CES 2011: ο απολογισμός

Βάσει των όσων επιδείχθηκαν, τί περιμένουμε για το 2011;

Όταν τόσες ειδήσεις και τόσες ανακοινώσεις προκύπτουν στο πλαίσιο μίας μόνο έκθεσης (αφού αυτή είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο της), είναι δύσκολο όχι μόνο να συγκεντρώσει κι αξιολογήσει κανείς το σχετικό υλικό, αλλά και να καταλήξει σε... ασφαλή - όσο επιτρέπει η τεχνολογία, που κινείται απίθανα γρήγορα - συμπεράσματα. Από τη CES 2011, που έκλεισε τις πύλες της λιγότερο από μία εβδομάδα πριν, ακόμη προκύπτουν ειδήσεις. Αυτά όμως που μπορεί ν' αποκομίσει κανείς ως γενικές τάσεις και εντυπώσεις είναι συγκεκριμένα. Και ασχέτως αν οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital διάβασαν ήδη ορισμένα συμπεράσματα στα σχετικά μας άρθρα για τηλεοράσεις, για PC και συσκευές tablet, για φωτογραφικές, βιντεοκάμερες και κινητά, αξίζει να τα συγκεντρώσει κανείς σε ένα άρθρο γενικότερο. Περισσότερο εποπτικό. Όπως αυτό.

Ολοφάνερες και αναμενόμενες - αλλά όχι λιγότερο σημαντικές - τάσεις λοιπόν. Πρώτα, η εικόνα 3D: νέες τηλεοράσεις με φιλοδοξίες για καλύτερη απεικόνιση, βιντεοκάμερες ικανές να συλλάβουν αληθινό 3D υλικό σε υψηλή ευκρίνεια, πολλές ψηφιακές φωτογραφικές που συλλαμβάνουν στιγμιότυπα 3D. H στερεοσκοπική εικόνα είναι εδώ για να μείνει, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες, έστω κι αν δεν έχει ακόμη ξεπεράσει όλες τις... παιδικές ασθένειες του 2010 (με σημαντικότερη την έλλειψη περιεχομένου σε ποιότητα και ποικιλία). Το 2011 αυτό σε σημαντικό βαθμό θα αλλάξει, απομένει ωστόσο να αποδειχθεί αν οι καταναλωτές θα τιμήσουν τις τηλεοράσεις με γυαλιά ενεργητικής λειτουργίας, με γυαλιά παθητικής ή αν θα περιμένουν 2 χρόνια για τις πρώτες τηλεοράσεις που δεν θα χρειάζονται γυαλιά. Πολλά, και πάλι, θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο.

Δεύτερη ολοφάνερη τάση: τα tablets. Τo iPad... άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου με την επιτυχία του και η ομοφωνία των κατασκευαστών hardware ως προς τις προοπτικές αυτού του είδους τους προσωπικούς υπολογιστές είναι εντυπωσιακή. Όμως η επιτυχία αυτών των συσκευών δεν εξαρτάται μόνο από το υλικό, αλλά και από τις εφαρμογές - κι εκεί το iPad δεν έχει να φοβάται κάτι μέχρι το καλοκαίρι ή ακόμη και το φθινόπωρο, καθώς τα πρώτα εντυπωσιακά tablets με Android 3.0 θα διατεθούν την άνοιξη και έως τότε οι εταιρείες ανάπτυξης δεν θα έχουν λόγο να δημιουργήσουν apps βάσει των δικών τους εξελιγμένων δυνατοτήτων. Όπως και άλλοτε στο παρελθόν, λοιπόν, μία κούρσα ενάντια στο χρόνο: θα προλάβει η Google και οι κατασκευαστές να ισορροπήσουν το παιχνίδι ή η Apple θα διατηρήσει το προβάδισμα που τώρα κατέχει, με το επόμενο iPad;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ