LG 52LG5000

Πολλές ίντσες... γι' αυτά τα ευρώ!

Είδος: TV LCD
Τιμή: €0,00

Εταιρία: LG

...και αφού το Euro 2008 τελείωσε, η Εθνική μας ομάδα είχε αποχωρήσει ούτως ή άλλως γρήγορα-γρήγορα και οι κατασκευαστές επίπεδων τηλεοράσεων υποβοηθούμενοι από την ποδοσφαιρική διοργάνωση "ό,τι πούλησαν, πούλησαν" (ας είμαστε ειλικρινείς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου δεν είναι λόγος αγοράς flat panel), αποκαθίσται σιγά-σιγά η σχετική "ψυχραιμία" στην αγορά της υψηλής ευκρίνειας. Ιδανικό χρονικό σημείο, ίσως, για να προσέξει κανείς μοντέλα τηλεοράσεων που δεν διαφημίζονται πολύ, δεν προωθούνται όσο άλλα, αξίζουν όμως τόσο ή και περισσότερο της προσοχής από τα "ακουσμένα". Σε αυτήν την κατηγορία σαφώς συγκαταλέγεται και μία από τις καλύτερες προτάσεις της LG, η 52LG5000, η οποία και υψηλό συντελεστή κόστους/αξίας προσφέρει, και μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

To συγκεκριμένο μοντέλο είναι το κορυφαίο της νέας σειράς 5000 της LG, σειρά που χαρακτηρίζεται από καλαίσθητο σχεδιασμό και ποιότητα κατασκευής αισθητά καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν (πάντοτε για αυτήν την κατηγορία των panel). Στις 52 ίντσες δεν θα μπορούσε φυσικά παρά να προσφέρει ανάλυση TrueHD, κοινώς 1080 γραμμές, ενώ μια ματιά στο πίσω μέρος της επιβεβαιώνει την ύπαρξη όλων των αναμενόμενων εισόδων σήματος (από HDMI και component, μέχρι VGA και συμβατικής ευκρίνειας). Ο ενσωματωμένος ψηφιακός δέκτης μπορεί να θεωρείται πλέον δεδομένος, ευχάριστη έκπληξη ωστόσο αποτελεί η θύρα USB για σύνδεση flash drives και την απευθείας θέαση φωτογραφιών.

Τα "ατού" της 52LG5000 η κατασκευάστρια εταιρεία της τα εντοπίζει πάντως αλλού. Ένα σημαντικό από αυτά εντοπίζεται στον αισθητήρα φωτός που ενσωματώνει το εμπρόσθιο τμήμα του panel: αυτός "διαβάζει" τον εκάστοτε φωτισμό του χώρου όπου βρίσκεται η τηλεόραση (π.χ. τί είδους λαμπτήρας χρησιμοποιείται για το τεχνητό φως) και "προσαρμόζει" τα χρώματα της εικόνας έτσι, ώστε να δείχνουν όσο το δυνατόν καλύτερα με τις συγκεκριμένες συνθήκες. Ένα δεύτερο καινοτομικό στοιχείο εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο η συσκευή καθιστά διαυγέστερη την ομιλία στις ταινίες, ήχος που συχνά "πνίγεται" λόγω της μετατροπής των καναλιών 5.1 σε μόλις 2. Τα διαφορετικά σετ ρυθμίσεων της εικόνας ανάλογα με το εκάστοτε περιεχόμενο (ταινίες, αθλητικά στιγμιότυπα, video games κλπ.) τα προσφέρουν και άλλες προτάσεις της αγοράς αλλά είναι σαφώς ευπρόσδεκτη λειτουργία, όπως ευπρόσδεκτη είναι και η δυνατότητα ελέγχου των συσκευών που έχουν συνδεθεί μέσω HDMI, με το χειριστήριο της ίδιας της τηλεόρασης.

Στην πράξη, πάντως, διαπιστώσαμε περίπου τα αναμενόμενα από το panel της LG - με μία ή δύο ευχάριστες εκπλήξεις. Ως οθόνη τεχνολογίας LCD, το 52LG5000 δεν έχει να επιδείξει το βαθύτερο μαύρο της αγοράς ακριβώς, παραμένει πάντως σε αξιοπρεπέστατα πλαίσια. Τα χρώματα που αποδίδει στερούνται κατά τι σε αντίθεση (εκείνο το 50.000:1 είναι εντελώς... marketing υπόστασης), αλλά είναι αρκούντως φωτεινά και αποδίδουν ποιοτικά ακόμη και παραδοσιακά δύσκολους τόνους. Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, η XD Engine, αποδίδει τα δέοντα στην αναβάθμιση εικόνας από συμβατική ευκρίνεια σε υψηλή, "πάσχει" ωστόσο συχνά στην κίνηση, τόσο hi-def όσο και standard-def υλικού. Από την άλλη πλευρά, έχει να προσφέρει με τα αόρατα, ειδικά σχεδιασμένα ηχεία που βρίσκονται στο πλαίσιό της πραγματικά εκπληκτικό - για καθημερινές απαιτήσεις βέβαια - ήχο, διαυγή και χωρίς παραμορφώσεις ακόμη και σε σχετικά υψηλή ένταση.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της 52LG5000, ωστόσο, δεν είναι ούτε ο ασυνήθιστα καλός ήχος της ούτε η ποιοτική της εικόνα. Είναι η τιμή πώλησής της, που την τοποθετεί στο επίπεδο των 2.300 ευρώ ή και χαμηλότερα, με τη σχετική έρευνα αγοράς. "Μετρημένα στα δάχτυλα" άλλα μοντέλα τηλεοράσεων προσφέρουν αυτή τη διαγώνιο σε αυτές τις τιμές - χωρίς τουλάχιστον μεγάλους συμβιβασμούς σε χαρακτηριστικά που έχουν σημασία - και το προϊόν της LG όχι μόνο δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από αυτές, αλλά υπερέχει σε συγκεκριμένα σημεία. Για το κοινό εκείνο, λοιπόν, που έχει το χώρο για μεγάλη τηλεόραση αλλά δεν θέλει να επενδύσει πάρα πολλά χρήματα γι' αυτήν, η 52LG5000 είναι μία πρόταση που θα σαφώς θα πρέπει να ληφθεί στα υπόψιν για την τελική απόφαση. Έχουμε την υποψία ότι σημαντικό ποσοστό του κοινού αυτού δεν θα βρει λόγο για να επενδύσει περισσότερα...

Βαθμολογία: ****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ