Epson TW5000

Και προσιτός, και κινηματογραφικός


Τον TW5000, πάντως, η Epson έχει φροντίσει να τον "προικίσει" με δύο νέα χαρακτηριστικά, άκρως σημαντικά για τη χρήση του με ποικιλία πηγών υψηλής ή μη ευκρίνειας. Το ένα είναι το κύκλωμα HQV της Silicon Optix που αναλαμβάνει τη βελτίωση της εικόνας σε λεπτομέρεια και διαύγεια, ειδικά αν αυτή δεν είναι εξ αρχής ανάλυσης 1080p. Ελάχιστοι προβολείς ενσωματώνουν τόσο ποιοτικό υποσύστημα επεξεργασίας, οπότε σίγουρα σημαντικό "βέλος στη φαρέτρα" του TW5000 το συγκεκριμένο. Το άλλο είναι το υποσύστημα δημιουργίας extra καρέ εικόνας από τα ήδη υπάρχοντα: πρόκειται για την ίδια τεχνική που αξιοποιούν σύγχρονες τηλεοράσεις LCD και plasma προκειμένου να καταστήσουν την κίνηση της εικόνας ομαλότερη. Και πάλι, πολύ λίγοι προβολείς φέρουν οι ίδιοι αυτή τη δυνατότητα, προτιμώντας να στηριχθούν στη συσκευή αναπαραγωγής για την ανάλογη επεξεργασία - οπότε... άλλο ένα "βέλος".

Το πρόβλημα είναι πως, στις θεάσεις με έναν TW5000 όπου είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί η στήλη, το υποσύστημα ομαλοποίησης της εικόνας δεν είχε πάντοτε θετικά αποτελέσματα. Δεν αναφερόμαστε στη γνωστή διαμάχη (του αν έχει νόημα ή όχι να "πειράζει" μία συσκευή τα φυσικά καρέ της εικόνας καθιστώντας την υπερ-ρέουσα), αλλά σε τεχνουργήματα και μικρές ατέλειες που παρατηρήσαμε να δημιουργούνται, κυρίως από πηγές που δεν λειτουργούσαν στα "κινηματογραφικά" 24p (αλλά και σε πανελάχιστες περιπτώσεις και εκεί). Οι φίλοι και οι φίλες που προβληματίζονται για την "παρέμβαση" του συστήματος πρόσθεσης των καρέ στην εικόνα μπορούν να περιορίσουν ή και να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία του από τις σχετικές επιλογές του προβολέα - η Epson μάλιστα έχει υποσχεθεί σχετικό firmware update για τον TW5000, το οποίο θα βελτιώνει την απόδοση του συστήματος αυτού και θα καθιστά τη λεπτομερή του ρύθμιση αποδοτικότερη. Αν εξαιρέσει κανείς αυτό το μικρό θέμα, πάντως, ο TW5000 απέδωσε απρόσμενα υψηλής ποιότητας εικόνα, αρκούντως φωτεινή, οξεία, με κορεσμένα χρώματα και πάρα πολύ καλή απόδοση των γκρίζων τόνων - πάντοτε για την κατηγορία του.

Και εκεί, ουσιαστικά, βρίσκεται και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και το σημαντικότερο θετικό στοιχείο του TW5000: η κατηγορία κόστους στην οποία ανήκει, αναλογικά με την εικόνα που προσφέρει. Η επίσημη τιμή αντιπροσωπείας για τον προβολέα της Epson υπερβαίνει κατά τι τα 3000 ευρώ, μεν, αλλά στα καταστήματα - ηλεκτρονικά και μη - τον βρήκαμε έως και 800 ευρώ χαμηλότερα (!), υποθέτουμε απλώς και μόνο επειδή άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα έχουν ισχυρότερο brand name και σημειώνουν πωλήσεις στην ίδια κατηγορία ευκολότερα. Προτείνουμε να μην αντιμετωπίσει κανείς με... καχυποψία την προσιτή τιμή του TW5000 και να τού δώσει την ευκαιρία που αξίζει σε έναν όχι μικρό, αλλά ουσιαστικά "μεγαλομεσαίο" προβολέα. Με το κατάλληλο πανί και σε σωστές συνθήκες φωτισμού, η πρόταση της Epson είναι ικανή να αντεπεξέλθει σε συγκρίσεις με ηχηρά, και πολύ ακριβότερα, "ονόματα!"

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ