Netbooks 2009: ευχή και... κατάρα

Άκρως επιτυχημένα - αλλά είναι απαραίτητα καλό;

Δεν είναι λίγες οι φορές που το αθηνόραμαdigital.gr έχει εκφράσει το σκεπτικισμό και τις αμφιβολίες του σχετικά με την... ευγενή μεν, αλλά προβληματική κατηγορία των netbooks. Πρόκειται για εκείνους τους πανομοιότυπους σχεδόν στα πάντα, πάμφθηνους φορητούς υπολογιστές που ναι μεν έχουν καταστήσει προσιτή τη χρήση PC σε πάρα πολύ κόσμο, αλλά έχουν μειώσει και σε ανησυχητικό βαθμό τις απαιτήσεις του από το τί θα έπρεπε να περιμένει ή/και να απαιτεί από τον προσωπικό του υπολογιστή, ακόμη και για τα βασικά. Η γενική μας εντύπωση στηρίζεται σε πολλά στοιχεία, όμως τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνας της DisplaySearch αν δεν αποδεικνύουν τον αμφιλεγόμενο ρόλο των netbooks στην αγορά, σίγουρα θέτουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα για το μέλλον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που καλύπτει μέχρι και το 3ο τρίμηνο του 2009 - και παρά την οικονομική δυστοκία που συνεχίζει να πλανάται ως ατμόσφαιρα - ενώ οι πωλήσεις των φορητών υπολογιστών γενικώς διπλασιάστηκαν μέσα στη χρονιά (ξεπέρασαν τα 33 εκατομμύρια συσκευές), το κέρδος των κατασκευαστών εν τέλει μειώθηκε κατά 12%, περιοριζόμενο στα 109 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό συνέβη επειδή τα netbooks αφήνουν πάρα, πάρα πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους σε όλη την εμπορική αλυσίδα που τα διοχετεύει, με αποτέλεσμα η τιμή τους να "συμπιέζει" το σύνολο του τζίρου. Η ερμηνεία των αναλυτών είναι χαρακτηριστική: τα netbooks "κανιβαλλίζουν" τις πωλήσεις των "κανονικών" laptop (που ξεκινούν από τα 200-250 ευρώ υψηλότερα αλλά προσφέρουν πολύ καλύτερο συντελεστή αξίας/κόστους), ακριβώς επειδή οι καταναλωτές δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι για να γνωρίζουν τη διαφορά.

Τα ευρήματα της έρευνας δικαιολογούν απόλυτα επιλογές όπως αυτήν της Apple, που ηθελημένα δεν έχει παρουσιάσει μοντέλο φορητού υπολογιστή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως netbook - και συνεχίζει να είναι εντυπωσιακά επικερδής εν μέσω κρίσης. Δικαιολογούν επίσης την τάση κορυφαίων κατασκευαστών να κάνουν γενναίες προσφορές σε μοντέλα τους με οθόνη 12 ιντσών και τους νέους επεξεργαστές τεχνολογίας CULV της Intel, αντί να κυνηγούν κάποιες χιλιάδες πωλήσεις netbook σε βάρος των δεκάδων άλλων ανταγωνιστών. Μέσα στο 2010 όχι μόνο οι αναλυτές της DisplaySearch, αλλά και άλλοι, περιμένουν ότι οι πωλήσεις των netbooks όπως τα ξέρουμε σήμερα θα μειωθούν και ότι το κόστος πολλών "κανονικών" laptop θα τα πλησιάσει τόσο, ώστε τα πρώτα μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα έχει πια νόημα να προτιμηθούν. Τα Windows 7, συγκεκριμένες νέες τεχνολογίες και το πάντοτε εξελικτικό design θα είναι επίσης παράγοντες που αναμένεται να παίξουν ρόλο. Θα συμβεί ή θα... στεκόμαστε εδώ και του χρόνου, απαριθμώντας πόσο τα netbooks κράτησαν πάλι πίσω την αγορά των φορητών υπολογιστών; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ