Λατρεύουμε 4Κ2Κ, αλλά ποθούμε OLED

Ποιά από τις δύο νέες τεχνολογίες προβολής θα είναι πιο σημαντική το 2013;

Δεν χρειαζόμασταν την πρόσφατη έκθεση της CES για να μάς το υπενθυμίσει, βέβαια, αλλά στο πλαίσιό της τα όσα επιδείχθηκαν πρακτικά "μιλούν από μόνα τους": η εικόνα 3D ως τεχνολογία απέτυχε να ενθουσιάσει το καταναλωτικό κοινό, η εικόνα των σύγχρονων τηλεοράσεων ποιοτικά είχε παραμείνει σχεδόν στάσιμη για τρία και πλέον χρόνια, ενώ οι όποιες ιδιότητες Smart TV ενσωματώνει κάθε κατασκευαστής στις δικές του τηλεοράσεις είναι ακόμη ανώριμες, ατελείς και δεν χρησιμοποιοπούνται παρά από πανελάχιστο ποσοστό του κοινού αυτού. Ευτυχώς, το "κεντρικό θέμα" στις τηλεοράσεις φέτος - παρ' ότι τυπικά η εικόνα 3D και οι λειτουργίες Smart TV δεν έπαψαν να υποστηρίζονται και να εξελίσσονται - ήταν αυτό του "βήματος μπροστά στην ποιότητα εικόνας. Θέμα με δύο αντικείμενα, μάλιστα. Ποιό εκ των δύο είναι, ωστόσο, πιο σημαντικό για την αγορά - η οποία εύλογα έχει επηρεαστεί από τη στασιμότητα που περιγράψαμε παραπάνω;

Από τη μία πλευρά, έχουμε την εικόνα υπερυψηλής ευκρίνειας, την επίσημα λεγόμενη UHD ή 4K2K. Αυτή προσφέρει τέσσερις φορές πιο πολλά pixel και άρα πολύ περισσότερη οπτική πληροφορία από την αντίστοιχη της παρούσας υψηλής ευκρίνειας, κάτι που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να αποδώσει με τρόπο εντυπωσιακό και περισσότερο αληθοφανή κινηματογραφικό ή άλλο υλικό. Η αλήθεια είναι πως σε τηλεοράσεις των 60 ή περισσότερων ιντσών, η εικόνα υψηλής ευκρίνειας δεν ήταν αρκετή για να διατηρήσει "συμπαγή", πειστικά αποτελέσματα. Ευπρόσδεκτη λοιπόν η υπερυψηλή ευκρίνεια: πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας σε μεγάλες διαγωνίους - τις οποίες η αγορά απέδειξε ήδη πως θέλει. Σε αληθινά μεγάλες διαγωνίους, δε, όπως διαπιστώσαμε στην πρόσφατη σχετική επίδειξη της Sony, είναι η μόνη τεχνολογία που μπορεί να φέρει στο σαλόνι ενός σπιτιού εικόνα καλύτερη από αυτή που απολαμβάνουμε στις κινηματογραφικές αίθουσες (πάντοτε με το σωστό υλικό).

Το ευρύ κοινό ενδιαφέρεται ως επί το πλείστον για τις τηλεοράσεις, όμως - κι εκεί οι κατασκευαστές δείχνουν να είναι... αμείλικτοι. Αν και είναι κατανοητό πως μία νέα τεχνολογία "χρεώνεται" παραπάνω, οι τρεις τηλεοράσεις υπερυψηλής ευκρίνειας που διατίθενται ήδη ή θα διατεθούν άμεσα, από τις LG, Sony και Samsung, κοστίζουν €20000, €25000 και €28500 αντίστοιχα. Με άλλα λόγια όχι τέσσερις, αλλά... δέκα φορές περισσότερο από μία κορυφαία τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας των 55 ιντσών σήμερα, που ζητά το πολύ €2500. Προσθέτει κανείς σε αυτήν την χαώδη χρηματική διαφορά και την έλλειψη αληθινού περιεχομένου υπερυψηλής ευκρίνειας (με αυτό φαίνεται ουσιαστικά η μεγάλη διαφορά στην ποιότητα εικόνας) και έχει κάτι το προφανές: μια υπερπολυτέλεια που δεν μπορεί να παίξει ακόμη κανέναν ουσιαστικό εξελικτικό ρόλο στην αγορά.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε την τεχνολογία προβολής OLED. Αυτή προσφέρει χειροπιαστά, αισθητά, πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις τεχνολογίες LCD/LED LCD/plasma, ειδικά στον τομέα της αντίθεσης, της ποιότητας απεικόνισης εικόνας σε γρήγορη κίνηση και της κατανάλωσης ρεύματος - είναι, δε, το είδος της εξέλιξης που δεν απαιτεί ούτε καινούργιο περιεχόμενο, ούτε μεγάλες διαγωνίους για να το αντιληφθεί και να το απολαύσει το κοινό. Οι LG και Samsung είναι έτοιμες να διαθέσουν την άνοιξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη τα πρώτα μοντέλα υψηλής ευκρίνειας στις 55 ίντσες, ενώ οι Sony και Panasonic επέδειξαν πειραματικά μοντέλα OLED και υπερυψηλής ευκρίνειας.

Το πρόβλημα, ωστόσο, της υψηλής τιμής πώλησης υπάρχει κι εδώ - έστω και σε μικρότερο βαθμό. Για τα πειραματικά μοντέλα των Sony και Panasonic δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια ανακοινώσιμη τιμή πώλησης, οι LG και Samsung ωστόσο σκοπεύουν να διαθέσουν τις δικές τους τηλεοράσεις OLED στο όριο των €10.000. Δεν είναι... στρατοσφαιρικό το ποσό όπως στην περίπτωση των τηλεοράσεων 4Κ2Κ, παραμένει ωστόσο σημαντικά υψηλότερο από αυτό που ζήτησε ποτέ οποιαδήποτε τηλεόραση κάτω από τις 100 ίντσες - οι μυθικές Pioneer Kuro έφτασαν μέχρι τα €7500 στις 60 ίντσες - και σίγουρα ποσό ασύμβατο με την οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κοινού. Δεν είναι δεκαπλάσια η διαφορά, αλλά και η τετραπλάσια δεν είναι λίγη... για τους πιο πολλούς από μας, τουλάχιστον.

Ποιά από τις δύο τεχνολογίες θα αποδειχθεί σημαντικότερη για την αγορά των τηλεοράσεων μέσα στο 2013, λοιπόν; Συνολικά σημαντική, καμία από τις δύο: με αυτά τα κόστη, πρόσβαση στις αντίστοιχες συσκευές θα έχει τόσο μικρό ποσοστό του κοινού, που η μορφολογία της αγοράς δεν θα επηρεαστεί. Σημαντικότερη εκ των δύο, ωστόσο, θεωρούμε πως θα αποδειχθεί η τεχνολογία OLED: όλα καλά κι ωραία με την υπερυψηλή ευκρίνεια - δηλώνουμε φανατικοί των υψηλών αναλύσεων - αλλά για να διαπιστώσει αληθινό άλμα στην ποιότητα εικόνας με αυτήν κάποιος θα πρέπει όχι μόνο να δώσει πάρα πολλά χρήματα, αλλά να έχει στη διάθεσή του και πηγές 4K2K και περιεχόμενο 4Κ2Κ και καλώδια με την επόμενη έκδοση HDMI και και και... Ενώ με μια τηλεόραση OLED, έστω και ακριβή, έχει κανείς... άμεση αναβάθμιση: ευδιάκριτη διαφορά στην ποιότητα εικόνας, ακόμη και με το υπάρχον υλικό. Γι' αυτό και, βραχυ/μεσοπρόθεσμα... λατρεύουμε 4Κ2Κ, αλλά ποθούμε OLED!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ