InFocus X10

"Κλοπή", μα με την καλή έννοια

Είδος: Προβολείς
Τιμή: €1799,00

Εταιρία: Infocus
Διανομή: Τηλεοπτική

Μερικές φορές, τις πραγματικές "ευκαιρίες" στο χώρο του home entertainment - εκείνες τις αγορές προϊόντων που προσφέρουν πολύ υψηλό συντελεστή κόστους/αξίας από όποια πλευρά κι αν κρίνονται - πρέπει να τις αναζητήσει κανείς στις... λεπτομέρειες. Δυστυχώς ελάχιστο είναι εκείνο το τμήμα του καταναλωτικού κοινού που "μπαίνει στη διαδικασία" να αναζητήσει τις λεπτομέρειες αυτές, οπότε η στήλη πρακτικά... υποχρεούται να αναφερθεί δημοσιογραφικά σε περιπτώσεις τέτοιων προϊόντων, όταν τις συναντά. Περιπτώσεις όπως του InFocus X10, ενός προβολέα ανάλυσης 1080p ο οποίος (στα περίπου 1600 ευρώ σε τιμές αγοράς) ούτως ή άλλως θα θεωρούνταν προσιτός από πλευράς κόστους. Γιατί θα πρέπει να θεωρηθεί και αληθινή "ευκαιρία"; Ε, εδώ είναι που βρίσκουμε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον: στις λεπτομέρειες!

Ο X10 εξωτερικά δεν διαφέρει ιδιαίτερα τόσο από παλαιότερα, όσο και από τα... "ανώτερα στην ιεραρχία" παρόντα μοντέλα της Infocus: σε αυστηρό μαύρο χρώμα, με τον χαρακτηριστικό συνδυασμό από καμπύλες γραμμές να ορίζει καλαίσθητα το design του (και να "κρύβει" σε ένα βαθμό τον όγκο του), ο X10 κατορθώνει να είναι μοντέρνος χωρίς να καταφεύγει σε εξάρσεις. Η ποιότητα κατασκευής του δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κριτική, όπως και η γκάμα των τρόπων διασύνδεσης που προσφέρει: μία θύρα HDMI και μία component είναι παρούσες "για αρχή", περισσότερες γίνονται διαθέσιμες μέσα από την θύρα επέκτασης που μπορεί να "μεταμορφωθεί" προαιρετικά σε DVI, δεύτερη HDMI κλπ. Είναι ένας από τους μικρούς συμβιβασμούς που αναγκαστικά θα γίνονταν για να κρατηθεί το κόστος χαμηλά (άλλος ένας σχετίζεται με την βάση τοποθέτησης και στήριξης σε ταβάνι, η οποία επίσης θα πρέπει να αγοραστεί ξεχωριστά).

Συμβιβασμοί, όμως, δεν έχουν γίνει στην ποιότητα εικόνας τόσοι, όσοι η κατηγορία τιμής του X10 θα υπονοούσε - κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ο νέος projector της InFocus αξιοποιεί την τεχνολογία προβολής DLP της Texas Instruments και τον επεξεργαστή DarkChip: ο συνδυασμός τους συνεχίζει και εν έτει 2009 να προσφέρει ζωντανά χρώματα και ικανοποιητικότατο μαύρο, με υφή πολύ κοντά στην κινηματογραφική. Στην αγορά υπάρχουν προβολείς της ίδιας της InFocus και άλλων εταιρειών με νεότερα chipset, όμως το DarkChip θεωρούνταν πάντοτε "μπροστά από την εποχή του", εξ ου και τα πάρα πολύ αξιόλογα αποτελέσματά του σήμερα. Ο προβολέας, άλλωστε, θεωρείται φωτεινότατος στα 1200 Lumens, ενώ ο λόγος αντίθεσης των 2500:1 θα καλύψει τις απαιτήσεις των πιο πολλών θεατών με άνεση. Στα θετικά του και το γεγονός ότι, από αρκετή απόσταση και με το σωστό πανί, μπορεί να προσφέρει μεγάλες διαγωνίους, άνω των 140 ή 160 ιντσών, χωρίς να υποφωτίσει την εικόνα.

Στην πράξη, ο X10 αληθινά εκπλήσσει με το τί είναι ικανός να απεικονίσει αν τροφοδοτηθεί με υλικό υψηλής ευκρίνειας. Η παλέτα που μπορεί να αποδώσει είναι εκπληκτικά μεγάλη, τα χρώματα είναι πειστικά και φυσικά - ακόμη και με καμία σχεδόν ειδική ρύθμιση - ενώ η εικόνα συνολικά είναι οξεία και "καθαρή". Κάποια μικροπροβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο projector της InFocus στην γρήγορη κίνηση απαιτητικών σκηνών (καθώς δεν ενσωματώνει το είδος του προγμένου συστήματος επεξεργασίας που φέρουν άλλοι πανάκριβοι προβολείς) όμως το φαινόμενο δεν είναι τόσο συχνό, ώστε να προβληματίσει. Έχουμε δει πολύ χειρότερη διαχείριση "δύσκολων" σεκάνς από άλλες συσκευές της κατηγορίας. Η γνωστή αδυναμία των προβολέων DLP, το λεγόμενο "rainbow effect" (που στις φωτεινές περιοχές της οθόνης μερικές φορές προβάλλει στιγμιαία χρωματικές ατέλειες), είναι παρόν, η InFocus το έχει ωστόσο περιορίσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Συνολικά, η εικόνα του X10 δεν είναι υπεράνω κριτικής, είναι όμως ποιοτικότατη, ισορροπημένη και αναμφίβολα κινηματογραφική.

Για να επανέλθει λοιπόν η στήλη στο... αρχικό σημείο της όλης συζήτησης για τον X10: όπως ενδεχομένως θα παρατηρήσουν οι φίλοι και οι φίλες που παρακολουθούν την αγορά του home cinema, πρόκειται για έναν προβολέα που ουσιαστικά έχει όλες τις αρετές του περίφημου InFocus N80 (ο οποίος πέρυσι είχε αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές), με σημαντικά μικρότερο κόστος και κάποιες δευτερεύουσας σημασίας "υποχωρήσεις". Δεν έχουν άδικο. Οι ίδιοι όμως σίγουρα θα παρατηρήσουν ότι τεχνολογικά τον X10 δεν τον χωρίζουν και πάρα πολλά από τον επίσης διακεκριμένο InFocus IN81, ο οποίος κοστίζει 2000 ευρώ περισσότερα (!). Ακριβώς τα χρήματα που αρκούν, δηλαδή, ώστε να αγοράσει κανείς για τον X10 (α) ένα ποιοτικότατο πανί προβολής και (β) ένα PS3, προκειμένου να απολαύσει αξιοπρεπέστατη εικόνα 1080p, διαγωνίου 140 ιντσών, από ταινίες σε Blu-ray και video games. Και να... "μείνουν και ρέστα" για τα πρώτα δισκάκια. Είναι να μην θεωρούμε τον X10, μετά από όλα αυτά, πραγματική "ευκαιρία";

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ