Windows 10 S: και επισήμως αποτυχία

H Microsoft εγκαταλείπει ένα ανόητο σχέδιο, προσφέρει νέες εκδόσεις Windows σύντομα

Όχι ότι... "δεν το βλέπαμε να έρχεται" όλοι όσοι παρακολουθούμε για καιρό την αγορά των προσωπικών υπολογιστών - είχαμε εκφράσει τις ενστάσεις και τον σκεπτικισμό μας με αρθρογραφία άλλωστε όταν είχε ξεκινήσει όλο αυτό το... σόου - μα είναι πλέον και πρακτικά επίσημο: δημοσιογράφοι με μακρόχρονη πορεία στην κάλυψη του ρεπορτάζ της Microsoft επιβεβαιώνουν πως ο αμερικανικός κολοσσός σύντομα θα εγκαταλείψει την τραγελαφική προσέγγιση των "Windows 10 S" ως ξεχωριστής έκδοσης του λειτουργικού της συστήματος και δεν θα τα διαθέτει αυτόνομα και προεγκατεστημένα σε νέα PC (κυρίως υβριδικά tablet/laptop). Αντιθέτως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα διαθέτει νέες εκδόσεις των Windows 10, σε ορισμένες από τις οποίες θα υπάρχει και η δυνατότητα λειτουργίας τους σε "κατάσταση S" (S Mode) αλλά αυτή τη φορά προαιρετικά και όχι με τρόπο περιοριστικό όπως ως τώρα.

Υπενθυμίζουμε πως τα Windows 10 S είναι εκείνη η "κλειδωμένη" έκδοση του διάσημου λειτουργικού συστήματος η οποία υποχρεώνει τον χρήστη της σε εκτέλεση μόνο των εφαρμογών που βρίσκονται στο Windows Store και στηρίζονται κυρίως στην αφή (apps) και όχι των παραδοσιακών παραθυρικών εφαρμογών (desktop) που όλοι γνωρίζουμε από άλλες εκδόσεις Windows. Με το Windows Store ωστόσο να παραμένει χαμηλού επιπέδου ποιοτικά και με πολλές σημαντικές απουσίες αντίστοιχων δημοφιλών παραθυρικών εφαρμογών σε μορφή app, δεν υπήρχε στην πραγματικότητα καμία πιθανότητα να καταφέρει η Microsoft να πείσει αρκετούς χρήστες πως η ασφάλεια που προσφέρει το ελεγχόμενο περιβάλλον των apps εξισορροπεί τόσους περιορισμούς σε επιλογές και χρηστικότητα. Ο κόσμος που παράγει με PC συνεχίζει να προτιμά το πληκτρολόγιο και το mouse - και η προσπάθεια της Microsoft να τον... πείσει για το αντίθετο ήταν, όπως αποδείχθηκε, ανεδαφική στο όριο της ανοησίας.

Η απόφαση πάντως της Microsoft να εγκαταλείψει τα Windows 10 S στηρίχθηκε όχι μόνο στην κριτική και τα αρνητικά σχόλια που εισέπραξε από το σύνολο σχεδόν του ειδικού Τύπου για το θέμα, αλλά και σε δική της έρευνα όσον αφορά στην υποδοχή που επεφύλαξε σε αυτά το κοινό που αγόρασε PC με αυτήν την έκδοση του λειτουργικού της προεγκατεστημένη: το 60% των ανθρώπων αυτών "μετέτρεψε" τα Windows 10 S σε "κανονικά Windows" μέσα στο πρώτο 24ωρο χρήσης (!). Αυτήν την επιλογή, διακρίνοντας προφανώς και η ίδια τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις πολύ γρήγορα, η Microsoft την προσέφερε σε κάποια μοντέλα Surface της δωρεάν, σε άλλα με κάποιο κόστος (€49 αν και στην πράξη η "περίοδος χάριτος" των πρώτων μηνών για δωρεάν μετάβαση σε Windows 10 Home επεκτάθηκε επ' αόριστον).

Το ίδιο σκοπεύει να κάνει ο αμερικανικός κολοσσός ως τον Μάιο με τις νέες εκδόσεις Windows 10 Home. Η έκδοση Windows 10 Home in S Mode θα μπορεί να μετατραπεί σε "απλή" Windows 10 Home χωρίς επιβάρυνση (αναμένουμε πως η διαδικασία θα είναι μη αναστρέψιμη όπως ισχύει σήμερα), ενώ η Windows 10 Home Advanced απλώς θα μπορεί να λειτουργεί και σε "κατάσταση S" χωρίς να αναγκάζει τον χρήστη της να εγκαταλείψει το περιβάλλον desktop που όλοι γνωρίζουμε. Αυτή η έκδοση Home Advanced αναμένεται να προσφέρει και κάποια χαρακτηριστικά παραπάνω από την "απλή" Home στον τομέα της υποστήριξης προσωπικών υπολογιστών με ισχυρότερο hardware - όπως συμβαίνει με την έκδοση Windows 10 Pro for Workstations - αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι πως με... αυτά και με κείνα δείχνει να ολοκληρώνεται άδοξα ένα ακόμη πείραμα της Microsoft το οποίο (αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς) δεν έπρεπε να είχε αποπειραθεί ο αμερικανικός κολοσσός να κάνει εξ αρχής. Ή, τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε να είχε κάνει μέχρις ότου βεβαιωθεί πως ο συνδυασμός οθόνης αφής και apps από το Windows Store προσφέρει έστω αξιόλογη και όχι εκνευριστικά χαμηλή χρηστικότητα. Κάτι μάς λέει, πάντως, ότι - ακριβώς επειδή κάποιες πλευρές αυτής της προσέγγισης είναι χρήσιμες για συγκεκριμένα περιβάλλοντα χρήσης, όπως π.χ. το εκπαιδευτικό - η Microsoft θα επανέλθει κάποια στιγμή, ίσως με κάποια πρόταση που και λιγότερο περιοριστική θα είναι, και θα στηρίζεται σε αξιόλογη γκάμα από apps για να δικαιολογηθεί. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ