Denon 3800BD

Ευκρίνεια... υψηλότερη της υψηλής!

Είδος: Blu-ray player
Τιμή: €1999,00

Εταιρία: Denon
Διανομή: Κινοτεχνική

Μπορεί να χρειάστηκε σχεδόν δύο... μαρτυρικά χρόνια για να ωριμάσει ως πρότυπο (η στήλη δεν χρειάζεται υποθέτουμε να θυμίσει την ταραχώδη πορεία ανάμεσα στα Profiles 1.0, 1.1 και 2.0) αλλά το Blu-ray δείχνει πλέον να έχει "πάρει το δρόμο του" ως το de facto μέσο αναπαραγωγής οπτικοακουστικού υλικού σε υψηλή ευκρίνεια. Όταν, μάλιστα, οι κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρείες της αγοράς του home cinema - που αρχικά απείχαν από το χώρο των BD player - έχουν πια προτάσεις για όλες τις ζώνες τιμών όπου συνήθως δραστηριοποιούνται, τότε απλώς... ξέρει κανείς ότι ήλθε η ώρα να σκεφτεί σοβαρά τη σχετική επένδυση. Η Denon έχει μεγάλη παράδοση στα hi-end player για σινεφίλ με απαιτήσεις, ουδεμία έκπληξη λοιπόν που - μετά τα ποιοτικά αλλά πιο προσιτά 1800BD και 2500ΒΤ - κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στην ελληνική αγορά και τη "ναυαρχίδα" της, το DVD-3800BD. Είναι η συγκεκριμένη συσκευή η "απόλυτη πρόταση" για εκείνους και εκείνες που θέλουν να γευτούν τα όσα έχουν να προσφέρουν οι σύγχρονες παραγωγές σε Blu-ray;

Όσον αφορά στην εξωτερική εμφάνιση και το design του, το 3800BD δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τις hi-end καταβολές του: είναι αρκετά ογκώδες, βαρύ, με γραμμές αυστηρές και "καθαρές", όπως αυτές που χαρακτηρίζουν (όχι τυχαία) τους κορυφαίους ενισχυτές της Denon. Η ποιότητα κατασκευής είναι βεβαίως υπεράνω κριτικής, όπως θα έπρεπε για αυτού του επιπέδου συσκευή, με τα καλοδιαλεγμένα υλικά, την άψογη συναρμογή και την... απροσδιόριστη αίσθηση της πολυτέλειας που αποπνέει ένα προϊόν που έχει προσεχθεί ως την παραμικρή του λεπτομέρεια, όλα παρόντα. Στο εσωτερικό του 3800BD θα διαπιστώσει κανείς του ίδιου υψηλού επιπέδου στοιχεία: τα υποσυστήματα εικόνας και ήχου έχουν πλήρως διαχωριστεί μεταξύ τους, το drive των δίσκων Blu-ray φέρει τα αντικραδασμικά στοιχεία που εξασφαλίζουν επακριβή ανάγνωση των δεδομένων, η στήριξη όλων των κυκλωμάτων είναι μελετημένη και ασφαλής. Ό,τι δηλαδή περιμένει κανείς από την καλύτερη παρούσα πρόταση της διάσημης ιαπωνικής εταιρείας.

Υπερπλήρης εμφανίζεται και η πίσω πλευρά του player της Denon: δεν λείπει απολύτως τίποτε, από την αυτονόητη θύρα HDMI για την ποιοτικότερη δυνατή μετάδοση εικόνας και ήχου σε ανάλογα εξοπλισμένους ενισχυτές, έως τις component για αναλογική σύνδεση εικόνας, ακόμη και την - αχρείαστη έως άχρηστη - S-Video. Διαθέσιμες είναι και οι επτά επιμέρους αναλογικές θύρες για τη διοχέτευση ήχου ισάριθμων καναλιών σε τελικούς ενισχυτές, καθώς και θύρες ομοαξονικές και οπτικές, μία από κάθε είδος. Η θύρα που... λάμπει διά της απουσίας της είναι η Ethernet, γεγονός που σημαίνει ότι το 3800BD δεν υποστηρίζει και δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξει το Profile 2.0 του προτύπου Blu-ray. Με άλλα λόγια, στα Δικτυακά extras που υποτίθεται ότι θα προσφέρουν μελλοντικές παραγωγές, τα οποία θα διαμεταφέρουν οι καταναλωτές σε τοπικό αποθηκευτικό χώρο για να αξιοποιήσουν, δεν πρόκειται να είναι προσβάσιμα από όποιον και όποια επιλέξει την τωρινή "ναυαρχίδα" της Denon. Για την ώρα... μικρό (έως πάρα πολύ μικρό) το κακό, όμως το μέλλον αβέβαιο, γι' αυτό και η απουσία της θύρας Ethernet θα πρέπει να κατακυρωθεί ως μειονέκτημα.

Στα μάτια των κυνηγών της τέλειας εικόνας, ωστόσο, το σημαντικότερο πλεονέκτημα που φέρνει στο προσκήνιο το 3800BD... αποζημιώνει πλήρως για την απουσία της θύρας δικτύου. Αναφερόμαστε στο κύκλωμα επεξεργασίας εικόνας Realta της Silicon Optix, το οποίο είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή ως υποσύστημα στην καταναλωτική αγορά (μόνο εξοπλισμός τηλεοπτικών σταθμών μπορεί να παράγει καλύτερα αποτελέσματα). Tο Realta είναι τόσο ικανό, ώστε βελτιώνει σε απίστευτο βαθμό όχι μόνο την εικόνα των "απλών" DVD, αλλά σε ευδιάκριτο βαθμό και την εικόνα των... Blu-ray, αφαιρώντας όλων των ειδών τις ατέλειες που προέρχονται από την ψηφιακή κωδικοποίηση. Τα DVD, πρώτα αναβαθμιζόμενα από τις 576 γραμμές στις 1080 και στη συνέχεια "περνώντας" μέσα από το Realta, δίνουν την αίσθηση σχεδόν hi-def υλικού. Τα Blu-ray επωφελούνται από τον ίδιο μηχανισμό για να περιορίσουν τον κόκκο ή τα ίχνη συμπίεσης σε μεγάλες χρωματικές περιοχές. Τα αποτελέσματα - και αυτό που ουσιαστικά "χρεώνει" η Denon στο 3800BD - μπορούν να αφήσουν κυριολεκτικά άφωνους όλους τους βετεράνους των σύγχρονων home cinema, ειδικά αν η εικόνα διοχετευθεί σε ποιοτικό panel ή προβολέα, πάντοτε ανάλυσης 1080p.

Εννοείται ότι το 3800BD, έχοντας να επιδείξει τόσο υψηλού επιπέδου αποτελέσματα στον τομέα της εικόνας, δεν θα μπορούσε να πάσχει στον τομέα του ήχου. Η συσκευή της Denon αποκωδικοποιεί όλα ανεξαιρέτως τα ηχητικά φορμά υψηλής πιστότητας, οπότε δεν έχει ουσιαστική ανάγκη ανάλογα εξοπλισμένου ενισχυτή για κάτι τέτοιο: μπορεί να διοχετεύσει τον ήχο στην "καθαρή" του μορφή τόσο μέσω HDMI, όσο και μέσω των 7 αναλογικών θυρών για κάθε μεμονωμένο κανάλι. Φέρει επίσης θύρα ανάγνωσης καρτών μνήμης τύπου SD (και των παραλλαγών της), ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα extras εκείνα των ταινιών Blu-ray που χρειάζονται τοπικό αποθηκευτικό χώρο (Profile 1.1). Την ίδια θύρα μπορεί να αξιοποιήσει για να αναπαράγει και αρχεία μουσικής ή video του χρήστη (MP3, WMA DivX), κάτι που φυσικά μπορεί να κάνει και με εγγράψιμους δίσκους CD ή DVD.

Έχοντας αναφέρει τα παραπάνω, η στήλη δεν θα διστάσει να κάνει κάτι αδιανόητο σχεδόν, ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε: να χαρακτηρίσει το 3800BD ως... Blu-ray player "ευκαιρία", υπό την έννοια ότι ναι, κοστίζει μεν 1800 ευρώ περίπου, αλλά και αυτό ακόμη το ποσό είναι απολύτως λογικό βάσει των δυνατοτήτων του. Δεν είναι αντικειμενικά λίγα χρήματα, υπάρχει όμως πάντοτε ένα premium με το οποίο οφείλει να είναι εξοικειωμένος κανείς, αν θέλει να έχει το ο,τιδήποτε κορυφαίο στην κατηγορία του - και το 3800BD είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, το κορυφαίο Blu-ray player της αγοράς αυτή τη στιγμή όσον αφορά την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Μόνος άλλος... "διεκδικητής του στέμματος" στο εγγύς μέλλον; Η αντίστοιχη πρόταση της Pioneer, το BDP-LX-91, το οποίο όμως δεν φέρει το Realta. Έχει άλλους... "άσσους στο μανίκι της" αυτή η συσκευή; Ως το τέλος του χρόνου, ευελπιστούμε να ξέρουμε!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ