμόμασταν παρούσα και στον AE3000: δύο σετ συνδέσεων component, μία θύρα VGA για Η/Υ και τρεις (!) θύρες HDΜI δεν πρόκειται να αφήσουν παραπονεμένο οποιονδήποτε, επιτρέποντας τη σύνδεση... τεσσάρων ή πέντε πηγών εικόνας ταυτόχρονα στον προβολέα. Οι HDMI είναι φυσικά έκδοσης 1.3a και υποστηρίζουν τόσο το διευρυμένη χρωματική περιοχή του Deep Color όσο και τον "κινηματογραφικό" ρυθμό σάρωσης των 24 καρέ.

Μιλώντας για ρυθμό σάρωσης, ακριβώς εκεί εντοπίζεται ένας από τους τομείς υπεροχής του AE3000 σε σχέση με τον προκάτοχό του και τον ανταγωνισμό στην ίδια ζώνη τιμής. Η Panasonic έχει ενσωματώσει στο νέο της προβολέα το σύστημα Motion Picture Pro 100 Ηz, που αξιοποιούν και οι πιο πρόσφατες τηλεοράσεις της, ώστε να "εισάγει" επιπλέον καρέ στην κινούμενη εικόνα και να καθιστά έτσι τη ροή της σε "δύσκολο" υλικό κατά πολύ ομαλότερη. Η ιαπωνική εταιρεία προσφέρει δύο διαφορετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία αυτή, καθώς και πλήρη απενεργοποίησή της (καθώς πολλοί σινεφίλ δεν αρέσκονται σε παρεμβάσεις στην κίνηση των ταινιών με 24 καρέ), τα αποτελέσματα ωστόσο της μίας εκ των δύο κρίνονται ως άκρως ποιοτικά και όχι παρεμβατικά, σε βαθμό που να συνιστάται η μόνιμη ενεργοποίησή της.

Στην πράξη, η πρόοδος που έχει να επιδείξει ο ΑΕ3000 σε σχέση με τον περυσινό ΑΕ2000 στην ποιότητα της εικόνας - ακόμη κι αν εξαιρέσει δηλαδή κανείς το Motion Picture Pro - είναι ολοφάνερη: η αντίθεση έχει αυξηθεί σε βαθμό εντυπωσιακό, πλησιάζοντας αυτό που περιμένει κανείς από σημαντικά ακριβότερους προβολείς, προσφέροντας παράλληλα διαβαθμίσεις του γκρι - και πυκνότητα μαύρου - πολύ υψηλού επιπέδου για την κατηγορία. Τα χρώματα που αντικρύσαμε από συνήθεις... ταινίες-demo, όπως τα Casino Royale και Ratatouille, δεν ήταν "γυαλιστερά" και "εκθαμβωτικά", αλλά φυσικά και πειστικότερα (ειδικά μετά από τις σχετικές ρυθμίσεις). Η Panasonic έχει επίσης υιοθετήσει στο συγκεκριμένο προϊόν τη νέα έκδοση της τεχνολογίας Smooth Screen που είχε παρουσιάσει στον AE2000: αυτή επιδιώκει να καταστήσει όσο το δυνατόν λιγότερο αντιληπτά τα "κενά" ανάμεσα στα pixel που απαρτίζουν την εικόνα, καθιστώντας την συνολικά πιο "συμπαγή".

Πρόκειται λοιπόν για τον... τέλειο προβολέα με κόστος μικρότερο των 3000 ευρώ; Επειδή τέλεια προϊόντα δεν υπάρχουν, όχι. Θα θέλαμε πολύ ο ΑΕ3000 να προσφέρει περισσότερη φωτεινότητα (αν "απλώσει" κανείς την εικόνα του σε πανί άνω των 100 ιντσών θα πρέπει απαραιτήτως να επιδιώξει απόλυτο σκοτάδι στο χώρο), ενώ σε μερικές περιπτώσεις δεν θα μας πείραζε η εικόνα να είναι περισσότερο οξεία και λιγότερο... soft (κάτι που έχει να κάνει πιθανότατα με την τεχνολογία Smooth Screen και το εκάστοτε υλικό, καθώς είναι φυσικό να μην είναι το οπτικό αποτέλεσμα το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις). Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός, ωστόσο, ότι ο νέος προβολέας της Panasonic είναι μια άκρως δελεαστική πρόταση για το κοινό που ενδιαφέρεται να αποκτήσει τον πρώτο του hi-def προβολέα, καθώς και η πιο ισορροπημένη αυτή τη στιγμή όσον αφορά στο κλάσμα αξίας/κόστους. Με μία έρευνα αγοράς (που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως και 400 ευρώ από την προτεινόμενη λιανική τιμή) και σε συνδυασμό με ένα ποιοτικό πανί, ο ΑΕ3000 μπορεί να προσφέρει αληθινά υπέροχη εικόνα - και μάλιστα στο μισό σχεδόν κόστος που άλλοι προβολείς με συγκρίσιμα αποτελέσματα ζητούν... από μόνοι τους. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα;

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ