Sony Vaio: παρόν και μέλλον

Παρουσίαση στην Ελλάδα, oι επόμενες κινήσεις

Οι φορητοί υπολογιστές όλων σχεδόν των κατηγοριών - με άλλα λόγια... όχι μόνο τα netbooks - τα τελευταία χρόνια σημειώνουν θετικότατη εμπορική πορεία, τόσο αναλογικά με τους desktop Η/Υ, όσο και γενικότερα. Η Sony ανήκει στην πολύ μικρή εκείνη ομάδα κατασκευαστών που ολοφάνερα επιδιώκει όχι μόνο να προσφέρει ποιοτικά laptops ανεξαρτήτως ζώνης τιμών, αλλά και να τα "προικίζει" με χαρακτηριστικά που τα διαχωρίζουν από άλλες... copy/paste προτάσεις που είναι δύσκολο να ενθουσιάσουν οποιονδήποτε. Κάποια χαρακτηριστικά των Vaio είναι πρωτοποριακά, άλλα είναι ομολογουμένως ακριβά και για λίγους, όλα ωστόσο είναι απόδειξη του πόσο σοβαρά η Sony αντιμετωπίζει την υπόθεση "φορητός Η/Υ".

Με αφορμή τη σχετική ανακοίνωση της Sony Hellas για αύξηση του μεριδίου αγοράς της στην Ελλάδα και την κατάληψη της 4ης θέσης στην προτίμηση των χρηστών - θέσης υψηλότερης από αυτή που έχει η Sony σε πολύ μεγαλύτερες αγορές και ιδιαίτερα σημαντική αν σκεφτεί κανείς ότι ο Έλληνας αγοράζει βάσει κόστους και τα Vaio δεν είναι τα οικονομικότερα laptop - διοργανώθηκε σχετική παρουσίαση πριν από μερικές ημέρες για τους δημοσιογράφους του χώρου. Το Αθηνόραμα Digital ήταν βεβαίως εκεί και στο πλαίσιο των συζητήσεων που έλαβαν χώρα συγκέντρωσε μερικές ενδιαφέρουσες ειδήσεις και συμπεράσματα για τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια της Sony για τη συγκεκριμενη κατηγορία προϊόντων.

Την σχετική παρουσίαση έκανε ο David Spaeth, σε ρόλο training expert για το τμήμα Vaio Mobile της Sony Ευρώπης. Στη διάρκειά της υπενθύμισε πολλά από τα στάδια εξέλιξης και τα σημεία-σταθμούς στην πορεία των Vaio από "απλά" laptop σε έξοχα παραδείγματα βιομηχανικού design και κατασκευής. Στάθηκε, όπως περιμέναμε, και σε μια σειρά από ιδιότητες και δυνατότητες των Vaio, όπως ο ειδικός σχεδιασμός μοντέλων για συγκεκριμένους σκοπούς - π.χ. χρήση multimedia ή επεξεργασία εικόνας και video - και το συνοδευτικό λογισμικό που ολοκληρώνει την εμπειρία χρήσης ενός φορητού της Sony, σε αντίθεση με τα "απλά" laptop.

Ο Spaeth δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και να επιδείξει τις σειρές Vaio που η Sony Hellas προωθεί στη δική μας αγορά. Κάποιες από αυτές εμπλουτίζονται με νέα μοντέλα - τόσο στις συνθέσεις όσο και στα χρώματα του περιβλήματος - ο χαρακτήρας τους ωστόσο παραμένει αυτός που γνωρίζουμε. Τα Vaio F είναι τα καλύτερα "γενικών καθηκόντων" (όπως διαπιστώσαμε και στη σχετική παρουσίαση), τα Vaio S είναι αυτά που επιδιώκουν την ισορροπία ανάμεσα στη φορητότητα, τις δυνατότητες και την τιμή (και όπως διαπιστώσαμε τα καταφέρουν πάρα πολύ καλά), ενώ τα Vaio E επιδιώκουν τον υψηλότερο δείκτη κόστους/αξίας ανά διαγώνιο οθόνης και σύνθεση. Για την εισαγωγική, μέση και μέσο-ανώτερη κατηγορία laptops, τα παραπάνω δεν αφήνουν κανένα κενό στο line-up της Sony.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ