Apple TV 4Κ: υπερυψηλή ευκρίνεια, επιτέλους

Το media player του αμερικανικού κολοσσού εκσυγχρονίζεται, το iTunes Store εκπλήσσει

Όπως είχε επίσης γίνει γνωστό με κάθε λεπτομέρεια τις προηγούμενες ημέρες χάρις στην απρόσεκτη διαρροή πληροφοριών της Apple - όχι, δεν θα κουραστούμε να το υπογραμμίζουμε γιατί μάς έχει πια κουράσει και η κατάσταση αυτή επίσης - πλησιάζει στα ράφια των καταστημάτων και ένα νέο μοντέλο Apple TV. Στην κατηγορία των συσκευών αυτής της κατηγορίας (media players και streamers δηλαδή) η αμερικανική εταιρεία είχε ομολογουμένως ξεπεραστεί κατά πολύ από τον ανταγωνισμό, είτε αυτός προέρχεται από την Amazon, είτε από την nVidia, είτε από την Roku, είτε από άλλους. Με το Apple TV 4K κατά βάση ο αμερικανικός κολοσσός απλώς επανέρχεται στο επίπεδο της κατηγορίας ως έχει αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάντως κάποια στοιχεία που αξίζουν αναφοράς αν μη τί άλλο βάσει προοπτικής του καινούργιου μοντέλου κι ενδιαφέροντος σχετικού για το κοινό των home cinema.

To Apple TV 4K είναι πρακτικά αυτό που καταδεικνύει τ' όνομα του και περιμέναμε: συσκευή που υποστηρίζει την προβολή εικόνας υπερυψηλής ευκρίνειας (ανάλυση 4Κ) αλλά και την απόδοση σημαντικά περισσότερο πειστικού χρώματος με την βοήθεια της τεχνολογίας HDR. H Apple, μάλιστα, υποστηρίζει εξ αρχής και τα τρία ισχύοντα πρότυπα της τεχνολογίας αυτής - HDR10, Dolby Vision και HLG - πράγμα που σημαίνει πως οι κάτοχοι της συσκευής θα έχουν την μεγαλύτερη επιλογή για το σχετικό περιεχόμενο, ταινίες και σειρές δηλαδή, τόσο μέσα από το iTunes Store, όσο και από τους καταλόγους των Netflix και Amazon Instant Video (των οποίων τα apps θα αναβαθμιστούν αναλόγως σύντομα). Ο αμερικανικός κολοσσός από την πλευρά του έχει κάνει ήδη τις απαραίτητες συμφωνίες με τα έξι μεγάλα κινηματογραφικά studios - δηλαδή τις 20th Century Fox, Lionsgate, Universal, Paramount, Sony και Warner Bros - για ταινίες 4Κ/HDR στο iTunes Store (και μάλιστα στο ίδιο κόστος με τις ταινίες "απλής" υψηλής ευκρίνειας... κάτι που ομολογουμένως δεν περιμέναμε να παραχωρήσει το Hollywood).

Τα υποσυστήματα στα οποία στηρίζεται το Apple TV 4K είναι ουσιαστικά αυτά των νέων iPad Pro (επεξεργαστής A10X και 3 GB μνήμης λειτουργίας), με άλλα λόγια πανίσχυρα και σίγουρα κατά πολύ ισχυρότερα απ' όσο ουσιαστικά χρειάζεται για την απλή αποκωδικοποίηση υλικού εικόνας 4K/HDR. Για τον λόγο αυτό η Apple επέδειξε στο νέο της media player και το Sky της ThatGameCompany, ένα video game με πολύ όμορφα γραφικά και βασικό μηχανισμό παιχνιδιού που στηρίζεται στην συμμετοχή πολλών παικτών μέσω Internet. Βεβαίως ο αμερικανικός κολοσσός δεν είχε κρύψει την φιλοδοξία του να διεκδικήσει κάποιο μερίδιο αγοράς των games στο σαλόνι και με την προηγούμενη έκδοση του Apple TV... χωρίς καμία ουσιαστική επιτυχία. Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να διαπιστώσουμε αν αυτό το κατά πολύ ισχυρότερο μοντέλο μπορεί να επιτύχει - έστω και σε βάθος χρόνου - αυτό που οι προκάτοχοί του δεν κατάφεραν.

Το Apple TV 4K θα είναι διαθέσιμο στην αμερικανική αγορά από τις 22 Σεπτεμβρίου με χωρητικότητα 32GB ή 64GB προς $179 και $199 αντίστοιχα. Για τις (παραδοσιακά υψηλότερες) τιμές τους στην ελληνική αγορά και επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας τους στην χώρα μας θα επανέλθουμε. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ