Denon: δικοί της οι πρώτοι ενισχυτές A/V ανάλυσης 8Κ

Για τα επερχόμενα PS5 και Xbox Series X, πάνοπλοι και στους υπόλοιπους τομείς τους

Μέχρι σήμερα δεν είχε νόημα να μιλήσουμε για "οικοσύστημα συσκευών ανάλυσης 8Κ" γιατί οι μόνες τέτοιες συσκευές ήταν οι τηλεοράσεις των Sony, Samsung και LG ουσιαστικά - όμως με την κυκλοφορία του PlayStation5 και του Xbox Series X τον Νοέμβριο, καθώς και των νέων καρτών γραφικών για PC από τις nVidia και AMD το φθινόπωρο, αυτή η κατάσταση θα αλλάξει. Πηγές θα έχουμε πολλαπλές, κάτι που σημαίνει πως θα χρειάζεται να τις διαχειριστούμε, κάτι που σημαίνει... ναι, πως οι πρώτοι ενισχυτές εικόνας/ήχου 8Κ ήταν νομοτελειακό κι απαραίτητο να εμφανιστούν. Πρώτη ανακοίνωσε τέτοιους η Yamaha, όλα δείχνουν ωστόσο πως θα είναι η Denon εκείνη που θα φέρει πρώτη στην αγορά δικά της τέτοια μοντέλα ενισχυτών 8Κ.

Πρόκειται για τα τέσσερα νέα μέλη της σειράς AVR-X της Denon: τους AVR-X2700H, AVR-X3700H, AVR-X4700H και AVR-X6700H. Οι ενισχυτές αυτοί προσφέρουν από 6 έως 8 εισόδους HDMI και από 2 έως 3 εξόδους, όμως είναι οι πρώτοι που ενσωματώνουν μία εξ αυτών έκδοσης 2.1, άρα δυνατοτήτων υποστήριξης εικόνας 8Κ. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να δεχθούν σήμα ανάλυσης 8Κ/60Hz και 4Κ/120Hz από αντίστοιχα εξοπλισμένες πηγές και να το προωθήσουν αναλλοίωτο στην εκάστοτε τηλεόραση ανάλυσης 8Κ. Όχι μόνο αυτό, μάλιστα, αλλά αναλαμβάνουν να κάνουν και "αναβάθμιση" υλικού ανάλυσης 2Κ/4Κ σε ανάλυση 8Κ με πολλαπλασιασμό γραμμών, έστω κι αν πιθανώς η ίδια η τηλεόραση είναι προτιμότερη γι' αυτόν τον σκοπό.

Το μόνο μειονέκτημα που εντοπίζεται στην υλοποίηση της Denon είναι η ενσωμάτωση μόνο μίας τέτοιας θύρας εισόδου HDMI έκδοσης 2.1 σε όλα τα μοντέλα των ενισχυτών αυτών και δύο εξόδων (!) HDMI 2.1 σε ορισμένα από αυτά - ενώ, από την στιγμή π.χ. που δεν υπάρχουν προβολείς ανάλυσης 8Κ ακόμη, θα ήταν απείρως χρησιμότερο το αντίστροφο. Ως έχουν τα πράγματα η δεύτερη έξοδος HDMI 2.1 δεν θα αξιοποιείται ενώ αν αγοράσει κανείς τόσο το PS5 όσο και το XSX θα πρέπει να... εναλλάσει την μία είσοδο HDMI 2.1 μεταξύ τους. Τουλάχιστον οι gamers δεν μπορούν να έχουν παράπονο όσον αφορά στις σημαντικές δυνατότητες απεικόνισης που τους ενδιαφέρουν στα νέα αυτά συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας, καθώς οι νέοι ενισχυτές της Denon τις υποστηρίζουν όλες ανεξαιρέτως: και την VRR, και την ALLM, και την QMS, και την QFT.

Οι... παραδοσιακοί σινεφίλ φυσικά δεν μπορούν επίσης να έχουν παράπονο, καθώς οι νέοι Denon υποστηρίζουν όλα τα πρότυπα απεικόνισης τεχνολογίας HDR - από το HDR10 και το HLG μέχρι το Dolby Vision και το HDR10+ - και όλα τα σύγχρονα πρότυπα απόδοσης ήχου, από το Dolby Atmos σε όλες τις πιθανές διατάξεις του (ανάλογα με το μοντέλο) έως τα DTS:X/DTS:X Pro, IMAX Enhanced και Auro 3D. Οι ενισχυτές AVR-X2700H, AVR-X3700H, AVR-X4700H και AVR-X6700H της Denon θα γίνουν διαθέσιμοι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην ευρωπαϊκή αγορά σε τιμές πώλησης που κυμαίνονται από τα €900 έως τα €2500 τόσο σε μαύρο, όσο και σε ασημί χρώμα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ