WWDC 2018: η Apple και πάλι... χαλαρή και χλιαρή

Ο αμερικανικός κολοσσός εξελίσσει συντηρητικά τα λειτουργικά του συστήματα, σχολιάζουμε

Κάθε χρόνο τον Ιούνιο η Apple συνηθίζει να διοργανώνει μια εκδήλωση αφιερωμένη στην πλευρά του λογισμικού για τις συσκευές της, αυτή που ενδιαφέρει περισσότερο τους προγραμματιστές και δημιουργούς apps γι' αυτές - και η φετινή τέτοια εκδήλωση, το Worldwide Developers Conference 2018, δεν απετέλεσε εξαίρεση. Αν μη τί άλλο, δυστυχώς συνέχισε μία μάλλον ανησυχητική τάση που διέκρινε και περασμένων ετών τέτοιες εκδηλώσεις της Apple: την πρόθεση των Αμερικανών να συνεχίσουν να κερδοφορούν εντυπωσιακά από την πώληση των ίδιων των συσκευών που προωθούν, και υπηρεσιών που τις συνοδεύουν, χωρίς να δίνουν την αντίστοιχη έμφαση στην εξέλιξη του software που τις στηρίζει (και κατ' επέκταση στην λειτουργικότητα που τις διακρίνει) με τρόπο ουσιαστικό.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: τόσο στο iOS για iPhone/iPad όσο και στο macOS για τους Η/Υ της Apple (με το κωδικό όνομα Mojave), το γραφικό περιβάλλον και ο χειρισμός μένουν ίδια και απαράλλακτα με τα αντίστοιχα των προκατόχων τους. Για το iOS 12 ο κολοσσός του Cupertino υπόσχεται υψηλότερες επιδόσεις και λιγότερα προβλήματα στις ίδιες συσκευές που φιλοξενούν σήμερα το iOS 11 (το οποίο ήταν πηγή πολλών παραπόνων είναι η αλήθεια), Facetime με έως και 32 συμμετέχοντες ταυτόχρονα, βελτιωμένη Siri, βελτιωμένη υποστήριξη ευπαυξημένης πραγματικότητας (AR), λειτουργία εκτέλεσης πολλών ενεργειών πολλαπλών apps ως μία (α λα IFTT) και κάποια πράγματα ακόμη, όχι όμως κάτι... συνταρακτικό ακριβώς. Για το macOS 10.14 υπόσχεται ανασχεδιασμένο app store, λειτουργίες προστασίας προσωπικών δεδομένων στον Safari και στα apps, ευκολότερη διαχείριση αρχείων, μερικά νέα apps - News, Stocks, Home, Voice Memos - και... αυτά οουσιαστικά.

Παραδόξως για λειτουργικό προϊόντος που... υποτίθεται πως δεν βρισκόταν σε θέση προτεραιότητας για την Apple, το tvOS των Apple TV/Apple TV 4K δέχεται μια σειρά από ευπρόσδεκτες προσθήκες. Στο Apple TV 4K υποστηρίζει πλέον την απόδοση ήχου Dolby Atmos (σε ποιότητα κατά τι χαμηλότερη του αντίστοιχου στα UHD Blu-ray αλλά και πάλι ανώτερη από του "απλού" πολυκάναλου Dolby Digital), μπορεί να συνεργαστεί με πολύ περισσότερα συστήματα οικιακού αυτοματισμού - όπως τα ευρέως χρησιμοποιούμενα των Control4, Crestron και Savant - ενώ προσφέρει και άκρως εντυπωσιακές λήψεις από δορυφόρο ως... screensavers (!). To iTunes είναι αυτή τη στιγμή η πλουσιότερη πηγή υλικού υπερυψηλής ευκρίνειας ενώ με τις αναβαθμίσεις αυτές το Apple TV 4K γίνεται το πρώτο media player που αποδίδει και εικόνα Dolby Vision, και ήχο Dolby Atmos.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ολόκληρης της παρουσίασης της Apple για τα λειτουργικά της συστήματα αναφέρθηκε στο τέλος και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, αλλά δεν παύει να έχει την προοπτική να αλλάξει τα δεδομένα στην χρήση apps κι εφαρμογών: τα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού διαβεβαίωσαν πως ναι μεν δεν σκοπεύουν να ενοποιήσουν ποτέ το iOS και το macOS (ενδεχόμενο που είχε συζητηθεί πολύ τους τελευταίους μήνες), σχεδιάζουν όμως να προσφέρουν στους προγραμματιστές την υποδομή σε λογισμικό "γέφυρα" έτσι ώστε να μετατρέπουν τα apps τους για iPhone/iPad σε εφαρμογές για Mac. Προφανώς δεν προσφέρονται όλα τα apps για κάτι τέτοιο, αλλά τα ποιοτικά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με πληκτρολόγιο και mouse είναι ουκ ολίγα - κάτι που αναγνωρίζει και η Apple, σημειώνοντας πως μέσα στο επόμενο 12μηνο θα "περάσει" πολλά από τα δικά της apps με αυτόν τον τρόπο από το περιβάλλον των φορητών συσκευών, στο desktop.

Δεν μπορεί πάντως να μην αισθάνεται κανείς πως η Apple λειτουργεί πια σε κατάσταση... συντήρησης με τα iOS, macOS, tvOS και watchOS: ναι, προσθέτει "στα σημεία" νέες λειτουργίες ή δυνατότητες, τίποτε όμως που να ωθεί τα λειτουργικά της συστήματα (και την αγορά των λειτουργικών συστημάτων συνολικά) "στο επόμενο επίπεδο". Ένας ολοφάνερος λόγος είναι βέβαια και η έλλειψη ανταγωνισμού, καθώς τόσο τα Windows 10 όσο και το Android έχουν επίσης εν πολλοίς "κατεβάσει ταχύτητα" και εξελίσσονται πια με πολύ αργούς ρυθμούς. Όμως έτσι δεν πρόκειται ν' αντιμετωπιστεί η αποδεδειγμένη και καταγεγραμμένη "κούραση" του καταναλωτικού κοινού με τα smartphones, τα tablets και τους προσωπικούς υπολογιστές, "κούραση" που συνδέεται άρρηκτα με την διαπίστωση πως δεν υπάρχει λόγος αγοράς νέων συσκευών αφού αυτές προσφέρουν πρακτικά τα ίδια πράγματα με τις παλιές. Αφού η Apple θησαυρίζει, ωστόσο... τί σημασία έχει ο,τιδήποτε άλλο, σωστά;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ