Windows 10: 6 χρόνια μετά, αναβάθμιση ακόμη δωρεάν

Υπάρχουν λόγοι φυσικά γι' αυτό και ίσως όχι αυτοί που θα ήθελε η Microsoft να σκέπτονται οι καταναλωτές

Τα Windows 10, η νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft για προσωπικούς υπολογιστές και η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη πλέον, πλησιάζει γοργά τα 6α της γενέθλια σε έναν κόσμο κατά πολύ διαφορετικό από αυτόν όπου ξεκίνησε την πορεία της. Γίνονταν συζητήσεις επί συζητήσεων το 2015 αναφορά με το πώς θα διαμορφωνόταν το μέλλον των υπολογιστών, αν οι "παραδοσιακοί" τέτοιοι θα είχαν εξέχουσα θέση σε αυτό ή αν άλλες τους μορφές, όπως τα tablet ή ακόμη και τα smartphones με συγκεκριμένα αξεσουάρ, εν τέλει θα κυριαρχούσαν. Η πανδημία του COVID-19, ωστόσο, η οποία υποχρέωσε εκατομμύρια ανθρώπους να κλειστούν στο σπίτι έχει αλλάξει άρδην την ουσία της συζήτησης αυτής - για την ώρα - καθώς έγινε αντιληπτό πως ο προσωπικός υπολογιστής παραμένει η συσκευή στην οποία εν τέλει θα στραφεί ο πιο πολύς κόσμος αν πρέπει να εργαστεί, να επικοινωνήσει και να διασκεδάσει επί πολλές ώρες κάθε μέρα μόνο με με μία τέτοια και όχι περισσότερες.

Με τις πωλήσεις των PC να έχουν δεχθεί αυτήν την απρόσμενη ώθηση τα Windows 10 κατόρθωσαν εν τέλει να αποσπάσουν το μερίδιο αγοράς που τούς χαρίζει την κυριαρχία ανάμεσα σε όλα τα άλλα λειτουργικά συστήματα - υπάρχει, ωστόσο, μία παράμετρος αλλόκοτη στην όλη αυτή διαδικασία της μετάβασης και δεν είναι άλλη από τα... Windows 7. Παρά το γεγονός ότι ο κολοσσός του Redmond προσέφερε την επιλογή δωρεάν αναβάθμισης σε Windows 10 για όλους τους χρήστες Windows 7, Windows 8 και Windows 8.1 από την πρώτη μέρα, εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές επέλεξαν συνειδητά να μην την αξιοποιήσουν. Η Microsoft έθεσε ένα θεωρητικό χρονικό περιθώριο για την προσφορά αυτή - χρησιμοποίησε ακόμη και ορισμένες άκρως συζητήσιμες τακτικές για να πείσει το κοινό να αναβαθμιστεί - αλλά πάρα πολλοί καταναλωτές απλώς αντιστάθηκαν σθεναρά σε όλες της τις προσπάθειες.

Στο τέλος χρειάστηκε... πρακτική απειλή προκειμένου να γίνουν περισσότερες αναβαθμίσεις υπαρχόντων προσωπικών υπολογιστών σε Windows 10: μόνο μέσα στους τελευταίους μήνες πριν την επίσημη λήξη υποστήριξης των Windows 7 επέλεξαν πάρα πολλοί καταναλωτές (και επιχειρήσεις) να κάνουν την αναβάθμιση αυτή, προκειμένου να μην βρεθούν τα PC τους δίχως καμία προστασία απέναντι σε όλων των ειδών τις Δικτυακές απειλές. Ακόμη και τότε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό επέλεξε να μην το κάνει: στο τέλος Φεβρουαρίου 2021 το 16.5% όλων των H/Y με Windows στον πλανήτη στηριζόταν ακόμη σε Windows 7. Όλα αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων - ανάμεσα στα 100 και τα 180! - προτιμούν να είναι τα PC τους εκτεθειμένα σε εν δυνάμει καταστροφικές Δικτυακές απειλές καθημερινά παρά να μεταβούν στα Windows 10.

Θα περίμενε, ωστόσο, κανείς πως από την στιγμή που τα Windows 10 έχουν πια κατακτήσει την θέση του ευρύτερα χρησιμοποιούμενου λειτουργικού συστήματος στον κόσμο, η Microsoft θα διέκοπτε πλέον την δυνατότητα να αναβαθμίζεται κανείς σε αυτά από Windows 7/8/8.1 (όπως υποτίθεται ότι θα έκανε πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια). Μα όχι. Ο γράφων χρειάστηκε να αλλάξει την σύνθεση ενός Η/Υ γραφείου και να επιδιορθώσει πριν από μερικές ημέρες ένα laptop και επέλεξε να τοποθετήσει σε αυτά τα PC νέους δίσκους SSD με καινούργια εγκατάσταση Windows 10, πιστεύοντας πως θα έπρεπε να αγοράσει και νέους κωδικούς προϊόντος ώστε να τα ενεργοποιήσει. Προς έκπληξή του, ωστόσο, δύο κωδικοί προϊόντων από Windows 7 και Windows 8.1 που είχε διαθέσιμους λειτούργησαν κανονικά, ενεργοποιώντας τα Windows 10 χωρίς κανένα πρόβλημα. Μία γοργή αναζήτηση στο Web αποκάλυψε πως και άλλοι χρήστες ήταν σε θέση να κάνουν το ίδιο τον τελευταίο καιρό, πράγμα που πρακτικά σημαίνει πως η "προσφορά" της Microsoft για αναβάθμιση σε Windows 10 συνεχίσει να ισχύει... κανονικά, κανονικότατα, έξι χρόνια μετά από την ημέρα που γνωστοποιήθηκε.

Ωραίο θα ήταν να πιστέψει κανείς πως τα στελέχη της Microsoft την προσφέρουν ακόμη αυτήν την δωρεάν αναβάθμιση... "απ' την καλή τους την καρδιά". Θα ήταν ωραίο να πιστέψει πως το κάνουν, έστω, για να προστατέψουν το ευρύτερο οικοσύστημα των Windows, καθώς κάθε PC αυτήν την στιγμή που παραμένει στα Windows 7 και συνδεδεμένο με το Ιnternet είναι ένας εν δυνάμει "αδύναμος κρίκος" ασφάλειας για Δικτυκές απειλές που "μεταδίδονται" από τον έναν Η/Υ στον άλλον. Ακόμη και στο πλαίσιο του... "γιατί όχι;" θα ήταν ωραίο να το σκέπτεται κανείς, καθώς αυτή η δωρεάν μετάβαση παλαιότερων PC σε Windows 10 δεν κοστίζει στην Microsoft κάτι.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως ο κολοσσός του Redmond προσφέρει ακόμη, έξι χρόνια μετά, την αναβάθμιση αυτή χωρίς κόστος γιατί είναι προς το συμφέρον του. Περισσότερα PC με Windows 10 σημαίνει περισσότερα αξιοποιήσιμα δεδομένα προς ανάλυση για την επίλυση προβλημάτων σε software και hardware. Σημαίνει μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση στην οποία η Microsoft μπορεί να προωθήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, όπως τον Edge, το Office ή το Game Pass. Σημαίνει επίσης την συλλογή πολύ περισσότερων δεδομένων χρήσης, κάτι που βέβαια ανήκε και ανήκει στους λόγους για τους οποίους πολύς κόσμος επέλεξε να μην κάνει την αναβάθμιση στα Windows 10. Ακόμη κι αν κάποιος πιστέψει την Microsoft που ισχυρίζεται πως δεν συλλέγει πια πολλά προσωπικά δεδομένα - και αυτό είναι ένα πάρα, μα πάρα πολύ μεγάλο "αν" - τα "ανώνυμα" δεδομένα χρήσης υνεχίζουν να είναι πολύτιμα για μία σειρά από λόγους.

Η μόνη ερώτηση που έχει νόημα και αξία όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα παραμένει η προφανής: θα έπρεπε όλα αυτά να αποθαρρύνουν εκείνες τις δεκάδες εκατομμύρια καταναλωτές από την μετάβαση στα Windows 10; Αυτά είναι, στο κάτω-κάτω, η συνολικά καλύτερη έκδοση των Windows παρά τα προβλήματά τους και σίγουρα η ασφαλέστερη και πληρέστερα ενημερωμένη - κάτι άκρως σημαντικό με τα σημερινά δεδομένα. Μία θετική απάντηση θα ήταν εύκολη κάτω από άλλες συνθήκες, όμως η Microsoft έχει κάνει πάρα πολλά λάθη στην όλη προώθηση και διαχείριση των Windows 10. Υπερβολικά πολλά. Ας ελπίσουμε ότι, καθώς η πανδημία συνεχίζει να διαμορφώνει ένα τοπίο διαφορετικό για την χρήση προσωπικών υπολογιστών μέσα στην επόπμενη δεκαετία, η Microsoft θα αναλάβει πλέον την ευθύνη που συνεπάγεται η προώθηση και καθιέρωση του ευρύτερα χρησιμοποιούμενου λειτουργικού συστήματος στον κόσμο - και θα ξεκινήσει να ενεργεί με τρόπο αντίστοιχο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ