CES 2017, LG: πρόοδος σε όλα

Πολύ καλύτερες τηλεοράσεις LED/LCD, ακόμη καλύτερες OLED για τη νέα χρονιά

Είναι γνωστό και... μάλλον αυταπόδεικτο το γεγονός ότι μόνο μέσα από τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους κατασκευαστές προϊόντων τεχνολογίας προκύπτουν καλύτερες (και περισσότερο προσιτές) προτάσεις για το καταναλωτικό κοινό - και την έκθεση της CES τα τελευταία χρόνια οι δύο μεγάλοι Κορεάτες, η LG και η Samsung, την έχουν ανάγει ξεκάθαρα σε... πεδίο μάχης όσον αφορά στην τεχνολογία των τηλεοράσεων που προωθούν. Το 2017 το επανέλαβαν: η LG συνεχίζει να υποστηρίζει την υπεροχή των οθονών OLED, η Samsung θεωρεί πως μπορεί ν' αμφισβητήσει αυτήν την υπεροχή με την αναβαθμισμένη χρήση των Quantom Dots στις δικές της τηλεοράσεις QLED (LED/LCD όμως ουσιαστικά), οπότε η LG έχει προετοιμάσει ανταπάντηση και σε αυτό το επιχείρημα. Την ονομάζει... Nano Cell!

Τα Nano Cells είναι μικροσκοπικά σωματίδια που έχουν κάποια κοινά στοιχεία στην λειτουργία με τα Quantum Dots που αξιοποίησε και η Samsung πέρυσι και έχει εξελίξει φέτος, αλλά ο κύριος ρόλος και τα χαρακτηριστικά τους είναι διαφορετικά. Αναλαμβάνουν στην ουσία να απορροφήσουν το φως που δεν θα έπρεπε να "διαφεύγει" μέσα από το ειδικό πλέγμα-φίλτρο των συμβατικών LED/LCD, αλλά συνήθως το κάνει με δυσμενή αποτελέσματα στην χρωματική ακρίβεια της εικόνας, και να επιτρέψουν μόνο στο φως που ανταποκρίνεται ακριβώς στην "οδηγία" που δίνεται από το ίδιο το υλικό να "ανάψει" κατάλληλα τα αντίστοιχα pixels. Τα Nano Cells έχουν διάμετρο μόλις ενός νανομέτρου (!), εξ ου και η ονομασία τους, πράγμα που σημαίνει πως η πιστότητα του τί απεικονίζεται σε σχέση με τί περιέχει η εικόνα εξ αρχής είναι χρωματικά σωστότερη από ποτέ.

Από την τεχνική επεξήγηση που έδωσε η LG δεν καθίσταται σαφές αν τα Nano Cells επιτρέπουν τον έλεγχο κάθε pixel ξεχωριστά σε μία οθόνη, αλλά επειδή κάτι τέτοιο δεν αναφέρθηκε, θα υποθέσουμε πως όχι. Αν αυτό ισχύει σε πρακτικό επίπεδο, τότε οι τηλεοράσεις Samsung QLED θα αποδίδουν καλύτερο μαύρο, ενώ οι LG Nano Cell ακριβέστερο χρώμα (και τα δύο απαραίτητα για την εικόνα HDR αλλά με διαφορετικό τρόπο). Και οι δύο Κορεάτες κολοσσοί έχουν να επιδείξουν στις νέες προτάσεις τους σημαντική βελτίωση στις γωνίες θέασης, στον περιορισμό των αντανακλάσεων και στην κατανάλωση ρεύματος, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε τις πρώτες πρακτικές εντυπώσεις και μετρήσεις για να διαπιστώσουμε ποιά από τις δύο προσεγγίσεις μεγιστοποιεί τις δυνατότητες απεικόνισης της τεχνολογίας LED/LCD, στην οποία εν τέλει και οι δύο στηρίζονται.

Ως "αιχμή του δόρατος", ωστόσο, στην κατηγορία η LG συνεχίζει να αξιοποιεί την τεχνολογία OLED - και δικαίως. Στην φετινή CES, δε, είχε την ευκαιρία να επιδείξει επιτέλους, με στόχο την εμπορική διάθεσή τους μέσα στη χρονιά, τις... μυθικές πια τηλεοράσεις "ταπετσαρία": τηλεοράσεις δηλαδή τόσο, μα τόσο λεπτές, που κυριολεκτικά εφάπτονται στον τοίχο. Πρόκειται για την νέα σειρά W, η οποία θ' αποτελεί την κορυφαία των Κορεατών για φέτος, στις 65/77 ίντσες και κόστος που θα ξεκινά από τα €9999. Δεν έχει κανένα νόημα να αναλύσουμε, φυσικά, πόσο εντυπωσιακή είναι η εικόνα αυτών των τηλεοράσεων που κατά βάση... "ανοίγουν ένα παράθυρο" πάνω στον τοίχο που τοποθετούνται (έχοντας απίθανα λεπτό πλαίσιο παράλληλα). Απλώς περιμένουμε να διαπιστώσουμε τις επιδόσεις τους πρακτικά πριν αποφανθούμε.

Η LG βεβαίως όχι μόνο διατήρησε, αλλά εμπλούτισε κιόλας τις υπόλοιπες σειρές της τηλεοράσεων OLED - τις C7, B7, E7 και G7 - τόσο σε χαρακτηριστικά όσο και σε δυνατότητες. Οι τηλεοράσεις αυτές προσφέρουν υψηλότερη φωτεινότητα και "λαμπρότητα" (απαραίτητη για σωστή απόδοση της εικόνας HDR), στηρίζονται στο ανανεωμένο λειτουργικό σύστημα WebOS 3.5 της LG και είναι οι μόνες συμβατές με τέσσερα (!) διαφορετικά πρότυπα της εικόνας HDR: το HDR10, το Dolby Vision, το τηλεοπτικό HLG και ένα διαμορφωμένο από την ιστορική Technicolor με το όνομα Advanced HDR. Οι Κορεάτες, άλλωστε, επέδειξαν και το πρώτο τους player για οπτικούς δίσκους Ultra HD Blu-ray, το UP970 (επίσης συμβατό με Dolby Vision), καθώς και ευρεία γκάμα από ηχόμπαρες διαφορετικών τύπων και ασύρματα ηχοσυστήματα. Για τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη ημερομηνία κυκλοφορίας και προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης, οπότε... εν αναμονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ