Ουδέν κακόν αμιγές καλού!

Υπάρχει, λένε, μία ισορροπία στα πράγματα. Εσωτερική, γι' αυτό και αόρατη. Το αν έχουν δίκιο ή όχι όσοι το λένε είναι μία συζήτηση που... εκτείνεται πολύ πέρα από τα όρια της στήλης αυτής, η διαπίστωση ωστόσο από μόνη της έχει σαφώς εφαρμογή στην αγορά του home entertainment. Μεταφράζεται, δε, και ως... "ουδέν κακόν αμιγές καλού" στη συγκεκριμένη περίπτωση, ειδικά αν λάβει κανείς στα υπόψιν όχι τόσο τις προβλέψεις των "οικονομικών αναλυτών" (τραγελαφικός τίτλος από μόνος του), αλλά όσα γνωρίζει από την πρακτική του εμπειρία. Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι;

Ας γίνουμε. Το 2009 κάτω από κανονικές συνθήκες δεν φαντάζει ακριβώς η περισσότερα υποσχόμενη χρονιά για super εξελίξεις και μεγάλες ανατροπές γιατί, όταν επικρατεί αυτό το κλίμα της "οικονομικής δυστοκίας", όλοι "παίζουν συντηρητικά": οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν αποτολμούν μεγάλα "ανοίγματα" και επενδύσεις, οι εμπορικές επιχειρήσεις προτιμούν τα "σίγουρα" brands και τα προσιτά σε κόστος προϊόντα, οι καταναλωτές "κουμπώνονται" όσον αφορά και δεν κάνουν πια το είδος των αυθόρμητων αγορών που έκαναν παλαιότερα. Στην αγορά του home entertainment αυτό σημαίνει - μεταξύ άλλων - και λιγότερες πωλήσεις μουσικών album, ταινιών και DVD, πολύ πιο προσεκτικές αγορές εξοπλισμού, συμβιβασμούς σε οικονομικότερα μοντέλα συσκευών για ένα μεγάλο τμήμα του κοινού. Θεωρητικά πάντοτε.

Από την άλλη πλευρά, εκεί στον "έξω κόσμο" η λεγόμενη οικονομική ύφεση μπορεί να έχει τελείως διαφορετικά αποτελέσματα σε πρακτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, το ίδιο κοινό που ίσως "κουμπωθεί" όπως περιγράψαμε παραπάνω, ενδέχεται να συνειδητοποιήσει ότι και το κόστος μιας εξόδου σήμερα δεν είναι πια ακριβώς... αμελητέο και ότι η παραμονή στο σπίτι και η διασκέδαση εκεί μπορεί να είναι μια εξίσου ενδιαφέρουσα, συνειδητοποιημένη εναλλακτική. Εννοείται ότι ποτέ δεν θα πάψουμε να βγαίνουμε για φαγητό, για ποτό, για σινεμά, θέατρο ή ο,τιδήποτε άλλο με τους ανθρώπους μας. Όμως το 2009 ίσως να είναι και η χρονιά κατά την οποία το home entertainment θα πάψει να θεωρείται από πάρα πολύ κόσμο ως "συμπληρωματική" οδός ψυχαγωγίας ή και ως... "λύση ανάγκης" ακόμη. Ενδέχεται να είναι και το... σωτήριο εκείνο έτος κατά το οποίο πολλοί άνθρωποι θα ανακαλύψουν ότι το να διοργανώνεις "βραδιές προβολής" με την παρέα ή να "βάζεις κάτω" μερικά καλά games με το έτερον ήμισυ (τα αντίστροφα έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια) είναι πάντοτε μια υπολογίσιμη, εγγυημένα καλή επιλογή. Λέτε; Η στήλη, τουλάχιστον, το ελπίζει. Καλή χρονιά σε όλους!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ