Windows 11: πρώτη μεγάλη αναβάθμιση, απογοητευτική

Η Microsoft προσφέρει ελάχιστα νέα πράγματα, οι επόμενες αναβαθμίσεις ίσως είναι ακόμη λιγότερο ενδιαφέρουσες

Χωρίς... τυμπανοκρουσίες - απολύτως κατανοητά από ορισμένες απόψεις - η Microsoft ξεκίνησε την διάθεση του Windows 11 2022 Update, της πρώτης μεγάλης αναβάθμισης για το νεότερο λειτουργικό της σύστημα από την αρχή της πορείας του πέρυσι τον Οκτώβριο. Η αναβάθμιση αυτή δεν θα προσφερθεί σε όλα τα PC με Windows 11 αμέσως, καθώς η εταιρεία θα ακολουθήσει την σταδιακή προσέγγιση που υιοθέτησε και κατά την διάθεση του λειτουργικού της στο κοινό: πρώτα θα εμφανιστεί στην περιοχή Windows Update νεότερων PC και αυτών που είναι ήδη πλήρως ενημερωμένα, μετά θα προσφερθεί σε περισσότερα, ενώ σε άλλα που ενδέχεται να έχουν εγκατεστημένα κάποιον π.χ. ασύμβατο driver υλικού ή μη επικαιροποιημένη εφαρμογή, θα εμφανιστεί μελλοντικά. Ο,τιδήποτε γίνεται για να εξασφαλίζει πως δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στους υπολογιστές των καταναλωτών είναι θετικό, οπότε επικροτούμε.

Αυτό που δεν μπορούμε να επικροτήσουμε είναι η επιλογή της Microsoft να προσφέρει ελάχιστα νέα στοιχεία και βελτιώσεις στο κοινό των Windows 11 με αυτήν την αναβάθμιση. Υπάρχουν ευπρόσδεκτες αλλαγές σε ορισμένα σημεία και κάποιες προσθήκες σε άλλα, μα καμία στην πραγματικότητα δεν ξεχωρίζει ως άξια αναφοράς στο πλαίσιο καθημερινής χρήσης από το ευρύ κοινό. Το γεγονός ότι οι μόνες δύο προσθήκες χρηστικής αξίας - η λειτουργία Live Captions, η οποία προσθέτει αυτόματα αγγλικούς υπότιτλους σε οποιουδήποτε είδους ηχητικό περιεχόμενο αναπαράγεται επί της οθόνης, και η λειτουργία Voice Access, η οποία επιτρέπει χειρισμό των Windows σε βασικό επίπεδο μόνο με φωνητικές εντολές - απευθύνονται στους χρήστες με ειδικές ανάγκες, είναι ενδεικτικό: η Microsoft θέτει τις δικές της προτεραιότητες όσον αφορά στο πώς θα εξελίξει τo λειτουργικό της σύστημα, ασχέτως του τί ζητά, και πόσο επίπονα, η πλειοψηφία των καταναλωτών που χρησιμοποιεί τα Windows 11.

Κατά μία έννοια, εκείνα που η Microsoft επιμένει να μην προσφέρει στους χρήστες των Windows 11 είναι ενδεικτικά. Η εταιρεία, για παράδειγμα, δείχνει αποφασισμένη να μην προσφέρει την δυνατότητα προσαρμογής της taskbar, των σχετικών της menu ή του Start Menu όπως αυτή προσφερόταν σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows, προκαλώντας σύγχυση και αντιδράσεις εκ μέρους του κοινού. Ακόμη και μία σύντομη επίσκεψη σε forum, σχόλια σε sites, στο Reddit κλπ. σχετικά με το θέμα καθιστά την δυσφορία των χρηστών αντιληπτή, η Microsoft ωστόσο προτιμά να ρισκάρει αυτοί οι άνθρωποι να μην μεταβούν ποτέ στα Windows 11 από τα Windows 10 παρά να τούς προσφέρει τις επιλογές που τόσο επίμονα ζητούν.

Μιλώντας για το γραφικό περιβάλλον χειρισμού των Windows 11 γενικότερα, αυτό συνεχίζει να δίνει την εντύπωση του ατελούς και υπό ανάπτυξη από πλευράς ομοιογένειας και συνάφειας: υπάρχουν ακόμη περιοχές αυτού του λειτουργικού συστήματος που ακολουθούν το design των Windows 8/10, για παράδειγμα, ενώ η επιλογή του Dark Mode συνεχίζει να μην λειτουργεί όπως πρέπει. Για ένα λειτουργικό σύστημα που προσφέρεται στο καταναλωτικό κοινό εδώ κι έναν χρόνο πια, η εικόνα αυτή είναι ντροπιαστική. Είναι επίσης μία εικόνα για την οποία άλλα λειτουργικά συστήματα - όπως π.χ. το macOS της Apple - θα... "είχαν ακούσει τα σχολιανά τους" αν την παρουσίαζαν.

Υπάρχει μόνο μία λειτουργία που πολλοί χρήστες ζητούσαν για πολύ καιρό - και ακόμη πιο πολλοί θ' αναγνωρίσουν ως εξαιρετικά χρήσιμη - η οποία αξίζει να αναφερθεί στο πλαίσιο του Windows 11 2022 Update: η δυνατότητα εμφάνισης πολλαπλών ενεργών "υποπαραθύρων" (tabs) στο ίδιο "παράθυρο" του File Explorer, επιλογή που μπορεί να καταστήσει την διαχείριση αρχείων ευκολότερη για όλους. Αυτή η λειτουργία θα έλθει... μόνη της όμως, ως ξεχωριστή ενημέρωση λογισμικού, τον Οκτώβριο - σηματοδοτώντας έτσι και μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Microsoft εξελίσσει τα Windows 11 συνολικά. Από δω και πέρα θα συνεχίσει να υπάρχει μία "μεγάλη αναβάθμιση" για το λειτουργικό της σύστημα κάθε φθινόπωρο, αλλά νέες δυνατότητες των Windows 11 θα βρίσκονται υπό συνεχή ανάπτυξη σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Όταν η εταιρεία κρίνει πως μια τέτοια νέα δυνατότητα είναι έτοιμη, θα την προσφέρει μέσω του μηχανισμού Windows Update αυτόνομα.

Η προσέγγιση αυτή έχει πλευρά θετική και αρνητική. Από την μία πλευρά, προσφέροντας συνεχώς μεμονωμένα νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, η Microsoft θα απολαμβάνει μεγαλύτερη και συχνότερη κάλυψη από την τρέχουσα ειδησεογραφία για τα Windows 11 (δημιουργώντας και την αίσθηση της εξέλιξης για το νέο της λειτουργικό σύστημα). Από την άλλη πλευρά, με αυτόν τον τρόπο η "μεγάλη αναβάθμιση" των Windows 11 κάθε φθινόπωρο θα καταλήξει να είναι... ακόμη λιγότερο ενδιαφέρουσα, καθώς τα πιο πολλά ή και όλα τα νέα χαρακτηριστικά τους θα έχουν ήδη προσφερθεί στους καταναλωτές το προηγούμενο διάστημα.

Υπάρχει φυσικά ένας τρόπος με τον οποίο η Microsoft θα μπορούσε να συνδυάσει τις δύο πλευρές αυτής της προσέγγισης με τρόπο περισσότερο ωφέλιμο για τον τελικό καταναλωτή: να προσφέρει αξιόλογα νέα χαρακτηριστικά στα Windows 11 σε όλη την διάρκεια της χρονιάς, κρατώντας μερικά αξιοπρόσεκτα για την "μεγάλη αναβάθμιση" του φθινοπώρου. Αυτό, ωστόσο, θα απαιτούσε περισσότερους πόρους αφιερωμένους στην ανάπτυξη κι εξέλιξη των Windows και ο αμερικανικός κολοσσός δεν δείχνει να ενδιαφέρεται πλέον για κάτι τέτοιο. Ο πρώτος χρόνος των Windows 11 κύλησε σχεδόν ακριβώς όπως τα τελευταία τέσσερα χρόνια των Windows 10: αδιάφορα, βαρετά κι ενίοτε εκνευριστικά. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε ήδη αρχίσει να προσβλέπουμε στα... Windows 12 του 2024 για κάτι έστω οριακά ενδιαφέρον;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ