Στο Internet, με ασφάλεια

Προσέχουμε, για να... μην έχουμε. Προβλήματα!

Ακούγεται ίσως υπερβολικό, μα πρακτικά... δεν είναι: η πιο σημαντική εφεύρεση στην ιστορία, αν μη τί άλλο γιατί καμία άλλη ποτέ δεν επηρέασε τη ζωή τόσων, σε τόσα επίπεδα και σε τέτοιο βαθμό, είναι το Internet. Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν σήμερα πρόσβαση σε αυτό το εκπληκτικό παγκόσμιο δίκτυο πληροφορίας, σε αυτό το μέσο που τους επιτρέπει να επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους, να ενημερώνονται για γεγονότα οπουδήποτε κι αν συμβαίνουν, να μαθαίνουν καινούργια πράγματα για κάθε είδους θέμα, να προμηθεύονται προϊόντα από κάθε γωνιά του πλανήτη και να διασκεδάζουν με μια σειρά από διαφορετικούς τρόπους. Δε λέμε, καλός και ο... τροχός, αλλά το Internet...!

Ελάχιστες εφευρέσεις, ωστόσο, είχαν μόνο θετική πλευρά - και το Internet δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ελεύθερη λειτουργία του, απαραίτητη για να έχει ένα μέσο παγκόσμια απήχηση κι αληθινό νόημα, έχει ως συνέπεια μια σειρά από κινδύνους. Η δυνατότητα της ανωνυμίας και η ταχύτατη πια μεταφορά δεδομένων έχουν δώσει στο είδος των ανθρώπων που πάντοτε υπήρχε, τους κακόβουλους, το περιθώριο να... κάνουν τη ζωή δύσκολη στους υπόλοιπους. Από την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και τις οικονομικές απάτες, μέχρι το άφθονο πορνογραφικό υλικό και την υπόθαλψη της παιδεραστίας, τα φαινόμενα εκμετάλλευσης του Δικτύου για όχι ακριβώς αγαθούς σκοπούς δεν είναι λίγα. Και οι κίνδυνοι το ίδιο πολλοί, τόσο για τα παιδιά ή τους έφηβους, όσο και για τους ενήλικες χρήστες.



Όλα αυτά δεν μειώνουν την ανυπολόγιστη αξία του Internet ως μέσου. Επιβάλλουν όμως, τελικά, κάποιους κανόνες στη χρήση του, ώστε αυτή να γίνεται με ασφάλεια - κανόνες που προτιμότερο θα ήταν να μάθει κανείς... πριν την πάθει, όχι μετά! Το Αθηνόραμα Digital αναγνωρίζει αυτήν την ανάγκη, εξ ου και το σχετικό αφιέρωμα. Το κάνουμε για να ενημερώσουμε εκείνους κι εκείνες που δεν έχουν πλήρη εικόνα για το όλο ζήτημα κι ενδεχομένως έχουν την ευθύνη του γονέα με παιδιά σε μικρή ή εφηβική ηλικία που χρησιμοποιούν καθημερινά το Internet. To κάνουμε επίσης για να... υπενθυμίσουμε σε όσους κι όσες σε γενικές γραμμές τα ξέρουν αλλά δεν τα εφαρμόζουν - ελάτε, μεταξύ μας μιλάμε! - πόσο μεγάλο και σημαντικό είναι όντως το θέμα της ασφάλειας στο Internet σήμερα. Ξεκινάμε; Κλικ στις ενότητες στ' αριστερά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ