LG: φωτιστικά... ηχεία βασισμένα σε OLED

Οι Κορεάτες εξελίσσουν την τεχνολογία CSO, οι απανταχού διακοσμητές περιμένουν μ' ενδιαφέρον

Πριν από έναν χρόνο περίπου η LG, στο πλαίσιο της έκθεσης CES 2017, είχε επιδείξει για πρώτη φορά επιφάνειες προβολής τεχνολογίας OLED οι οποίες ήταν σε θέση να αποδώσουν και ήχο μέσω ειδικού μηχανισμού που "πάλλει" πίσω από το γυαλί την επιφάνειά τους. Την δυνατότητα αυτή αξιοποίησε και η Sony με τρόπο άκρως αποτελεσματικό στις Bravia A1 στην συνέχεια της χρονιάς - είχε γίνει ωστόσο αποδεκτό από την τεχνολογική κοινότητα το γεγονός ότι για να λειτουργήσει το όλο σύστημα, έπρεπε η οθόνη OLED να είναι κάποιας επιφάνειας και μεγέθους. Ε, όπως δείχνουν τα πράγματα ο κορεατικός κολοσσός κατάφερε να ξεπεράσει και αυτόν τον περιορισμό, αφού στην έκθεση Light and Building 2018 που γίνεται αυτές τις ημέρες στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας επέδειξε... φωτιστικά OLED τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν και σαν κανονικά, κανονικότατα ηχεία!

Η LG ονομάζει συνολικά την τεχνολογία αυτή Crystal Sound OLED (CSO) και, όπως μπορεί να διακρίνει κανείς από τις φωτογραφίες, μπορεί πλέον να δώσει στην επιφάνεια που αποδίδει τόσο φως, όσο και ήχο οποιοδήποτε μέγεθος και σχήμα θέλει. Στην συνέχεια αυτή η επιφάνεια μπορεί να λειτουργήσει τόσο αυτόνομα, όσο και σε συνδυασμό με άλλες γύρω της, ώστε είτε μεμονωμένα είτε συγχρονισμένα με τις δεύτερες να αποδίδει ήχο.

Από την ανακοίνωση της LG δεν γίνεται σαφές αν τα φωτιστικά τεχνολογίας Crystal Sould OLED μπορούν να αποδώσουν ήχο που λαμβάνουν π.χ. ασύρματα από κάπου αλλού ή αν αυτός μπορεί να είναι μόνο προκαθορισμένος. Οι Κορεάτες προορίζουν τα πρώτα δείγματα που θα διαθέσουν στην αγορά για εγκαταστάσεις όπου οι συγκεκριμένες συσκευές θα παίζουν ταυτόχρονα και τους δύο τους ρόλους τακτικά, όπως π.χ. σε καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, σε μουσεία, σε δημόσιους χώρους κ.α. Είναι όμως απλώς θέμα χρόνου να υπάρξει και καταναλωτικό ενδιαφέρον για τέτοια προϊόντα από την LG, έστω και σε υψηλές αρχικά τιμές, οπότε... αναμένουμε εξελίξεις σχετικές. Εμείς και πολλοί διακοσμητές χώρων, το δίχως άλλο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ