Νέος Mac Pro, ισχυρότερος απ' ο,τιδήποτε άλλο σήμερα

Αναβαθμίσιμος και περισσότερο επεκτάσιμος από ποτέ επίσης, φυσικά ακριβός κι αυστηρά επαγγελματικός

Αν υπάρχει ένα ζήτημα τα τελευταία χρόνια για το οποίο η Apple... "τα έχει ακούσει" περισσότερο απ' ότι για τα ελλατωματικά πληκτρολόγια των MacBook, αυτό είναι η αποτυχία της να προσφέρει νέα ποιοτικά, ισχυρά κι επεκτάσιμα συστήματα desktop για αμιγώς επαγγελματική χρήση, καινούργιους Mac Pro με άλλα λόγια. Ο πολυσυζητημένος σχήματος... "κάλαθου αχρήστων" (trashcan) ήταν μεν κομψότατος, αλλά ούτε αναβαθμίσεις επέτρεπε, ούτε επεκτασιμότητα σοβαρή είχε (χωρίς να γεμίσει κανείς το γραφείο του καλώδια). Η Apple είχε αναγνωρίσει πέρυσι την σοβαρότητα του θέματος κι είχε υποσχεθεί να προσφέρει έναν MacPro που θα την επαναφέρει στις προτιμήσεις των επαγγελματιών εικόνας και ήχου. Και στην χθεσινή της παρουσίαση αποκάλυψε ακριβώς έναν τέτοιο MacPro, κάνοντας και μία μικρή... επίδειξη ισχύος παράλληλα.

O νέος MacPro από πλευράς παρουσιαστικού η αλήθεια είναι πως δεν εντυπωσιάζει ακριβώς: πρόκειται για εκμοντερνισμένη εκδοχή των παλαιότερων Mac Pro σχεδιασμού... "τρίφτη για τυρί" (cheesegrater), με απλοϊκό μεταλλικό περίβλημα και οπές εξαερισμού που όντως παραπέμπουν στο γνωστό αξεσουάρ κουζίνας. Μπορεί το design ενός Η/Υ γραφείου να μην έχει τόση σημασία όση σε άλλα προϊόντα της Apple, αλλά θα μπορούσε θεωρούμε να έχει γίνει καλύτερη δουλειά ως προς αυτό. Τουλάχιστον ο σχεδιασμός έχει κάνει πρόβλεψη για πρακτικά ζητήματα όπως την μετακίνηση και μεταφορά του νέου Mac Pro, καθώς αυτός φέρει και χερούλια και ροδάκια.

Στο εσωτερικό, ωστόσο, η εικόνα των νέων Mac Pro είναι τελείως διαφορετική. Η Apple έχει στηριχθεί σε υποδομή Intel για να προσφέρει επεξεργαστές Xeon W με 8 έως... 28 (!) πυρήνες, μνήμη λειτουργίας από 32GB έως 1.5 ΤΒ (!), καθώς και ταχύτατο αποθηκευτικό χώρο 256 GB έως 4 TB. Όλα τα παραπάνω είναι επιλέξιμα από τον χρήστη και διατίθενται σε διαφορετικές βαθμίδες κόστους (οι Mac Pro ξεκινούν από $6000 και μπορούν να ξεπεράσουν τα $40000), προσφέροντας ουσιαστικά για πρώτη φορά στους επαγγελματίες που προτιμούν τα συστήματα της Apple να διαμορφώσουν έναν Η/Υ ακριβώς όπως τον θέλουν. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια αλλά εν τέλει... έγινε!

Επειδή, ωστόσο, η Apple επιθυμεί να επιδεικνύει καινοτομικό πρόσωπο και - ενίοτε - τα καταφέρνει κιόλας, στην περίπτωση των νέων Mac Pro έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ειδικών υποσυστημάτων γι' αυτούς. Ο σημαντικότερος νεωτερισμός εντοπίζεται στο υποσύστημα γραφικών: αυτό απαρτίζεται από αρθρώματα που ο αμερικανικός κολοσσός ονομάζει "θύρες MPX", κάθε ένα εκ των οποίων μπορεί να φιλοξενήσει δύο επαγγελματικές κάρτες γραφικών της AMD, ξεκινώντας από την Radeon Pro 580X και καταλήγοντας στην Radeon Pro Vega II Duo. Με τον τρόπο αυτό ο χρήστης ενός νέου Mac Pro μπορεί να έχει τέσσερις "μονές" κάρτες γραφικών ή δύο "διπλές". Eιδικά στην περίπτωση των ανώτερων η επεξεργαστική δύναμη είναι σχεδόν... τρομακτική, πέρα από ο,τιδήποτε είναι διαθέσιμο αυτή την στιγμή στον κόσμο των PC με Windows.

H Αpple έχει επίσης συμπεριλάβει δύο ακόμη κάρτες επέκτασης στους νέους Mac Pro. Η μία προσφέρει απλώς θύρες επέκτασης και διασύνδεσης - USB, Thunderbolt 3, Gigabit Ethernet, ακόμη και... είσοδο ακουστικών - η άλλη όμως έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον: πρόκειται ουσιαστικά για κάρτα επιτάχυνσης επεξεργασίας video, η οποία υποβοηθά σε σημαντικότατο βαθμό την διαχείριση ασυμπίεστου, υψηλής ποιότητας και υψηλότατης ανάλυσης υλικού (Pro Res/Pro Res RAW), διευκολύνοντας έτσι πάρα πολύ όσους εργάζονται στο σύγχρονο ψηφιακό μοντάζ. Η δεύτερη αυτή κάρτα υποστηρίζει την επεξεργασία 3 ροών video ανάλυσης 8Κ ή 12 ροών ανάλυσης 4Κ ταυτόχρονα και στα μάτια του συγκεκριμένου κοινού είναι σαφέστατα... θεόσταλτη!

Συνολικά δεν μπορεί παρά να δηλώσει κανείς εντυπωσιασμένος από τους νέους Mac Pro, έστω και... εξαιρώντας το παρουσιαστικό τους: είναι συστήματα που έχουν ολοφάνερα σχεδιαστεί λαμβάνοντας στα υπ' όψιν τις ρεαλιστικές ανάγκες των δημιουργικών επαγγελματιών - κοινό που σε μεγάλο ποσοστό συνέχιζε να προτιμά την εργασία με Mac παρά το γεγονός ότι τα συστήματα αυτά υπολείπονταν σε πολλά έναντι των H/Y workstation που βασίζονται σε Windows - τόσο σήμερα, όσο και στο μέλλον. Οι νέοι Mac Pro (ακόμη και με το... καθιερωμένα αυξημένο κόστος σε όλα που συνδεει κανείς με την Apple) επιτρέπουν την αναβάθμιση κι επέκτασή τους πέρα από οποιοδήποτε σημείο είχε ποτέ επιτρέψει προκάτοχός τους και αυτό οφείλει να τούς το αναγνωρίσει κανείς. Οι προπαραγγελίες για τα πρώτα τέτοια μοντέλα Mac Pro θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ