Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ: ιστορία, με μέσα σύγχρονα

Πρωτότυπα τεχνολογικά εκθέματα και εορταστικές δράσεις για το τετραήμερο 17-20 Μαΐου

Από την μία πλευρά είναι λυπηρό, από την άλλη αναμενόμενο: ως χώρα με προφίλ ιστορικό κι αρχαιολογικό διαθέτουμε φυσικά πολλές δεκάδες μουσεία με αυτό το αντικείμενο σε όλη την Ελλάδα, όμως... μόνο ένα με αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες. Αυτό το ένα, τουλάχιστον, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, αποζημιώνει με τα εκθέματά του και την πολύ μεγάλη ιστορία που φιλοξενεί στους χώρους του - και είχαμε πριν από μερικές ημέρες την ευκαιρία να ξεναγηθούμε σε αυτούς με αφορμή τόσο την ανακαίνισή του, όσο και ορισμένες πρωτοβουλίες του πολιτιστικές που λαμβάνουν χώρα σε λίγες ημέρες.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ προσέφερε ούτως ή άλλως απρόσμενα πλήρη εικόνα της ιστορικής διαδρομής επικοινωνίας ανθρώπων σε μακρινές αποστάσεις, ξεκινώντας από τα αρχαία χρόνια (χρήση πυρσών για σήματα) και το Βυζάντιο (χρήση του φωτός κωδικοποιημένα), μέχρι την σύγχρονη εποχή των ενσύρματων σημάτων (τηλέγραφος και τηλεφωτογραφία), της σταθερής τηλεφωνίας και της κινητής μέσω δορυφόρων και Internet. Στο Μουσείο βρίσκονται μερικά εκθέματα αληθινά μοναδικά, από παμπάλαιες συσκευές της Ελλάδας και του εξωτερικού, μέχρι αρχεία τηλεγραφημάτων και ένα ολόκληρο studio, αυτό όπου έλαβαν χώρα οι παρθενικές μεταδόσεις εκπομπών και ταινιών στην ελληνική τηλεόραση, πλήρως ανακατασκευασμένο και λειτουργικό (!).

Τα μουσεία που δεν λαμβάνουν τα μηνύματα των καιρών περιθωριοποιούνται, όμως το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση: πρόσφατα εμπλούτισε την γκάμα των εκθεμάτων του με σύγχρονους, αλληλεπιδραστικούς τρόπους να τα θαυμάσει κανείς, χρησιμοποιώντας την επαυξημένη πραγματικότητα μέσω κινητών ή tablet και την εικονική πραγματικότητα μέσω σχετικών περιφερειακών. Με τέτοιες εφαρμογές μπορεί να δει κανείς τον... ίδιο τον Μορς να εξηγεί πώς λειτουργεί ο τηλέγραφος ή να περιπλανηθεί στο πλοίο "Θαλής ο Μιλήσιος", το οποίο "έστρωσε καλώδια" σε όλο το Αιγαίο για την τηλεφωνική επικοινωνία της χώρας μας επί δεκαετίες.

To ανακαινισμένο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ έχει προγραμματίσει για τις 17, 18, 19 και 20 Μαΐου - τις ημέρες αυτές γιορτάζουν τόσο τα μουσεία όλου του κόσμου ως θεσμός, όσο και το συγκεκριμένο μουσείο ως τιμώμενο ελληνικό και οι τηλεπικοινωνίες ως ανθρώπινο επίτευγμα - μια σειρά από δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Αυτές περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο και μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις που αξιοποιούν με διάφορους τρόπους την τεχνολογία. Οι δραστηριότητες αυτές προσφέρονται σε μικρούς και μεγάλους, σχολικές ομάδες, οικογένειες, ανθρώπους ηλικίας άνω των 55 ετών και φυσικά σε κάθε μεμονωμένο επισκέπτη εντελώς δωρεάν.

Το μόνο που έχει να κάνει οποιοσδήποτε προκειμένου να συμμετάσχει σε κάποια από αυτές είναι να επισκεφθεί το επίσημο Web site του Μουσείου για τις σχετικές πληροφορίες και να κάνει κράτηση με τον τρόπο επικοινωνίας που προτιμά. Θα σας δούμε εκεί!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ