Εικόνα 4Κ: η... θεωρία

Τα βασικά της υπερυψηλής ευκρίνειας. Τί είναι;

Μπορεί στις ταινίες ή στα βιβλία το... "ας ξεκινήσουμε από τη μέση και θα κάνουμε flashback" να λειτουργεί, στην τεχνολογία ωστόσο με τα καινούργια πράγματα καλύτερα να ξεκινά κανείς από το λογικό σημείο: την αρχή. Πρώτο άρθρο στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital 4K Week, λοιπόν: τί ακριβώς είναι η υπερυψηλή εικόνα ή αλλιώς 4Κ/UHD; Ποιά είναι τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν και διαχωρίζουν από την υψηλή ευκρίνεια που μας συντροφεύει εδώ και μια δεκαετία σχεδόν; Και γιατί είναι αρκετά σημαντική ώστε να αξίζει όλη αυτή την ανάλυση... κυριολεκτικά και μεταφορικά;

Με μία κουβέντα, η εικόνα 4Κ είναι το επόμενο βήμα εξέλιξης στην εικόνα υψηλής ευκρίνειας ή HD. Είναι η τεχνολογία που προσφέρει τέσσερις φορές υψηλότερη ανάλυση από αυτήν που προσφέρουν σήμερα όλες οι τηλεοράσεις και προβολείς HD, δηλαδή τετραπλάσιο αριθμό από pixel με τον οποίο συνθέτει την εικόνα που προβάλλει. Όσο περισσότερα τα pixel, τόσο πιο κοντά στην πραγματικότητα δίνει την αίσθηση πως βρίσκεται η εικόνα που παρακολουθεί ο θεατής - και τόσο μεγαλύτερη "η δύναμή της", φυσικά, τόσο στην απόδοση των ταινιών, όσο και των σπορ, των video games και οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας περιγράφεται με κινούμενη εικόνα.

Όπως και η σημερινή υψηλή ευκρίνεια όταν είχε πρωτοθεσπιστεί ως πρότυπο προβολής, έτσι και η υπερυψηλή έχει δύο "βαθμίδες" ανάλυσης. Η υψηλή ευκρίνεια έχει την ανάλυση 720p (1280x720 pixel) και την 1080p (1920x1080 pixel), ενώ η υπερυψηλή την ανάλυση 2160p (3840x2160 pixel) και την 4320p (7680x4320 pixels). Η τελευταία ονομάζεται 8Κ και είναι ακόμη... τόσο μακριά μας (2020-2022) που δεν έχει κανένα νόημα να την συζητάμε καν. Η ανάλυση 2160p ή 4Κ, ωστόσο, είναι ήδη εδώ και το σημαντικότερο πράγμα που προσφέρουν οι τηλεοράσεις και οι προβολείς που την αξιοποιούν είναι ακριβώς αυτό: η τετραπλάσια ανάλυση. Αρκεί να φανταστεί κανείς τέσσερις σημερινές τηλεοράσεις σε δύο σειρές των δύο... και τον αριθμό των pixel που όλες μαζί έχουν, σε μία!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ