CES 2011: ο απολογισμός

Βάσει των όσων επιδείχθηκαν, τί περιμένουμε για το 2011;

Τρίτη ενδιαφέρουσα τάση, η έμφαση στις ανάγκες λεγόμενου prosumer καταναλωτή (από το pro consumer): του καταναλωτή εκείνου που δεν χρειάζεται πια εξοικείωση με τις ψηφιακές φωτογραφικές, τις βιντεοκάμερες, τα laptop κλπ., γιατί βρίσκεται ήδη στη δεύτερη ή και τρίτη ακόμη γενιά χρήσης τέτοιων συσκευών. Αυτό που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο καταναλωτή είναι η απαίτηση για επιδόσεις κι εξελιγμένες λειτουργίες, σε τιμή μεγαλύτερη της προσιτής, αλλά σε κάποια λογικά πλαίσια. Σε πάρα πολλά μοντέλα συσκευών εικόνας και ήχου, λοιπόν, είδαμε φέτος χαρακτηριστικά από σειρές προϊόντων που οι κατασκευάστριες εταιρείες τους θεωρούν "επαγγελματικές", να μεταβαίνουν σχεδόν αυτούσια σε σειρές "καταναλωτικές". Είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας που το επιτρέπει αυτό και η σχετική τάση ελπίζουμε να συνεχιστεί μέσα σε όλη τη νέα χρονιά.

Στα κινητά τηλέφωνα ήταν.... οφθαλμοφανείς οι τάσεις που θα ακολουθηθούν το 2011 και πέρα. Μεγάλες κι εντυπωσιακές οθόνες αφής - μεγαλύτερες του iPhone, αν και αυτό συνεπάγεται φυσικά μεγαλύτερο μέγεθος για το κινητό συνολικά - ισχυροί επεξεργαστές πολλών ΜΗz και περισσότερων του ενός πυρήνων και λειτουργικό Android να στηρίζει τη μεγάλη πλειοψηφία τους. Το πεδίο μάχης, από ένα σημείο και πέρα, θα μεταφερθεί κι εδώ στις διαθέσιμες εφαρμογές: όταν το π.χ. iPhone 5 και τα εντυπωσιακά κινητά Android θα κινούνται ουσιαστικά στο ίδιο επίπεδο εξοπλισμού, θα είναι τα apps αυτά που ουσιαστικά θα ορίσουν τί μπορεί και τί δεν μπορεί να κάνει με κάθε τέτοια συσκευή ο χρήστης της. Και σε αυτόν τον τομέα η Apple έχει το προβάδισμα για την ώρα, αλλά είναι μικρότερο από αυτό στα tablets και όχι ακριβώς δεδομένο για όλο το 2011. Ίδωμεν.

Μία τελευταία τάση που διακρίναμε για... πολλοστή φορά, αλλά θα θέλαμε επιτέλους να προσφέρει απολύτως λειτουργικά, de facto ποιοτικά κι όχι πειραματικά προϊόντα, είναι αυτή της "γεφύρωσης" των καταναλωτικών ηλεκτρονικών με τους προσωπικούς υπολογιστές. Δηλαδή των PC παντός είδους με τα player, τους ενισχυτές, τις τηλεοράσεις και όλα τα σχετικά. Για χρόνια περιμένουμε να συνυπάρξουν αρμονικά σε όλα τα δωμάτια μιας σύγχρονης οικίας και είναι αλήθεια ότι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση έχουν σημειώσει αρκετά. Όμως ακόμη αντιμετωπίζουμε θέματα ασυμβατότητας διαφόρων φορμά αρχείων και ιδιοτροπίες μεταξύ συσκευών που θα έπρεπε να επικοινωνούν σωστά αλλά... δεν. Αν το 2011 το "δικτυακό σπίτι" γίνει όχι μόνο απτή πραγματικότητα, αλλά και κάτι που μπορεί να υλοποιήσει μεγαλύτερο τμήμα του κοινού από τους "γνώστες" μόνο, θα δηλώσουμε ικανοποιημένοι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ