Εικόνα 4Κ: οι συσκευές

Με ποιά προϊόντα μπορεί να απολαύσει κανείς την υπερυψηλή ευκρίνεια σήμερα;

Όπως μπορούν εύκολα να φανταστούν, υποθέτουμε, οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital, δεν θα ασχολούμασταν... ακαδημαϊκά με το θέμα της εικόνας 4Κ αν αυτή δεν είχε πια φτάσει στο σημείο να αποτελεί καταναλωτική επιλογή. Συσκευές με τις οποίες μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση στην εικόνα 4Κ υπάρχουν στη χώρα μας από πέρυσι το χειμώνα, μόλις τώρα όμως - με την άφιξη των τηλεοράσεων 4K 55 και 65 ιντσών της Sony - έχει νόημα και ενδιαφέρον η υπερυψηλή ευκρίνεια για τον πιο πολύ κόσμο. Στο τί ακριβώς είναι η εικόνα 4Κ, ποιά πλεονεκτήματα προσφέρει και πού βρίσκεται το ζήτημα του σχετικού περιεχομένου, είναι πλευρές του θέματος με τις οποίες ασχοληθήκαμε τις περασμένες μέρες. Ε, είναι σειρά των... προϊόντων αυτών καθ' αυτών σήμερα!

Αποδίδοντας ένα είδος... φόρου τιμής, πάντως, στα αρχικά προϊόντα - έστω και αν παραμένουν εκτός καταναλωτικής τροχιάς - ίσως αξίζει να αναφερθούμε πρώτα σε αυτά. Ο πρώτος προβολέας 4Κ ήταν αυτός της Sony, ο VW1000ES, τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στη σχετική επίδειξη της ιαπωνικής εταιρείας πέρυσι το Δεκέμβρη. Το ίδιο περίπου διάστημα έγινε διαθέσιμη και η 84Χ9005, η πρώτη τηλεόραση LED/LCD της Sony διαγωνίου 84 ιντσών. Και τα δύο προϊόντα πωλούνται κανονικά και σήμερα, όμως με κόστος απόκτησης €20.000 και €25.000, ε, δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά για τους λόγους για τους οποίους παραμένουν προνόμιο... "των λίγων και εκλεκτών". Σε επίπεδο τιμής χαμηλότερο, αλλά και πάλι πέρα από τα καταναλωτικά επίπεδα, ξεκίνησε στις αρχές της άνοιξης και συνεχίζει να πωλείται η τηλεόραση 84 ιντσών της LG, η 84LM960V, με επίσημη τιμή πώλησης στα €15.000 (μπορεί να βρεθεί και με €13.000 περίπου).

Το αμφίβολο... ρεκόρ, πάντως, για το ακριβότερο μέσο απεικόνισης εικόνας 4Κ συνεχίζει να το έχει η Samsung και η θηριώδης - από κάθε άποψη - UN85S9 της: ούτε λίγο ούτε πολύ €35.000 ζητά αυτή η τηλεόραση για να αποκτηθεί! Βέβαια σημαντικό ποσοστό του κόστους εντοπίζεται στην ιδιόρρυθμη βάση στήριξής της, όμως είναι δύσκολο να δικαιολογήσει κανείς με λογικό τρόπο τη διαφορά των 10 ή 20 χιλιάδων ευρώ που την χωρίζουν από τις αντίστοιχες προτάσεις των Sony και LG, βάσει της... μίας ίντσα παραπάνω που χαρακτηρίζει την UN85S9. Σε κάθε περίπτωση, για τους πάρα πολύ λίγους που όχι μόνο μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα, αλλά έχουν και το διαθέσιμο χώρο για να φιλοξενηθεί η τηλεόραση αυτή με το τεράστιό πλαίσιό της όπως τής αξίζει, παραμένει εντυπωσιακή επιλογή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ