Denon AVC-A1HD

Οπτικοακουστικό... εργοστάσιο!

Είδος: Ενισχυτές
Τιμή: €4999,00

Εταιρία: Denon
Διανομή: Κινοτεχνική

Επιτέλους ήλθε... "εκείνη η ώρα". Ποιά ώρα; Εκείνη κατά την οποία εμφανίζονται πια στην αγορά της υψηλής ευκρίνειας κορυφαίες προτάσεις πάνω στις οποίες μπορεί να στηρίξει κανείς home cinema με ορίζοντα ετών, όχι εξαμήνων. Και για τον καθοριστικό ρόλο του τελικού ενισχυτή, η Denon μόλις κυκλοφόρησε το "υπερόπλο" της: το όνομα αυτής AVC-A1HD, μία συσκευή που η εταιρεία προωθεί το συγκεκριμένο μοντέλο της ως προενισχυτή, έστω και αν αυτή μπορεί να οδηγήσει επτά κανάλια ήχου (ισχύος 150 Watt το κάθε ένα) και αυτόνομα. Μία ματιά στο πίσω μέρος της, άλλωστε, αρκεί για να δικαιολογήσει το χαρακτηρισμό του "εργοστασίου εικόνας και ήχου". Πέρα από το γεγονός ότι διατίθεται κάθε δυνατή επιλογή σύνδεσης για πηγές εικόνας και ήχου, ο αριθμός τους και μόνο είναι εντυπωσιακός: ο A1HD μπορεί να υποστηρίξει τόσες συσκευές, και με τόσους τρόπους, ώστε να επιτρέπει την πρακτικά απεριόριστη επέκταση ενός συστήματος home cinema - και μόνο οι 6 (!) είσοδοι και οι 2 έξοδοι HDMI είναι αρκετές για το σκοπό αυτό. Συν τοις άλλοις, διαθέτει αρκετές εισόδους ηχείων και τη σχετική υποδομή για να "οδηγήσει" και άλλες συσκευές εκτός του δωματίου στο οποίο βρίσκεται (multiroom).

Όσον αφορά στις δυνατότητες αποκωδικοποίησης, ο A1HD προφανώς ηχητικά υποστηρίζει τα πάντα - ναι, και τα πλέον εξελιγμένα πρότυπα των DTS-HD Master Audio και Dolby TrueHD - και αναβαθμίζει σε εξαιρετικής ποιότητας 1080p την εικόνα οποιασδήποτε πηγής, είτε ψηφιακής είτε αναλογικής. Η αναγνωρισμένη τεχνογνωσία της Denon στον τομέα των μετατροπέων σήματος και όλες οι επιμέρους "βελτιωτικές" τεχνολογίες που έχει αναπτύξει με τα χρόνια κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους σε κάθε στιγμή λειτουργίας του A1HD. Ο ήχος που προκύπτει από ένα σύνολο ηχείων συνδεδεμένο σε αυτόν είναι διαυγής, με εύρος και σώμα που δεν στερείται λεπτομέρειας σε κανένα σημείο του φάσματός του, είτε προέρχεται από ταινία Blu-ray, είτε από Super Audio CD, είτε από... iPod και απλά αρχεία MP3.

Και στα extras, ωστόσο, ο Α1HD εμφανίζεται "πάνοπλος". Υποστηρίζει δικτυακή σύνδεση και ασύρματα και ενσύρματα, ώστε να αντλήσει περιεχόμενο (φωτογραφίες, μουσική, video) από οποιαδήποτε άλλη συσκευή του οικιακού δικτύου υποστηρίζει το δημοφιλές πρότυπο DLNA. Οι δύο είσοδοι USB αναλαμβάνουν να συνδέσουν απευθείας flash drives στον ενισχυτή για τον ίδιο σκοπό και το εύρος των αρχείων που υποστηρίζονται είναι πολύ μεγάλο. Στον τομέα του ελέγχου, άλλωστε, δεν μπορεί να διακρίνει κανείς οποιοδήποτε ψεγάδι, αφού και τα menu είναι οπτικοποιημένα και διαρθρωμένα με τρόπο κατανοητό, και το τηλεχειριστήριο είναι αφής και μπορεί να αποθηκεύσει στη μνήμη του πολλά διαφορετικά σετ εντολών.

Μετά από όλα τα παραπάνω, γίνονται μάλλον προφανή δύο πράγματα. Πρώτον: ο A1HD δεν προορίζεται ως κέντρο ελέγχου ενός home cinema συνολικού κόστους... κάτω των 10Κ, 12Κ ή και 15Κ ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο απλώς δεν θα είχε νόημα. Δεύτερον: με ονομαστική τιμή πώλησης που αγγίζει τα 5000 ευρώ (και με την σχετική έρευνα αγοράς δεν μειώνεται αισθητά), ο ενισχυτής της Denon είναι επένδυση με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Από την άλλη, για τα όσα προσφέρει αυτό το τεχνολογικό θαύμα - και στο επίπεδο ποιότητας που τα προσφέρει - η τιμή αυτή είναι απολύτως λογική. Υπάρχουν και μερικές άλλες εξαιρετικές προτάσεις παραπλήσιων χαρακτηριστικών από άλλες εταιρείες στην αγορά, δεν μπορούμε όμως να μην συστήσουμε ανεπιφύλακτα τον A1HD σε όσους και όσες δεν σκοπεύουν να κάνουν κανέναν συμβιβασμό στην εικόνα και τον ήχο υψηλής ευκρίνειας. Πολύ απλά, κορυφαίος.

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ