Συμβουλές για... μεγάλα παιδιά

Τί δεν πρέπει να ξεχνούν οι ενήλικες!

Το γεγονός ότι οι χρήστες νεαρής ηλικίας τρέφουν λιγότερη δυσπιστία προς το άγνωστο και ως εκ τούτου γίνονται στόχοι κακόβουλων ανθρώπων στο Δίκτυο, δεν σημαίνει πως οι μη νεαρής ηλικίας είναι ακριβώς... ασφαλείς. Για την ακρίβεια, είτε από υπερβολική αυτοπεποίθηση, είτε από άγνοια, είτε από απλή αδιαφορία, οι ενήλικες μπορούν συχνά να πέσουν σε... πολύ μεγαλύτερα ατοπήματα από τους ανήλικους χρήστες Η/Υ. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αξίζει να υπενθυμίσουμε μερικούς γενικούς κανόνες online προφύλαξης και στους μεγάλους. "Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως", δεν λένε...; Ε, αυτό!

Μοιάζει... παιδικό το πρώτο "σετ" συμβουλών, αλλά συνεχίζει - βάσει στατιστικών και μελετών - να έχει νόημα και για τους ενήλικες. Έχουμε και λέμε, λοιπόν: δεν γνωστοποιούμε και δεν μοιραζόμαστε όνομα χρήστη και κωδικό (username και password) οποιασδήποτε Δικτυακής υπηρεσίας χρησιμοποιούμε, με κανέναν και για κανένα λόγο. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στα προσωπικά στοιχεία που δημοσιοποιούμε και θα είναι ορατά στο προφίλ μας στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα τύπου Facebooκ (ποτέ π.χ. αριθμούς κινητών τηλεφώνων). Στα προγράμματα chat δεν αναφέρουμε προσωπικής φύσης πληροφορίες αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος - π.χ. διευθύνσεις κατοικίας και κινητά τηλέφωνα - και ποτέ οικονομικά στοιχεία όπως π.χ. αριθμούς πιστωτικών καρτών. Γενικώς, δεν αφήνουμε παρά τα απαραίτητα... Δικτυακά αποτυπώματα. Γιατί όλοι αφήνουμε, αυτό είναι το μόνο βέβαιο.



Εγκαθιστούμε - και φροντίζουμε να ενημερώνουμε με ανανεώσεις - κάποιο πρόγραμμα εντοπισμού ιών και άλλου κακόβουλου λογισμικού. Είναι εκπληκτικό το ποσοστό των χρηστών που, από αμέλεια συνήθως και λιγότερο από άγνοια, δεν αφιερώνει 10 λεπτά για τη σχετική διαδικασία που προσφέρει την πρώτη, και συχνά υπεραρκετή, "γραμμή άμυνας" απέναντι στις συνηθέστερες Δικτυακές απειλές. Έχουμε πια πολυάριθμες επιλογές σε αυτά τα προγράμματα, ανάμεσά τους μια σειρά από δωρεάν κι απολύτως αποτελεσματικές: η Μicrosoft προσφέρει εδώ και καιρό τα δικά της Security Essentials, άξιες προσοχής κι εμπιστοσύνης είναι και οι προτάσεις των Avast, AVG και Avira. Ένας καφές υπόθεση είναι, το βάζουμε στο πρόγραμμα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ