Εικόνα 4Κ: σε ρόλο... σωτήρα του 3D

Σπάνια μια νέα τεχνολογία περισώζει μια παλαιότερη - αλλά εδώ, ενδέχεται!

Στον κόσμο της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας η παλιά τεχνολογία πάντοτε φοβάται την νέα: η δεύτερη συνήθως, με την εμφάνισή της, σηματοδοτεί την... αντίστροφη μέτρηση προς την κατάργηση της πρώτης. Σπάνια το καινούργιο βοηθά το παλιό. Ακριβώς αυτό ενδέχεται να συμβεί, ωστόσο, με την εικόνα ανάλυσης 4Κ2Κ, τη λεγόμενη υπερυψηλή ευκρίνεια, και την εικόνα 3D. Αυτό ήταν το δεύτερο πράγμα που σκεφτήκαμε, όταν... ξεπεράσαμε το μικρό σοκ της συνειδητοποίησης πως, πλέον, είμαστε ένα βήμα πριν από το "Ιερό Δισκοπότηρο" της ηλεκτρονικής εικόνας: της ανάλυσης 8K4K και της πιστότητας που, από ελάχιστη απόσταση, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από την πραγματική εικόνα.

Ας πάρουμε το θέμα από την αρχή. Όσον αφορά στην εικόνα των σύγχρονων home cinema, τα "μεγάλα νέα" από τη φετινή γερμανική έκθεση της IFA αφορούσαν στην εικόνα 4Κ2Κ. Αυτή, με ανάλυση τέσσερις φορές υψηλότερη της σημερινής υψηλής ευκρίνειας, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ποιότητα απεικόνισης που αποτελεί αληθινό "άλμα μπροστά", με λεπτομέρεια πρωτόγνωρη και συνολική εντύπωση συμπαγή. Πειστική. Κινηματογραφικότερη της κινηματογραφικής, αν μιλάμε για τα σινεμά στην Ελλάδα. Sony έχει ήδη στην αγορά προβολέα που προσφέρει τέτοια εικόνα, η Toshiba έχει από το Μάη τέτοια 55άρα τηλεόραση, η LG κυκλοφορεί ήδη τη δική της τέτοια 84άρα στην Κορέα και η Sony θα προσφέρει τη δική της 84άρα το Νοέμβρη. Η εποχή της εικόνας... 2160p, με άλλα λόγια, η διάδοχος της εικόνας 1080p, είναι και επίσημα πια εδώ.

Και από την άλλη έχουμε την εικόνα 3D, η οποία παραμένει μία τεχνολογία πολλά υποσχόμενη - με τη διαφορά πως αυτό ισχύει τα τελευταία 3 χρόνια, οπότε μιλάμε και για μία μάλλον... πονεμένη ιστορία. Για λόγους που έχουμε αναφέρει ξανά και ξανά, το ευρύ κοινό δεν έχει αγκαλιάσει τη στερεοσκοπική εικόνα ακόμη: την έχει αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα ως χαρακτηριστικό των ανώτερης κι ανώτατης κατηγορίας τηλεοράσεων ή προβολέωn, αλλά ως εκεί. Ο κόσμος "δεν τρελλαίνεται" για την εικόνα 3D στο σπίτι. Οι κατασκευαστές δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια να καθιερώσουν την εικόνα 3D. Όμως είναι τόσο σίγουρο, όσο και προφανές, ότι οι προσδοκίες τους το 2009 - πάνω στη... "μέθη" του Avatar - ήταν διαφορετικές. Πολύ διαφορετικές.

Και... ερχόμαστε στο Σεπτέμβρη του 2012 και την έκθεση της IFA. Όλοι όσοι παρέστησαν στο Βερολίνο δηλώνουν άκρως εντυπωσιασμένοι από την εικόνα των τριών τηλεοράσεων 4Κ2Κ, την εκθειάζουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, προσυπογράφουν πως αυτό είναι όντως ένα εξελικτικό βήμα στην εικόνα των home cinema που όλοι θα ήθελαν να απολαύσουν - σε αντίθεση με την εικόνα 3D, που παραμένει αμφιλεγόμενη. Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, αυτοί που υπενθυμίζουν και κάτι άλλο: ότι η εικόνα 4Κ2Κ μπορεί να... σώσει την εικόνα 3D! Τεχνολογικά δεν έχουν άδικο. Μέχρι χθες είχαμε την αληθινά υψηλής ευκρίνειας εικόνα 3D (1080p) αλλά στις ενεργής λειτουργίας τηλεοράσεις, που είναι κουραστικές στη θέαση. Είχαμε και την εικόνα 3D σε παθητικής λειτουργίας τηλεοράσεις, που είναι σαφώς περισσότερο άνετη στη θέαση, αλλά όχι αληθινά 3D (1080 γραμμές σε κάθε μάτι και όχι και στα δύο).

Οι τηλεοράσεις 4Κ2Κ των LG και Sony που επιδείχθηκαν είναι παθητικής λειτουργίας, αλλά ο τετραπλάσιος αριθμός pixels που προσφέρουν είναι αρκετός για να συνθέσει εικόνα 3D σε αληθινή υψηλή ευκρίνεια. Τα καλύτερα στοιχεία των δύο σημερινών στατοπέδων, δηλαδή: 1080 σταθερές γραμμές, ξεκούραστη θέαση. Μαζί με την αυξανόμενη έλευση 3D περιεχομένου (του οποίου η έλλειψη ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την αργή υιοθέτηση των σχετικών συσκευών), δημιουργούνται πλέον συνθήκες διαφορετικές για τη στερεοσκοπική εικόνα. Και, αν η φημολογία για το συνδυασμό εικόνας 8K4K (της... υπερ-υπερηψηλής ευκρίνειας) και εικόνας 3D χωρίς γυαλιά λάβει "σάρκα και οστά" μέσα στην επόμενη πενταετία, με την εικόνα 4K2K και την αναβάθμιση των γραμμών ως ενδιάμεσο σταθμό ενδέχεται να συμβεί το ασύνηθες που αναφέραμε στην αρχή. Η νέα τεχνολογία προβολής θα έχει βοηθήσει την παλαιότερη όχι μόνο να επιζήσει, αλλά και ν' ανθίσει εμπορικά. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Αφού μάς συμφέρει όλους, ωστόσο... κανένα παράπονο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ