KEF Reference 7.2

Το τίμημα της τελειότητας

Είδος: Hi-end ηχεία
Τιμή: €49900,00

Εταιρία: KEF
Διανομή: [κενό]

Η στήλη, με την αγάπη που έχει στην έννοια του home cinema και του τί αυτή μπορεί να προσφέρει στην σύγχρονη διασκέδαση στο σπίτι, είχε την ευκαιρία τα τελευταία 4 ή 5 χρόνια να δει από κοντά πολλά διαφορετικά τέτοια setup, διαφόρων επιπέδων κόστους (και έμπνευσης...). Ελάχιστες φορές, ωστόσο, αισθάνθηκε πραγματική... ευλάβεια παρακολουθώντας και ακούγοντας τέτοιες εγκαταστάσεις - και μία από αυτές τις περιπτώσεις έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες, όταν παρευρέθηκε στην ρύθμιση και παρθενική χρήση ενός home cinema αξίας πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Κάτω από κανονικές συνθήκες "αποφεύγουμε" να γράφουμε για προϊόντα τόσο ακριβά, που εκ των πραγμάτων απευθύνονται σε ένα κοινό μερικών εκατοντάδων ανθρώπων. Όταν όμως το κάνουμε έχει νόημα επειδή - αν μη τί άλλο - είναι πάντοτε ενδιαφέρον να γνωρίζει κανείς ποιά είναι τα ανώτερα επίπεδα έκφρασης της καταναλωτικής οπτικοακουστικής τεχνολογίας σήμερα. Στο συγκεκριμένο setup είχαμε την ευκαιρία να δούμε "εν δράσει" τα πιο ενδιαφέροντα νέα σετ ηχείων hi-end, τα Reference 7.2 της KEF, αλλά και το ολοκαίνουργιο Blu-ray της Pioneer, το LX-91. Στις επόμενες παραγράφους, ακολουθούν οι εντυπώσεις μας από τα πρώτα.

Η KEF είναι βρετανική εταιρεία και, ως εκ τούτου, στο θέμα του design αποφεύγει τις... εξάρσεις και την πολλή πρωτοτυπία: το σύνολο 7.2 των ηχείων αυτών έχει υιοθετήσει αδρές γραμμές ως επί το πλείστον, με αυστηρές ευθείες, τέλειους κύκλους και δύο μόνο καμπύλες να συμμετέχουν στην οπτική εντύπωση με τρόπο άλλον του... προβλεπόμενου. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι ο υπολογίσιμος όγκος των ηχείων αυτών (που έχουν δημιουργηθεί για να καλύπτουν ηχητικά χώρους 100 ή περισσότερων τετραγωνικών μέτρων) μικραίνει τα περιθώρια για εκκεντρικό σχεδιασμό, όμως είναι γεγονός ότι τα KEF δεν είναι το πιο καλαίσθητο hi-end σετ ηχείων που μπορεί να βρει κανείς σήμερα. Η κατασκευάστρια εταιρεία τους, πάντως, προσφέρει πολλές επιλογές στο φινίρισμα, από μαύρη λάκκα και ματ μαύρο, μέχρι ξύλο καρυδιάς και κερασιάς. Κανένα πρόβλημα στην εναρμόνηση τόσο με "κλασικής" διακόσμησης χώρους, όσο και με μοντέρνας.

Όλο το σετ που συνθέτει τον ηχητικό "θόλο" των 7.2 καναλιών των KEF απαρτίζεται από τα δύο κύρια επιδαπέδια ηχεία δεξιά-αριστερά, δύο μικρότερα αλλά επίσης επιδαπέδια ηχεία για τα δύο πίσω κανάλια, το κεντρικό ηχείο, δύο διπολικά που τοποθετούνται στα πλαϊνά του χώρου, καθώς και δύο subwoofer (το ένα για το μπροστά και το άλλο για το πίσω τμήμα του χώρου). Κάθε ένα από αυτά τα ηχεία ενσωματώνει την πλέον εξελιγμένη έκδοση της πασίγνωστης τεχνολογίας Uni-Q της KEF, η οποία - με τη βοήθεια τριών μαγνητικών στοιχείων σε κάθε κώνο που αποδίδει τις μεσαίες στάθμες - κατευθύνει το tweeter κάθε ηχείου ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε καναλιού ξεχωριστά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, στο σύνολό του, το σετ αυτό (μετά από σωστή ρύθμιση και πάντοτε τη βοήθεια ικανού ενισχυτή) μπορεί να συνθέσει το ίσως πιο πειστικό, συμπαγές, ομοιογενές ηχητικό πεδίο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Η θεωρία στην περίπτωση των Reference, ωστόσο, δεν απέχει καθόλου από την πράξη. Η στήλη δεν είχε ποτέ στο παρλθόν (ίσως με εξαίρεση τη σειρά ηχείων EX της Pioneer) βιώσει τόσο λεπτομερή, ρωμαλέο σε ισχύ αλλά απίθανα ευέλικτο, με χρώμα και υφή, ήχο. Η μουσική από δίσκους jazz ή Blu-ray με live υλικό είναι πραγματικά συγκλονιστική: η αίσθηση της ορχήστρας που "παίζει μπροστά" στον ακροατή είναι τόσο έντονη, ώστε μετά από μερικά λεπτά... απορεί κανείς με τον εαυτό του που μπορεί να ακούσει μουσική και διαφορετικά! Ο ήχος από ταινίες είναι εξίσου συναρπαστικός, με κάθε εφέ να έχει υπόσταση, παρουσία, όγκο: η σκηνή του αεροσκάφους στο Die Hard 4.0 ή της καταδίωξης στο τούνελ του I, Robot είναι απίστευτα πιο "κινηματογραφικές" απ' ότι τις θυμόμαστε στα multiplex όπου τις πρωτοπαρακολουθήσαμε. Τα soundtracks ακούγονται το ίδιο εντυπωσιακά, προκαλώντας δονήσεις με τα μπάσα τους και "διαδρομές" με τα "περάσματά" τους τέτοιες, που δεν τις ακούει μόνο κανείς, κυριολεκτικά τις νοιώθει. Με μία λέξη: τελειότητα.

Και... στο "διά ταύτα": η τελειότητα κοστίζει. Πολύ. Το set των 7.2 ηχείων και ισάριθμων καναλιών που μπορεί να αποδώσει η νέα έκδοση των KEF Reference κοστίζει συνολικά σχεδόν 50.000 ευρώ. Ω, ναι. Είναι ένα τμήμα ενός home cinema που, λογικά, θα πρέπει να κοστίζει άλλο τόσο (πηγές, panel, προβολέας, ενισχυτής, τελικός ενισχυτής κλπ. κλπ.) για να οδηγήσει τα ηχεία αυτά όπως τους αξίζουν. Ναι, πρόκειται για ένα σετ που δεν μπορεί να έχει ο καθένας στο σπίτι του - είτε ο χώρος για τον οποίο συζητάμε είναι σαλόνι, είτε ειδικά διαμορφωμένο, αυτόνομο home theatre. Κι όμως, η στήλη θεωρεί πως τα Reference αξίζουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ που ζητούν: είναι μία επένδυση που, όποιες κι αν είναι οι υπόλοιπες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο του home cinema τα επόμενα χρόνια, θα ανταποκριθεί με δύναμη και στυλ στις απαιτήσεις των καιρών - σημερινών και μελλοντικών. Είτε πρόκειται για μουσική, είτε για ταινίες είτε για video games, η πρόταση της KEF θα προσφέρει συγκινήσεις ασύγκριτες με ο,τιδήποτε άλλο. Όσοι κάτοχοι... αρκετά υψηλών τραπεζικών καταθέσεων, προσέλθετε!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ