DisplayPort 1.3, καθ' οδόν για εικόνα... 8K

Οι προδιαγραφές προς πιστοποίηση - θα το καταστήσουν περισσότερο δημοφιλές;

Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι το 2013 αφήνουμε... πίσω μας σιγά-σιγά την υψηλή ευκρίνεια της εικόνας 1080p - με την οποία μόνο οι gamers και δη οι κάτοχοι PS4 και Xbox One θα ασχολούνται πλέον - και, ειδικά στην αγορά του home cinema, το 2014 θα ασχολούμαστε με την υπερυψηλή ευκρίνεια ή εικόνα 4Κ. Αυτή η τάση έχει ήδη εκδηλωθεί και την επόμενη χρονιά ουσιαστικά θα "ξεπερνιούνται παιδικές ασθένειες", θα καθιερώνονται πρότυπα και θα , μέχρις ότου όλων των ειδών τα προϊόντα εικόνας 4Κ/UltraHD να αρχίσουν να γίνονται προσιτά σε πολύ ευρύτερο κοινό. Κάποιοι, ωστόσο, κοιτούν ήδη στο επόμενο βήμα, όπως ο θρυλικός σύνδεσμος VESA (Video Electronics Standards Association), o οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κινείται ήδη προς την υπερ-υπερυψηλή ευκρίνεια ή εικόνα... 8Κ!

Βάσει αποκλειστικού ρεπορτάζ του BrightSideofNews.com - το οποίο έχει αποδειχθεί αξιόπιστο στο παρελθόν - ο σύνδεσμος VESA βρίσκεται κοντά στη διαμόρφωση των προδιαγραφών του προτύπου DisplayPort 1.3. Πρόκειται για τον τεχνολογικά περισσότερο εξελιγμένο τρόπο ενσύρματης μετάδοσης εικόνας αυτή τη στιγμή, ο οποίος στην παρούσα έκδοση 1.2 υποστηρίζει ήδη εδώ και καιρό κάτι που μόλις πριν από κάποιες εβδομάδες "κατέκτησε" το δημοφιλέστερο τέτοιο πρότυπο στην αγορά, το HDMI, με την έκδοσή του 2.0: απόδοση εικόνας υπερυψηλής ευκρίνειας με ρυθμό ανανέωσης στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Στο DisplayPort 1.2 στηρίζεται, άλλωστε, και το πρότυπο σύνδεσης Thunderbolt της Intel, το οποίο αξιοποιεί επιτυχώς η Apple στα προϊόντα της και το οποίο επίσης υποστηρίζει ήδη εικόνα 4Κ/60Hz σε ειδικά monitor.

Ο σύνδεσμος VESA με το DisplayPort 1.3 θέλει να επιτύχει μία σειρά από πράγματα ταυτόχρονα. Ένα, μέσα από τις σχετικές θύρες, chip ελέγχου και καλώδια το νέο πρότυπο να αποδίδει εικόνα μικρότερης συμπίεσης και άρα υψηλότερης ποιότητας (ο σχετικός αλγόριθμος έχει ήδη δημιουργηθεί και βρίσκεται στο στάδιο της πιστοποίησης). Δύο, υιοθετώντας μεγαλύτερο εύρος μετάδοσης δεδομένων, να προσφέρει υψηλότερες αναλύσεις και ευελιξία στην σύνδεση περισσότερων οθονών: από τα 5.4 Gbps του σημερινού 1.2, το DisplayPort 1.3 στοχεύει στα θεωρητικά 32 Gbps (πρακτικά 28). Η αύξηση αυτή θα επιτρέψει την μετάδοση εικόνας 4Κ σε 3D, εικόνας 4K σε δύο οθόνες ταυτόχρονα, καθώς και εικόνας 8Κ, με ένα και μόνο καλώδιο. Η όλη "αλυσίδα" του DisplayPort 1.3 θα επιτρέπει επίσης την ύπαρξη "βοηθητικού" καναλιού (auxiliary channel) και καναλιού άλλων δεδομένων (data channel) ταυτόχρονα με αυτό της εικόνας, οπότε η μετάδοση και ήχου μέσα από το ίδιο καλώδιο θα είναι πια πιθανή. Σίγουρα εφικτή.

Το πρόβλημα σε όλα αυτά, φυσικά, συνεχίζει να εντοπίζεται στο γεγονός ότι το DisplayPort μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλές στον χώρο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών - πολλή περισσότερη επιτυχία έχει γνωρίσει στον κόσμο των προσωπικών υπολογιστών, όπου όμως είναι άλλα τα μεγέθη και οι απαιτήσεις. Είναι ενδεικτικό, για παράδειγμα, το γεγονός ότι μόνο μία τηλεόραση εικόνας 4Κ στην αγορά αυτή τη στιγμή, η Panasonic TX-L65WT600, φέρει θύρα DisplayPort 1.2. Όλες οι άλλες - περισσότερα από 10 διαφορετικά μοντέλα πλέον - φέρουν θύρες HDMI, αναβαθμίσιμες ή όχι σε έκδοση 2.0. Ο σύνδεσμος VESA θα πρέπει λοιπόν να καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες ώστε να "σπάσει τον τοίχο" που χωρίζει τις συσκευές οικιακού κινηματογράφου και τα PC, αν θέλει να καθιερώσει το DisplayPort 1.3 ως πρότυπο ισάξιο του HDMI στα προϊόντα εικόνας/ήχου. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ