CES 2011: Οι τηλεοράσεις

Σε όλους τους τομείς... πρόοδος σταθερή

Η Sony έδειξε πρόσωπο ωριμότερο στη φετινή CES. Σε κάποια πράγματα δεν άλλαξε στρατηγική και μεθοδολογία, γιατί πολύ απλά... αυτά απέδωσαν στο 2010 και δεν υπάρχει λόγος ν' αλλάξουν. Σε αυτά περιλαμβάνεται τόσο το Monolithic Design των τηλεοράσεων της - το οποίο παραμένει υπέροχο και δεν υπάσημείωσε βήματα μπροστά - όσο και η έμφαση στις υπηρεσίες Bravia Internet TV, στις οποίες πλέον συγκαταλέγεται επίσημα και η νέα Qriocity. Οι νέες τηλεοράσεις έχουν μεν την ίδια σχεδιαστική γραμμή Monolithic, αλλά είναι λεπτότερες και με στενότερο πλαίσιο, ενώ η ιαπωνική εταιρεία χρησιμοποιεί στην οθόνη τους για πρώτη φορά το περίφημο Gorilla Glass, το γυαλί με αυξημένες αντοχές σε γρατσουνιές ή χτυπήματα.

Βήματα μπροστά η Sony σημείωσε κυρίως στην ποιότητα εικόνας των διαφόρων μοντέλων της: το κορυφαίο αξιοποιεί πια πλήρη τοπικό οπίσθιο φωτισμό, σαρώνει την εικόνα με ρυθμό 960Hz (!) και την επεξεργάζεται με ολοκαίνουργιο υποσύστημα, το X-Reality Pro. Κατώτερα μοντέλα αξιοποιούν το υποσύστημα X-Reality και περιφερειακό οπίσθιο φωτισμό (και σαρώνουν σε χαμηλότερους ρυθμούς), σχεδόν όλα όμως διαθέτουν πλέον εξ ορισμού ασύρματη δικτύωση. Εννοείται πως όλα τα νέα μοντέλα πλην των εισαγωγικών αποδίδουν εικόνα 3D. Νέο στοιχείο για όλες τις Bravia του 2011 η δυνατότητα διενέργειας βιντεοκλήσεων μέσω Skype, αξιοποιώντας ειδικό περιφερειακό συνδυασμό κάμερας/μικροφώνου.

Διάθεση για αλλαγές έδειξε σε κάποιους τομείς και η LG. Στις plasma της η κορεάτικη εταιρεία περιορίστηκε στη μείωση του πλαισίου γύρω απο την οθόνη, στην πιστοποίηση κατά THX και στην υιοθέτηση τηλεκοντρόλ με αισθητήρες κίνησης. Στις LED LCD, όμως... στροφή! Προκειμένου να προσφέρει μοντέλα περισσότερο προσιτά, η LG κυκλοφορεί στις μεσαίες της κατηγορίες τηλεοράσεις με γυαλιά παθητικής (!) κι όχι ενεργητικής λειτουργίας, με άλλα λόγια σαν αυτά που μάς προσφέρουν δωρεάν για τις ταινίες 3D στα σινεμά κι όχι τα ακριβά που συνόδευσαν κάθε τηλεόραση 3D μέσα στο 2010. Αυτή η επιλογή της LG έχει επίπτωση στην ποιότητα εικόνας 3D (θα αναλυθεί σε ειδικό μας άρθρο), είναι όμως ένας τρόπος να φέρει τη νέα αυτή τεχνολογία στο τιμολογιακό επίπεδο που κινείται το ευρύ κοινό. Στα κορυφαία της νέα μοντέλα LED LCD, πάντως, η κορεάτικη εταιρεία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ενεργητικής λειτουργίας γυαλιά, έχοντας όμως βελτιώσει σημαντικά το ρυθμό σάρωσης ώστε να περιοριστεί ή εξαλειφθεί το ενοχλητικό φαινόμενο της μη απόλυτης ταύτισης των καρέ στην κίνηση 3D (το λεγόμενο crosstalk).

Η Samsung συνεχίζει επίσης - παρά την έμφαση που έχει δώσει στις LED LCD τηλεοράσεις - να υποστηρίζει τις plasma, με μοντέλα ακόμη μεγαλύτερων διαγωνίων και πανέμορφης σχεδίασης, που συνοδεύονται από το εντυπωσιακό τηλεκοντρόλ αφής που συνόδευε την περυσινή "ναυαρχίδα" της. Οι βελτιώσεις στην ποιότητα εικόνας 2D και 3D, ωστόσο, δείχνουν προς τον παρόν να είναι μόνο "στα σημεία". Στις κορυφαίες της νέες LED LCD, πάντως, έχει προσθέσει στον έλεγχο της φωτεινότητας των οθονών την τεχνική Micro Dimming Plus (απομένει να διαπιστώσουμε πόσο ευεργετική επίδραση έχει στην ποιότητα εικόνας συνολικά) και ενσωματώνει πια εξ ορισμού τη διασύνδεση Wi-Fi. Στα μεσαία μοντέλα δεν υπάρχει το πρώτο στοιχείο και το δεύτερο είναι προαιρετικό, όμως παρούσα είναι τόσο η υποστήριξη εικόνας 3D, όσο και η υποστήριξη της Δικτυακής υπηρεσίας SmartTV της Samsung. Στις LED LCD, δε, έχει λεπτύνει ακόμη περισσότερο το πλαίσιο γύρω από την οθόνη, τάση που ολοφάνερα αρέσει στον κόσμο και θα... τηρηθεί ευλαβικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ