Και OLED, και 4Κ από την LG

H κορεάτικη εταιρεία κυκλοφορεί σύντομα την πρώτη τέτοια τηλεόραση στον κόσμο

Μπορεί για ένα μεγάλο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού - αυτού που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από την ποιότητα απεικόνισης μιας σύγχρονης τηλεόρασης και επιλέγει μόνο βάσει κόστους και άλλων πρακτικών λόγων - να μην έχει ιδιαίτερη σημασία, για τους περίφημους early adopters όμως, τους ενθουσιώδεις καταναλωτές που αγαπούν και τιμούν... με το πορτοφόλι τους την εξέλιξη της τεχνολογίας, η στασιμότητα στην κατηγορία αυτή ήταν λόγος απογοήτευσης τα τελευταία χρόνια. Ο αργός θάνατος των τηλεοράσεων plasma, η φυσιολογική επιβράδυνση της βελτίωσης των τηλεοράσεων LED/LCD και ο... δισταγμός των τηλεοράσεων OLED να ξεκινήσουν επιτέλους να διατίθενται, είχαν ομολογουμένως προβληματίσει πολλούς. Η έλευση της εικόνας 4Κ ήταν σαφέστατα ενδιαφέρουσα εξέλιξη, όμως η ποιότητα εικόνας σχετίζεται και με άλλες παραμέτρους, όχι μόνο με την ανάλυση. Σε αυτές τις παραμέτρους οι λιγοστές τηλεοράσεις OLED που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα υπερέχουν όλων σχεδόν των LED/LCD. Ε, τί θα ήταν διπλά ενδιαφέρον, λοιπόν; Ο συνδυασμός των δύο τελευταίων, φυσικά!

Η LG δείχνει να είναι η πρώτη κατασκευάστρια που θα προσφέρει τον συνδυασμό αυτό: τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας, δηλαδή, αλλά τεχνολογίας OLED. Οι 65EC9700 και 77EG9700, όπως είναι το κωδικό τους όνομα, θα κυκλοφορήσουν στην κορεατική αγορά σε λίγες ημέρες με κόστος που ανέρχεται στα σχεδόν 12.000 δολάρια για το πρώτο μοντέλο των 65 ιντσών και σε... αδιευκρίνιστα πολλά δολάρια για το δεύτερο των 77. Και τα δύο αξιοποιούν την τεχνολογία WRGB της LG - τα pixel της οθόνης αξιοποιούν τα τρία βασικά χρώματα αλλά και το λευκό - και αξιοποιούν το ανανεωμένο και καλαίσθητο γραφικό περιβάλλον χρήσης WebOS για την διαχείριση των επιλογών και των λειτουργιών τους. Εννοείται πως και τα δύο μοντέλα είναι πλήρως εξοπλισμένα όσον αφορά τα ενσωματωμένα τους ηχοσυστήματα (έχουν σχεδιαστεί με τη βοήθεια της Harman Kardon), τις δυνατότητες Δικτυακής σύνδεσης και τις ικανότητες αναπαραγωγής multimedia υλικού.

Η μόνη... ένσταση που θα μπορούσε να έχει κανείς εντοπίζεται μόνο στην εμμονή της LG να κυκλοφορεί τα μοντέλα τηλεοράσεων OLED της - ναι, και αυτά - σε σχήμα κυρτό. Τόσο εμείς, όσο και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι του ειδικού Τύπου, θεωρούμε πως οι κυρτές οθόνες (ακόμη και σε διαγωνίους όπως οι 65 και 77) δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην εμπειρία θέασης οποιουδήποτε είδους υλικού. Το είχαμε διαπιστώσει τόσο στην επαφή μας με την πρώτη κυρτή τηλεόραση OLED της LG πέρυσι, όσο και αργότερα. Έχουμε, δε, την αίσθηση πως η "κυρτότητα" των 65EC9700 και 77EG9700 απλώς αυξάνει το κόστος απόκτησης των τηλεοράσεων αυτών και τίποτε περισσότερο, τη στιγμή που οι θιασώτες της ποιοτικής εικόνας το μόνο που πραγματικά θέλουν από αυτές είναι η ανάλυση 4Κ σε συνδυασμό με την εξαιρετική απόδοση του μαύρου, την πολύ υψηλή αντίθεση, τα ζωντανά χρώματα και την ομαλή, καθαρή κίνηση που προσφέρει η τεχνολογία OLED. Οι Κορεάτες θα μπορούσαν σαφέστατα να προσφέρουν και μη κυρτές εκδοχές των τηλεοράσεων αυτών ως επιλογή, κάτι που δεν κάνουν για τους δικούς τους λόγους.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, πάντως, στην LG την "πρωτιά" της παρουσίασης τηλεοράσεων OLED 4K στην αγορά. Είναι δε γεγονός ότι η κορεάτικη εταιρεία "πιστεύει" στην τεχνολογία OLED περισσότερο από τις αναταγωνιστικές της - Sony, Samsung, Panasonic και Toshiba - και, φυσιολογικά, έχει αποκτήσει προβάδισμα στο συγκεκριμένο τομέα. Ας ελπίσουμε πως οι πληροφορίες για πώληση της 65EC9700 αντί 7.000 δολαρίων στην αμερικανική αγορά να είναι αληθείς, γιατί αυτό θα σήμαινε παρόμοιου επιπέδου τιμολόγηση και για την ευρωπαϊκή/ελληνική αγορά. Περισσότερες πληροφορίες σχετικές θα έχουμε σε λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της έκθεσης IFA 2014. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ