Logitech Harmony One

Ένα, για όλα!

Είδος: Άλλα
Τιμή: €499,00

Εταιρία: Logitech
Διανομή: Logitech Greece

Τα συστήματα home cinema έχουν σημειώσει πρόοδο άκρως εντυπωσιακή την τελευταία πενταετία - υπάρχει ωστόσο ένα πρόβλημα που, εκ των πραγμάτων, δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί με "έτοιμες" λύσεις: αυτό του τηλεχειρισμού. Με κάθε ένα από τα επιμέρους συστήματα, ακόμη και μιας απλής εγκατάστασης, να έχει δικό του τηλεχειριστήριο (άλλο για την τηλεόραση, άλλο για τον προβολέα, άλλο για τον ενισχυτή και άλλο για κάθε μία πηγή ξεχωριστά, δηλαδή PS3 ή Xbox 360, DVD ή Blu-ray player, Media Center PC κλπ.), είναι πρακτικά δύσκολο να διαχειριστεί κανείς "κεντρικά" ένα home cinema. Τα universal remotes, που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν όλα τα παραπάνω είδη συσκευών "εξομοιώνοντας" κάθε τηλεχειριστήριο ξεχωριστά, είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, και αυτά όμως συχνά αποδεικνύονται δύσχρηστα, καθώς χρειάζονται εκτενή "εκπαίδευση" και ρύθμιση προκειμένου να αποδώσουν τα υποσχόμενα. Η Logitech έχει παρουσιάσει προϊόντα στην κατηγορία των universal remote εδώ και πάρα πολύ καιρό - και το Harmony One είναι το κορυφαίο της μοντέλο, συγκεντρώνοντας όλη την τεχνογνωσία της ελβετικής εταιρείας στον τομέα αυτό. Μπορεί να προσφέρει, επιτέλους, οριστική λύση στο παραπάνω πρόβλημα;

Τόσο η σειρά των Harmony όσο και άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα έχουν κατά καιρούς "πειραματιστεί" με διάφορες προσεγγίσεις στο σχεδιασμό των universal remotes (το Harmony 1000 για παράδειγμα έχει τετράγωνες αναλογίες και μεγάλη οθόνη αφής), όμως το One χαρακτηρίζεται από κλασικό στενόμακρο σχήμα και αντίστοιχα τυπική διάταξη στα πλήκτρα του - κάτι σαφώς θετικό, αφού το κοινό στο οποίο στοχεύει έχει εδώ και πολλά χρόνια εξοικειωθεί με αυτή τη διάταξη και σχήμα για τα τηλεχειριστήρια. Το design του είναι καλαίσθητο και μοντέρνο, με απλές αλλά όμορφες γραμμές που αναδεικνύονται εντυπωσιακά από το γυαλιστερό μαύρο, ενώ η κυρτή από την κάτω πλευρά του επιφάνεια αποδεικνύεται στην πράξη σαφώς εργονομική. Στο πάνω μέρος του One δεσπόζει, βέβαια, η μικρή αλλά άριστης ευκρίνειας έγχρωμη οθόνη, η οποία χρησιμοποιείται εκτενέστατα αφού το κορυφαίο Harmony υποστεί πρώτα τις κατάλληλες ρυθμίσεις.

Σε αυτό το στάδιο, των ρυθμίσεων, βρίσκεται και το πρώτο από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του νέου Harmony: συγκεκριμένα, οι περισσότερες από αυτές δεν... χρειάζεται να γίνουν καν. Στα πρότυπα όλων των πρόσφατων κορυφαίων universal remote της Logitech, ο κάτοχος του One μπορεί να το συνδέσει μέσω καλωδίου USB με PC ή με Mac και (μέσω του συνοδευτικού software) να προσφέρει στο τηλεχειριστήριο πρόσβαση στο Internet. Μέσα από την ειδική βάση δεδομένων που διατηρεί και εμπλουτίζει η Logitech - όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές υποστηρίζονταν περισσότερα από 230.000 διαφορετικά προϊόντα - ο χρήστης μπορεί να αντλήσει τα profiles των συσκευών που ήδη έχει και να τα αποθηκεύσει στο One. Όλα τα είδη συσκευών που απαρτίζουν ένα σύγχρονο home cinema καλύπτονται (τηλεοράσεις, DVD player/recorder, Blu-ray player, ενισχυτές, προβολείς κλπ.) και δεν υπάρχει ουσιαστικά... ουδεμία πιθανότητα να μην βρει κανείς profile για συσκευή που χρησιμοποιείται τα τελευταία επτά ή οκτώ χρόνια.

Από τη στιγμή που το Harmony One αποθηκεύσει τα profiles των συσκευών, μπορεί να παίξει άψογα το ρόλο του τηλεχειριστηρίου για το καθένα από αυτά ξεχωριστά (ναι, σε όλες τις λειτουργίες) και φυσικά... όλων μαζί, αντικαθιστώντας τα πλήρως. Το πιο σημαντικό, όμως, εντοπίζεται στο γεγονός ότι μπορεί να ρυθμιστεί πολύ εύκολα μέσω του συνοδευτικού software, ώστε να καθιστά τις πιο συνηθισμένες ενέργειες που εκτελεί κανείς σε περιβάλλον home cinema, θέμα "μιας κίνησης". Για παράδειγμα, την ακολουθία: "ανοίγω την τηλεόραση, επιλέγω τη θύρα HDMI2, ανοίγω τον ενισχυτή, ανοίγω το DVD player, επιλέγω Play για να ξεκινήσει η αναπαραγωγή μιας ταινίας", ο χρήστης μπορεί να την ορίσει ως... πάτημα ενός πλήκτρου στην οθόνη αφής του νέου Harmony. Με τον ίδιο τρόπο ορίζονται κι άλλες "δραστηριότητες", φυσικά, όπως η ακρόαση μουσικής, η θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων, η εγγραφή τους, η εκτέλεση games στο Xbox 360 κλπ. Ακόμη και τα φώτα, τη θέρμανση ή το συναγερμό ενός σπιτιού μπορεί να ελέγξει το One, με την προϋπόθεση αυτό να έχει την κατάλληλη υποδομή σε αισθητήρες υπερύθρων και να υποστηρίζεται από την database της Logitech.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα, τα περιθώρια για κριτική είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Η ποιότητα κατασκευής του είναι άψογη, η ευκρίνεια της οθόνης το ίδιο, η αίσθηση των πλήκτρων ακριβής στο πάτημά τους, η αυτονομία της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας λιθίου ικανοποιητικότατη (10 ημέρες περίπου, ακόμη και με πολύ συχνή χρήση). Έχει δοθεί σημασία στη λεπτομέρεια ακόμη και στα απλά, καθημερινά πράγματα: για παράδειγμα, ο αισθητήρας κίνησης που περιέχει το προϊόν της Logitech "αισθάνεται" πότε το σηκώνει κανείς από το τραπέζι και "ανάβει" την οθόνη, υποφωτίζοντας παράλληλα και τα πλήκτρα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί διακριτικά στο... ευλαβικό σκοτάδι μιας οικιακής προβολής! Ένα και μοναδικό "μελανό σημείο" μπορούμε να διακρίνουμε στο Harmony One και, κατά βάση, πρόκειται και "θέμα" που έχουν όλα τα τηλεχειριστήρια υπερύθρων ακτίνων: δεν μπορεί να υποκαταστήσει απευθείας το Blu-ray remote του PlayStation3, καθώς αυτό χρησιμοποιεί τεχνολογία Bluetooth για να επικοινωνήσει με το σύστημα της Sony. Και γι' αυτό υπάρχει λύση, πάντως, όπως η αγορά ενός φθηνού χειριστηρίου που συνοδεύεται από δέκτη υπερύθρων που συνδέεται μέσω θύρας USB στο PS3 (υπάρχουν τρία διαφορετικά στην αγορά).

Από τα παραπάνω, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε το Harmony One ένα από τα καλύτερα universal remote αυτή τη στιγμή στην αγορά - αν όχι το καλύτερο, συνυπολογίζοντας τον υψηλό δείκτη κόστους/αξίας που προσφέρει. Τα 159 ευρώ που ζητά δεν είναι μεγάλο ποσό, όχι μόνο επειδή αναφερόμαστε σε hi-end προϊόν, αλλά κυρίως επειδή το... πλησιέστερο άλλο ανταγωνιστικό προϊόν με τις ίδιες δυνατότητες, κοστίζει περισσότερα από 400 ή 500 ευρώ. Και με τη Logitech να υποστηρίζει το Harmony One τόσο με αναβαθμίσεις του συνοδευτικού software όσο και με επέκταση της βάσης δεδομένων με συσκευές που καλύπτει, όσοι και όσες έχουν αντιληφθεί την πρακτική ανάγκη αντκατάστασης... πέντε ή έξι τηλεχειριστηρίων με ένα, δεν έχουν παρά να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο universal remote ως μία πολύ καλή επένδυση για το μέλλον. Εμείς... το πράξαμε ήδη!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ