Logitech Harmony 1100

Σε μαύρο, σε όλα καλύτερο

Είδος: Άλλα
Τιμή: €499,00

Εταιρία: Logitech
Διανομή: Logitech Greece

Όσο κι αν εξελίσσονται τα σύγχρονα συστήματα home cinema (για την ακρίβεια... ακριβώς επειδή εξελίσσονται!), η ανάγκη για έναν ευκολότερο, αμεσότερο τρόπο διαχείρισης και χειρισμού από τον προφανή, παραμένει. Είναι η ίδια ανάγκη που έφερε στο προσκήνιο πριν από λίγα χρόνια την τάση των universal remotes, των τηλεχειριστηρίων που αναλαμβάνουν να αντικαταστήσουν όλα τα επιμέρους (τηλεοράσεων, ενισχυτών, player κάθε είδους κλπ) και να διευκολύνουν καθημερινές, επαναλαμβανόμενες εντολές. Η Logitech με την σειρά των Harmony έχει αποσπάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς και, πριν από ενάμισι χρόνο περίπου, ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε universal remote αφής με τιμή κάτω των 500 ευρώ - κατά πολύ μειωμένη του ανταγωνισμού - με τη μορφή του Harmony 1000. Και, αυτές τις ημέρες, κυκλοφορεί στην αγορά ο διάδοχός του, το Harmony 1100. Πόσο μεγάλο "βήμα μπροστά" είναι για την ελβετική εταιρεία και την κατηγορία αυτή των προϊόντων συνολικά;

Εξωτερικά, τα δύο Harmony έχουν τόσες διαφορές, όσες και ομοιότητες. Έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος, αλλά το 1100 είναι χρώματος μαύρου και όχι ασημί, με φινίρισμα ματ και όχι γυαλιστερό. Έχουν την ίδια διάταξη πλήκτρων και αξιοποιούν την ίδια έγχρωμη οθόνη 3.5 ιντσών (ανάλυσης 320x240 pixel), τροφοδοτούν και τα δύο την επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου τους με το παρεχόμενο stand, . Ακολουθούν, δε, το ίδιο concept λειτουργίας: άντληση από το Internet (μέσω σύνδεσης USB σε PC) των profiles κάθε συσκευής που βρίσκεται στο home cinema του χρήστη, συνένωσης των δυνατοτήτων τους και ορισμός "ακολουθίας" λειτουργιών, ώστε αυτές να εκτελούνται μέσω ενός μόνο εικονιδίου στην οθόνη. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στα Harmony 1000 και 1100 - όλες βελτιώσεις που ευνοούν το δεύτερο ως προϊόν συνολικά.

Οι σημαντικότερες διαφορές εντοπίζονται στον κεντρικό επεξεργαστή του 1100, ο οποίος είναι σημαντικά ταχύτερος του προηγούμενου, αλλά και στο γραφικό περιβάλλον επικοινωνίας: αυτό είναι προγραμματισμένο από την αρχή σε Flash και όχι σε Java, με αποτέλεσμα να προσφέρει ευδιάκριτα αμεσότερη ανταπόκριση, παραμένοντας όμορφα σχεδιασμένο. Η Logitech έχει επίσης φροντίσει να αντιμετωπίσει και πάρα πολλά από τα "θέματα" που δυσαρέστησαν στο παρελθόν κατόχους του 1000: ο πομπός υπερύθρων λειτουργεί περισσότερο αξιόπιστα, η αυτονομία του περιφερειακού έχει αυξηθεί σημαντικά (παρ' ότι η έγχρωμη οθόνη δεν έχει αλλάξει), ενώ η εκτενέστερη παραμετροποίηση της κεντρικής οθόνης της συσκευής επιτρέπει στον καθένα να ορίσει τις λειτουργίες που επιθυμεί να έχει μπροστά του άμεσα, με επιλογή να έχει τις υπόλοιπες σε άλλες οθόνες "δευτέρου επιπέδου".

Στα υπόλοιπα, και στην πράξη, η στήλη μόνο θετικά έχει να αναφέρει όσον αφορά στο Harmony 1100. Για άλλη μια φορά μας εξέπληξε ευχάριστα το εύρος της βάσης δεδομένων που η Logitech διατηρεί για χιλιάδες διαφορετικές συσκευές κάθε είδους: είναι πρακτικά απίθανο να μην βρει κανείς profile για ενισχυτή, τηλεόραση, player οποιουδήποτε τύπου, σε αυτήν. Η αποθήκευση των profiles στο 1100 είναι ταχύτερη απ' ότι στο παρελθόν, ενώ το συνοδευτικό software της ελβετικής εταιρείας ελέγχει σχεδόν κάθε πλευρά της λειτουργίας του περιφερειακού θα ήθελε να ελέγξει κανείς. Μία δυνατότητα που δεν παρέχεται και ίσως θα είχε ενδιαφέρον, είναι αυτή της εισαγωγής γραφικών (backgrounds, buttons κλπ.) στο περιβάλλον επικοινωνίας του 1100 από τον ίδιο τον χρήστη, και πάλι ωστόσο η εικαστική της αξία δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη λειτουργία του προϊόντος per se.

Δυστυχώς, όπως και στην περίπτωση του 1000, έτσι και στην περίπτωση του 1100 υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί στη χρήση του περιφερειακού. Το νέο Harmony μπορεί εξ ορισμού να ελέγξει συσκευές μόνο αν αυτές λειτουργούν με τηλειχειριστήρια υπερύθρων: αν κάποιo λειτουργεί με σήματα RF ή μέσω Bluetooth, είτε θα πρέπει να αγοραστεί ειδικός μετατροπέας (στην περίπτωση του πρώτου), είτε δεν... γίνεται τίποτε (στην περίπτωση του δεύτερου). Ο ειδικός μετατροπέας ωστόσο για την πρώτη περίπτωση κοστίζει περίπου 100 ευρώ, σημαντικό ποσό σε σχέση με το συνολικό κόστος του ίδιου του Harmony. Στη δεύτερη περίπτωση, που αφορά ουσιαστικά στο PlayStation3, έχουν κυκλοφορήσει διάφορες ανεξάρτητες "λύσεις", άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο αξιόπιστες - σε κάθε περίπτωση, το 1100 θα πρέπει να "εκπαιδευτεί" εξ αρχής με αυτές, κάτι σίγουρα όχι ιδανικό ως προσέγγιση.

Αν εξαιρέσει κανείς τις παραπάνω περιπτώσεις - που αντικειμενικά αποτελούν λιγότερο από το 5% όλων των πιθανών συσκευών που ένα Harmony 1100 θα κληθεί να ελέγξει σε ένα σύγχρονο home cinema - η καινούργια πρόταση της Logitech αποτελεί σαφέστατα εξελικτικό βήμα άξιο προσοχής, παρά τον ανταγωνισμό από άλλα προϊόντα αυτού του τύπου στην αγορά. Στο εξωτερικό η επίσημη τιμή λιανικής πώλησής του έχει οριστεί στα 450 ευρώ περίπου, σε ελληνικά e-shops όμως το συναντήσαμε έως και 350, ποσό που θεωρούμε αν όχι συμφέρον, σίγουρα απόλυτα λογικό για τις δυνατότητες του προϊόντος. Για εκείνους και εκείνες που διαθέτουν αξιόλογα setup και εξοπλισμό home cinema, ο οποίος απειτεί για να ελέγχεται... μια αγκαλιά τηλεκοντρόλ, το Harmony 1100 είναι αληθινή επένδυση. Και όχι μόνο με την έννοια του... "όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα"!

Βαθμολογία: ****

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ