LG: οθόνη OLED, επιτοίχια... εντελώς

Απίθανα λεπτό προφίλ και τοποθέτηση με μαγνήτες (!), αν και εμπορικά ακόμη μακριά

Δεν χωρά βέβαια καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι ελάχιστα τεχνολογικά αντικείμενα δείχνουν περισσότερο φουτουριστικά από μία μεγάλη, ποιοτική επιφάνεια προβολής οποιουδήποτε είδους περιεχομένου, τοποθετημένη πάνω σε τοίχο. Είναι ο λόγος για τον οποίο οι κατασκευαστές τα τελευταία 4-5 χρόνια επιδιώκουν να προσφέρουν τηλεοράσεις με όλο και λεπτότερο προφίλ και όσο το δυνατόν μικρότερο πλαίσιο, παρ' ότι αυτό συνεπάγεται συμβιβασμών σε άλλα στοιχεία τέτεοιων προϊόντων. Η LG συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες τέτοιες κατασκευάστριες όχι τόσο βάσει των προϊόντων που κυκλοφορεί αλλά βάσει της τεχνογνωσίας που διαθέτει και της προόδου που σημειώνεται στα εργαστήριά της κάθε χρόνο - και αυτές τις μέρες κατόρθωσε να εκπλήξει και πάλι τον δημοσιογραφικό κόσμο, αποκαλύπτοντας μία οθόνη που όχι απλώς "κρεμιέται" σε τοίχο, αλλά... "κολλάει" πάνω του!

Πράγματι, η κορεάτικη εταιρεία επέδειξε μία εύκαμπτη οθόνη τεχνολογίας OLED, διαγωνίου 55 ιντσών, η οποία έχει πάχος 0.97 χιλιοστών (!) και βάρος μόλις 1.9 κιλών. Είναι τόσο λεπτή κι ελαφριά, ώστε για να στηριχθεί σε τοίχο δεν χρειάζεται καμία ειδική βάση ή βραχίονα, αλλά μία... μαγνητική επιφάνεια, στην οποία εφαρμόζει με μαγνήτες στην περίμετρό της ώστε να "κολλά" και να "ξεκολλά" σαν αφίσα (!). Η LG αποσαφήνισε, φυσικά, πως η οθόνη αυτή για να έχει τόσο μικρό πάχος δεν ενσωματώνει ούτε τηλεοπτικό δέκτη, ούτε τα απαραίτητα ηλεκτρονικά - με άλλα λόγια είναι εργαστηριακό, πειραματικό μοντέλο, που στην εμπορική του μορφή πιθανώς δεν θα ήταν τόσο εντυπωσιακό. Και πάλι, όμως, το κατόρθωμα κατασκευής οθόνης με πάχος μικρότερο του εκατοστού (οι λεπτότερες σημερινές τηλεοράσεις ξεπερνούν τα 4-5 εκατοστά στο πιο... ντελικάτο σημείο τους), και μάλιστα με τα πλεονεκτήματα απεικόνισης που προσφέρει η τεχνολογία OLED, δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Η LG παραμένει, και θα παραμείνει για όλο το 2015, ο μοναδικός κατασκευαστής που δραστηριοποιείται στην προώθηση τηλεοράσεων OLED - οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένων των Samsung, Panasonic και Sony, έχουν κρίνει πως το κόστος κατασκευής αυτών των προϊόντων συνεχίζει να είναι μεγαλύτερο απ' όσο θα ήθελαν για να δημιουργείται γι' αυτούς επαρκές περιθώριο κέρδους. Στο ίδιο πλαίσιο έρευνας η LG έχει παρουσιάσει οθόνη OLED κυρτή "προς τα έξω", οθόνη OLED ημιδιάφανη (!) και βέβαια οθόνη OLED εικόνας 4Κ διαγωνίου 99 (!) ιντσών, την οποία μάλιστα φιλοδοξεί να διαθέσει στο εμπόριο ως το τέλος της χρονιάς. Για σχετικό κόστος, φυσικά, δεν μιλάμε. Γιατί να... χαλάσουμε την ωραία ατμόσφαιρα; Αμαρτία!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ