LG: με τις οθόνες OLED επιτέλους επικερδής

Ο κορεατικός κολοσσός πετυχαίνει έναν σημαντικό στόχο, θέτει νέους για το μέλλον

Λένε πως... "όλα τα καλά σ' αυτόν που περιμένει" - και, παρά το γεγονός ότι στον κόσμο της τεχνολογίας αυτό το γνωμικό δεν έχει εφαρμογή απαραίτητα, τουλάχιστον η LG μπορεί να διαβεβαιώσει πως για την τεχνολογία προβολής που υποστήριξε εκείνη περισσότερο από κάθε άλλη κατασκευάστρια, αυτήν των οθονών OLED, όντως ισχύει. Ο κορεατικός κολοσσός στην πιο πρόσφατη αναφορά οικονομικών αποτελεσμάτων του, αυτήν για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, γνωστοποίησε πως μετά από 5 χρόνια εξελικτικής πορείας τεχνολογικής κι εμπορικής το τμήμα της των οθονών OLED σημείωσε, επιτέλους, κέρδη.

Ήταν μία πορεία που αποδείχθηκε δύσκολη για την LG σε διάφορα επίπεδα. Τα αρχικά ήταν τα κατασκευαστικά, καθώς μέχρι το 2013 κανένας κατασκευαστής δεν είχε τον τρόπο να προσφέρει σε μαζική παραγωγή οθόνες OLED μεγάλης διαγωνίου. Οι Κορεάτες το κατόρθωσαν πρώτοι, αρχικά σε υψηλή ευκρίνεια (εικόνα HD) και στην συνέχεια σε υπερυψηλή (εικόνα 4Κ), στην διάρκεια της οποίας διαδικασίας ανακάλυψαν κι επέλυσαν ουκ ολίγα προβλήματα, όπως αυτό της ανεπιθύμητης "αποτύπωσης" ιχνών στην επιφάνεια των οθονών (burn-in) και της περιορισμένης φωτεινότητας (που έπρεπε να ξεπεραστεί για να καταστεί εφικτή η ποιοτική προβολή περιεχομένου τεχνολογίας HDR).

Παράλληλα με τα κατασκευαστικά προβλήματα έπρεπε να ξεπεραστούν και τα εμπορικά, καθώς η τεχνολογία OLED αρχικά ήταν πανάκριβη και τα προϊόντα που στήριζε έφταναν στα ράφια σε πολύ υψηλές τιμές. Μόλις τα τελευταία δύο χρόνια, ουσιαστικά, μπορεί να πει κανείς πως το κόστος των τηλεοράσεων με οθόνες OLED σε μεγάλες διαγωνίους - 55, 65 και άνω ιντσών - εξισώθηκε με αυτό των καλύτερων τηλεοράσεων LED/LCD (προσφέροντας βέβαια στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων καλύτερη εικόνα). Όχι τυχαία, άλλωστε, μόλις τα τελευταία δύο χρόνια παραχώρησε και η LG οθόνες OLED σε άλλους κατασκευαστές (όπως η Sony και η Panasonic) προκειμένου αυτοί να παρουσιάσουν τα δικά τους μοντέλα τηλεοράσεων με διαφορετικό design και σύστημα επεξεργασίας.

Έχοντας ωριμάσει πλέον ως τεχνολογία σε όλα τα επίπεδα, οι οθόνες OLED δείχνουν να έχουν μέλλον πολλά υποσχόμενο για τα επόμενα τουλάχιστον 5 ή 7 χρόνια: στην ανάλυση 4Κ το 2019 και το 2020 αναμένουμε τηλεοράσεις OLED με ακόμη υψηλότερη φωτεινότητα και διατήρηση βέβαια του τέλειου μαύρου που τις διαχωρίζει από τις LED/LCD. Στην ανάλυση 8Κ, άλλωστε, πρόσφατα επιδείχθηκαν οθόνες από την LG που πιθανότατα θα στηρίξουν εμπορικά προϊόντα μέσα στο 2019 και ακόμη καλύτερα τέτοια μέσα στο 2020. Η ίδια η LG προβλέπει πως μέχρι το 2022 αυτά τα μοντέλα 8Κ OLED θα έχουν αγγίξει σε ετήσια βάση πωλήσεις 5 εκατομμυρίων τηλεοράσεων παγκοσμίως. Το ευχόμαστε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ