CES 2011: Οι τηλεοράσεις

Σε όλους τους τομείς... πρόοδος σταθερή

Η μεγαλύτερη τεχνολογική έκθεση στον πλανήτη, η CES, έχει και για φέτος ολοκληρωθεί, εμείς ακόμη συλλέγουμε και αξιολογούμε τον μεγάλο όγκο υλικού που προέκυψε για αναφορά και σχολιασμό... όμως κακά τα ψέματα. Από όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων που επιδεικνύονται στο πλαίσιό της, από όλων των ειδών τους κατασκευαστές, οι τηλεοράσεις ενδιαφέρουν το μεγαλύτερο τμήμα του κοινού. Κι αυτό όχι μόνο επειδή παραμένει το κυρίαρχο μέσο προβολής για οπτικοακουστικό υλικό κάθε είδους, αλλά και επειδή είναι τομέας στον οποίο οι εξελίξεις - ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια - είναι γρήγορες κι επηρεάζουν τιμολογιακά την κατηγορία με πολλούς τρόπους. Τί επιδείχθηκε στο Las Vegas, λοιπόν;

Με μία λέξη: σταθερή πρόοδος, μα με λίγα πραγματικά... highlights. Ίσως φταίει η προβλέψιμη πορεία των κατασκευαστών, που προτιμούν να βελτιώνουν βαθμιαία τα προϊόντα τους παρά να σημειώνουν μεγάλα άλματα από τη μια χρονιά στην άλλη, ίσως φταίει το γεγονός ότι από πέρυσι το φθινόπωρο γνωρίζαμε σε τί θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα παρόντα μοντέλα. Ίσως φταίνε και οι σαφείς τάσεις που οι ίδιες οι εταιρείες καθιέρωσαν μέσα στο 2010, οπότε είναι... σχεδόν υποχρεωμένες να τις ακολουθήσουν και το 2011. Όποιος και να είναι ο λόγος, απίθανες εκπλήξεις δεν είχαμε στην κατηγορία των τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας - απλώς, όπως πάντα, τους επόμενους μήνες οι καταναλωτές θα μπορούν να αποκτήσουν ευδιάκριτα καλύτερη εικόνα και περισσότερες λειτουργίες, για τα ίδια περίπου χρήματα που θα κατέβαλλαν για τις τηλεοράσεις των Χριστουγέννων 2010.

Αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα των όσων λέμε, από αυτό της Panasonic, θεωρούμε πως δεν υπάρχει. Η εταιρεία που προσέφερε την για πολλούς καλύτερη 3D τηλεόραση του 2010, την VT20, παρουσίασε την διάδοχό της, την VT30, η οποία προσφέρει μεν ακόμη καλύτερη (από την σχεδόν άψογη) απόδοση του μαύρου και κατά τι ομορφότερο περίβλημα, αλλά όχι πολλά περισσότερα. Η Panasonic προτίμησε να καταστήσει 3D τις μεσαίας κατηγορίας τηλεοράσεις της (σειρές S και GT) παρά να ωθήσει την ποιότητα εικόνας των VT, και των plasma γενικότερα, στο επόμενο επίπεδο. Παρουσιάστηκαν πάντως μεγαλύτερης διαγωνίου μοντέλα σε όλες τις σειρές - πράγμα που σημαίνει ότι οι τυπικές πια 50 ίντσες θα είναι σημαντικά φθηνότερες φέτος - ενώ σαφώς πληρέστερη φαίνεται να είναι η νέα Δικτυακή υπηρεσία της Panasonic, η Viera Connect, η οποία αντικαθιστά την παλαιότερη VieraCast που σε πολλά πράγματα υστερούσε του ανταγωνισμού.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ