CES 2013: Crystal LED ή OLED;

Σε δίλημμα η Sony - και όχι άδικα. Κι αν τις θέλαμε και τις δύο;

Μερικές φορές τα φιλόδοξα σχέδια έχουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός σημαντικού, αξιοπρόσεκτου προϊόντος και μιας πιθανής εμπορικής επιτυχίας... και καταλήγουν να θέτουν τον εαυτό τους αντίπαλο με τον μόνο παράγοντα που μπορεί να καταβάλλει κάθε τέτοια προσπάθεια: το χρόνο. Στην έκθεση CES του 2012 η Sony είχε επιδείξει την πρώτη και μόνη τηλεόραση που θα μπορούσε πραγματικά να χαρακτηριστεί ως "LED TV": ένα μοντέλο Bravia που για κάθε ένα από τα pixel που συνθέτουν την εικόνα υψηλής ευκρίνειας, χρησιμοποιεί τρία στοιχεία υποφωτισμού LED (!). Το μοντέλο ήταν βεβαίως πειραματικό, συγκέντρωσε όμως τόσο τα φώτα της δημοσιότητας, όσο και εξαιρετικά ευνοϊκά σχόλια - η ποιότητα εικόνας άλλωστε που μία τηλεόραση αυτής της τεχνολογίας, την οποία η Sony ονομάζει Crystal LED, μπορεί να αποδώσει θα ήταν μακράν καλύτερη οποιασδήποτε άλλης LCD, συγκρίσιμη με αυτήν των κορυφαίων plasma.

Μικρό fast forward δώδεκα μηνών μετά, ωστόσο, και το εντυπωσιακό εκείνο πειραματικό μοντέλο της Sony όχι μόνο δεν έχει διατεθεί πουθενά στον κόσμο, αλλά δεν βρίσκεται πουθενά στο περίπτερο της ιαπωνικής εταιρείας στην φετινή CES. Η απουσία του έγινε αισθητή και, ερωτηθείς, εκπρόσωπος της Sony ήταν μάλλον... διπλωματικός και ασαφής: "Βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο αξιολόγησης του πώς θα μπορούσαμε να φέρουμε αυτήν την τεχνολογία στην αγορά. Η Crystal LED δείχνει να έχει νόημα μόνο σε μεγάλες διαγωνίους και αυτό σημαίνει πιθανά κατασκευαστικά εμπόδια και ανάλογα υψηλά κόστη. Είναι πολύ πιθανό κάποιο μοντέλο Bravia με αυτήν να εστιάσει σε επαγγελματικές εφαρμογές". Με άλλα λόγια: η Sony συνεχίζει να πιστεύει στην τεχνολογία αυτή και τις δυνατότητές της, αλλά όχι απαραίτητα για την καταναλωτική αγορά.

Όλα αυτά θα πρέπει, δε, να τεθούν στο πλαίσιο της αποκάλυψης από την ιαπωνική εταιρεία της πρώτης της τηλεόρασης OLED πολλών ιντσών (56) και μάλιστα υπερυψηλής ευκρίνειας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, αυτό το μοντέλο θα ξεκινήσει μεν από υψηλό επίπεδο τιμής, όμως μπορεί να διατεθεί μέσα στο τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του παρόντος έτους. Ερωτηθείς πλέον συγκεκριμένα, λοιπόν, ο εκπρόσωπος της Sony δήλωσε πως "Θα πρέπει το επόμενο διάστημα να κάνουμε κάποιες επιλογές όσον αφορά στο πού θα εστιάσουμε. Δεν είναι εφικτό να προωθούμε δύο διαφορετικές νέες τεχνολογίες προβολής με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να αξιοποιηθούν και οι δύο με κάποιο τρόπο, αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε οριστική απόφαση". Η δήλωση... "μιλά από μόνη της" σχεδόν και δεν είναι ακριβώς καθησυχαστική για όσους περίμεναν πως με την τεχνολογία Crystal LED θα είχαν στη διάθεσή τους σχετικά προσιτές τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας με κορυφαία ποιότητα εικόνας. Επειδή ωστόσο ενδέχεται να υπάρχει λόγος πίσω από το δισταγμό της Sony να δεσμευτεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ