Ενισχυτές home cinema, σε τέλμα

Όχι μόνο έχουν "μείνει πίσω", αλλά έχουν "χάσει και το δρόμο τους" - γιατί;

Δεν χρειάζεται καν να είναι κανείς είτε δημοσιογράφος είτε "στέλεχος της αγοράς" είτε κάτι αντίστοιχο προκειμένου να διακρίνει αυτό που... όλοι λίγο έως πολύ οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το home cinema και τα προϊόντα του, ήδη γνωρίζουν: ο τομέας αυτός δεν έχει επιδείξει σοβαρή εξέλιξη, σίγουρα όχι τόση όσο άλλοι της τεχνολογίας, εδώ και μια τετραετία σχεδόν. Η ποιότητα απεικόνισης στις τηλεοράσεις, στάσιμη. Στους προβολείς είτε πρακτικά στάσιμη είτε τόσο ακριβή, που δεν υπάρχει νόημα συζήτησης. Στις πηγές - media player, Blu-ray player κλπ. - τα πράγματα επίσης στάσιμα. Στα ηχεία, "βελτιώσεις στα σημεία" αλλά καμία τεχνολογία που "αλλάζει τα δεδομένα". Και όσον αφορά στους άλλοτε "ακρογωνιαίους λίθους" των home cinema, τους ενισχυτές; Η στασιμότητα είναι... επιεικής όρος. Από κάποιες απόψεις, όχι απλώς "δεν πάμε μπροστά" με αυτούς, πίσω δείχνουμε να πηγαίνουμε!

Αφορμή για τη σχετική διαπίστωση δεν ήταν άλλη από ένα ενδιαφέρον άρθρο έμπειρου δημοσιογράφου στο CNET, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ - και όντας ειδικός στη συγκεκριμένη κατηγορία - στηλίτευσε τις κατασκευάστριες εταιρείες σε βαθμό που οι όποιοι υπεύθυνοι για τα προϊόντα αυτά... θα πρέπει να σκεφτούν αν αξίζουν τη θέση και το μισθό τους. To άρθρο δεν έχει ήδη συζητηθεί μόνο πολύ επειδή φέρνει στο προσκήνιο μία σειρά από εύλογα ερωτήματα. Έχει συζητηθεί γιατί, εν πολλοίς, καθιστά ολοφάνερο το πόσο παλαιολιθικά και οπισθοδρομικά η μεγάλη πλειοψηφία των κατασκευαστών ενισχυτών σκέφτεται και επιμένει να σκέφτεται, ενώ όλη η υπόλοιπη αγορά κινείται σε άλλες κατευθύνσεις και ταχύτητες.

Συγκεκριμένα: οι ενισχυτές του 2012, καθώς και τα περισσότερα από τα μοντέλα που έχουν ήδη επιδειχθεί ή ανακοινωθεί για το 2013, πάσχουν από... "έλλειψη συνειδητοποίησης". Οι κατασκευαστές τους δεν κάνουν πια ούτε του βασικού επιπέδου τις ερωτήσεις σχετικά με το τί θα έπρεπε να ενσωματώνουν οι ενισχυτές και πώς τελικά χρησιμοποιούνται. Έτσι, ενώ μάς προσφέρουν λειτουργίες που π.χ. εισόδους και συστήματα πολλαπλασιασμού γραμμών για αναλογική εικόνα, ραδιοφωνικούς δέκτες, εξόδους για διοχέτευση ήχου και σε άλλα δωμάτια του σπιτιού (multizone), δεν προσφέρουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων άλλα πράγματα πολύ σημαντικότερα για το σήμερα. Τέτοια είναι η ασύρματη σύνδεση - τόσο Wi-Fi για άντληση εικόνας και ήχου από το τοπικό οικιακό δίκτυο, όσο και Bluetooth για διοχέτευση εικόνας και ήχου στους ενισχυτές από τις φορητές μας συσκευές π.χ. smartphones ή tablets - η δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων ήχου κάθε είδους μέσω θύρας USB ή η αξιοποίηση όλων των μουσικών Δικτυακών υπηρεσιών μέσω Internet (κι όχι μόνο λίγων ή συνδρομητικών).

Το άρθρο θίγει και άλλες σημαντικές αδυναμίες των πρόσφατων και νέων ενισχυτών, όπως το αληθινά απαράδεκτο menu επιλογών και ρυθμίσεων (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απλό ασπρόμαυρο κείμενο σε... συμβατική ευκρίνεια), τον μεγάλο όγκο και βάρος τους (σε αδικαιολόγητο συχνά βαθμό), το ακαλαίσθητο design τους (λειτουργικές συσκευές μεν... αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι κακάσχημες δε), καθώς και τα συνήθως δύσχρηστα και παρωχημένης συλλογιστικής τηλεχειριστήρια (ακόμη και οι εγκαταστάτες home cinema δυσκολεύονται να τα αξιοποιήσουν συχνά). Όλα είναι κατάλοιπα μιας άλλης εποχής, που δεν έχει σχεδόν κανένα από τα χαρακτηριστικά της δικής μας: στο σαλόνι μας οφείλουν να βρίσκονται πλέον συσκευές καλοσχεδιασμένες, όσο το δυνατόν περισσότερο συμπαγείς και διαμορφωμένες έτσι, ώστε να μπορεί να τις χειριστεί κάθε μέλος της οικογένειας εύκολα, όχι μόνο ένας άνθρωπος υποχρεωτικά εξοικειωμένος.

Εξάλλου, κακά τα ψέματα. Οι περισσότεροι από μας ουσιαστικά χρησιμοποιούμε τους ενισχυτές - μετά την αρχική τους τοποθέτηση και ρύθμιση - για δύο μόνο πράγματα: τη διοχέτευση του ήχου από τις διάφορες πηγές περιεχομένου στα ηχεία, και την... εναλλαγή ανάμεσα σε αυτές τις πηγές, αφού τις έχουμε συνδέσει στον ενισχυτή. Άντε και η εναλλαγή ανάμεσα σε δύο μέσα προβολής, αν υπάρχει και δεύτερο. Για τίποτε άλλο. Αυτές είναι οι μόνες λειτουργίες στις οποίες οποιοσδήποτε μελλοντικός επίδοξος αγοραστής ενισχυτή θα επικεντρωνόταν. Υπάρχει - και πάντα θα υπάρχει - ρόλος και θέση στην αγορά για ενισχυτές "που κάνουν τα πάντα" για εκείνους τους καταναλωτές που έχουν τις υψηλότερες των απαιτήσεων, όμως είναι πλέον ανόητο τόσο να πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι για δυνατότητες και χαρακτηριστικά που δεν χρειάζονται ή είναι παρωχημένα. Όπως ανόητο είναι να προσπαθεί οποιοσδήποτε κατασκευαστής ενισχυτή εν έτει 2013 να πωλεί ως... αξεσουάρ κάτι τόσο φανερά δεδομένο, όπως η ασύρματη διασύνδεση. Θα "ξυπνήσουν" οι κατασκευαστές για να δούμε βήματα μπροστά στην κατηγορία των ενισχυτών το φετινό χειμώνα; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ