Lenovo: σχεδιάζοντας το μέλλον των laptops, σήμερα

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής PC στον κόσμο με νέα μοντέλα φορητών H/Y αλλάζει τα δεδομένα της κατηγορίας

Σε κατηγορίες προϊόντων τεχνολογίας οι οποίες έχουν ωριμάσει μέσα από εξέλιξη ολόκληρων... δεκαετιών δεν είναι εύκολο να κάνει οποιαδήποτε εταιρεία καινοτομικές κινήσεις, πόσο μάλλον να αναπροσδιορίσει τα μέτρα και τα σταθμά με τα οποία κρίνονται τα προϊόντα αυτά. Όμως η Lenovo δεν είναι οποιαδήποτε εταιρεία: είναι η κατασκευάστρια που, με το DNA και την εμπειρία της IBM, έχει ωθήσει ξανά και ξανά στο παρελθόν τις απαιτήσεις των καταναλωτών υψηλότερα - ειδικά όσον αφορά στα laptop με την θρυλική σειρά των ThinkPad - προσφέροντας προσωπικούς υπολογιστές που ξεχωρίζουν. Ετοιμάζεται, δε, να κάνει ακριβώς το ίδιο ξανά σε λίγο καιρό με δύο νέα μοντέλα ThinkPad που θα κυκλοφορήσουν και στην χώρα μας σύντομα.

Πράγματι, στην πρόσφατη επιτυχημένη ψηφιακή εκδήλωση Lenovo Imagine η εταιρεία αποκάλυψε δύο καινούργιους φορητούς Η/Υ που υπόσχονται να αλλάξουν τον τρόπου που εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και διασκεδάζουμε, αλλά και την εμπειρία χρήσης laptop συνολικά. Πρόκειται για το ελαφρύτερο, περισσότερο συμπαγές ThinkPad που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, το ThinkPad Χ1 Nano, αλλά και το πρώτο αναδιπλούμενο laptop στον κόσμο, το ThinkPad X1 Fold.




To πρώτο από τα δύο νέα laptop της Lenovo, το ThinkPad Χ1 Nano, κατορθώνει να διατηρήσει απίθανα μικρό μέγεθος και βάρος χωρίς να κάνει συμβιβασμούς στην υψηλή απόδοση που οι επαγγελματίες ή καταναλωτές με απαιτήσεις χρειάζονται. Είναι μία από τις πρώτες συσκευές που αξιοποιεί την νέα υποδομή Intel Evo και στηρίζεται σε επεξεργαστές Intel Core 11ης γενιάς, προσφέροντας έτσι τον ιδανικό συνδυασμό επεξεργαστικής δύναμης και κορυφαίας διαχείρισης ενέργειας - η οποία "μεταφράζεται" σε υψηλή αυτονομία και χρήση "εκεί έξω" για μία ολόκληρη ημέρα.

Το ThinkPad Χ1 Nano μπορεί να έχει βάρος μόνο... 907 γραμμάρια (!), όμως δεν στερείται ούτε την οθόνη διαγωνίου 13 ιντσών και υψηλής ανάλυσης, ούτε το ποιοτικό σύστημα απόδοσης ήχου, ούτε τις προηγμένες δυνατότητες ασύρματης διασύνδεσης με δίκτυα 5G ή τοπικά δίκτυα Wi-Fi 6. Οι θύρες Thunderbolt 4 που ενσωματώνει επιτρέπουν την σύνδεση όχι μόνο με δύο οθόνες ανάλυσης 4Κ ταυτόχρονα, αλλά και με ταχύτατα εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα για κάθε είδους εργασία.

Φυσικά - με την εταιρική παράδοση της Lenovo στο θέμα της ασφάλειας μακρόχρονη - από το Χ1 Nano δεν θα μπορούσε να λείπει μηχανισμός ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων (Match on Chip). Το νέο της laptop, ωστόσο, διαθέτει παράλληλα αναγνώριση φωνής, αλλά και ανίχνευση ανθρώπινης παρουσίας (!): με αυτήν είναι ικανό να ενεργοποιηθεί χωρίς κανένα άγγιγμα από τον χρήστη, αλλά και να "κλειδώνει" αυτόματα σε περίπτωση που ο χρήστης απομακρυνθεί από το X1 Nano.

Το δεύτερο από τα δύο καινούργια laptop της Lenovo, ωστόσο, το ThinkPad X1 Fold, αποδεικνύει πως το μέλλον των φορητών υπολογιστών δεν είναι μόνο συμπαγές και ελαφρύ, αλλά και... αναδιπλούμενο! Η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα το πρώτο αυτό laptop στον κόσμο που "διπλώνει στα δύο" κυριολεκτικά, αξιοποιώντας εύκαμπτη οθόνη έτσι ώστε να λαμβάνει διαφορετικές μορφές για διαφορετικά σενάρια χρήσης. Είναι μία πρωτοποριακή προσέγγιση που χρειάστηκε 5 ολόκληρα χρόνια για να τελειοποιηθεί αλλά, πέρα από κάθε αμφιβολία, καταφέρνει ν' αναπροσδιορίσει το τί θεωρούμε laptop, tablet ή e-reader, εγκαινιάζοντας μία εντελώς δική του καινούργια κατηγορία φορητών συσκευών.




Χάρις στο μικρό του μέγεθος αλλά την ιδιότητά του να "διπλώνει" στα δύο, το ThinkPad X1 Fold προσαρμόζεται σε όλα τα μοντέλα εργασίας: από απόσταση, στο γραφείο ή και στα δύο κατά περίσταση, επιτρέποντας στον κάτοχό του να εξερευνήσει με νέους τρόπους την δημιουργικότητα, την ψυχαγωγία και τις επιλογές συνεργασίας που μία τόσο ευέλικτη συσκευή προσφέρει. Κάθε πτυχή του X1 Fold έχει σχεδιαστεί με απώτερο σκοπό την βελτίωση της εμπειρίας χρήσης του και την γρήγορη, εύκολη μεταμόρφωσή του από ένα αντικείμενο μεγέθους όχι μεγαλύτερου από τυπικό βιβλίο σε μία πλήρως επίπεδη οθόνη αφής διαγωνίου 13.3 ιντσών.

Το X1 Fold στηρίζεται σε επεξεργαστή Intel Core και Intel Hybrid, συνδυάζοντας άριστα την λειτουργικότητα που όλοι γνωρίζουμε από smartphones, tablets και τα laptops με την χρήση των Windows 10 Professional. Είναι ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά παραδείγματα συσκευής με δυνατότητες που καθιστά εφικτές το καινοτομικό πρόγραμμα υλοποίησης Project Athena της Intel. Πολλές από αυτές προσφέρονται από το ειδικά σχεδιασμένο, ανεξάρτητο πληκτρολόγιο Bluetooth που συνδέεται μαγνητικά με το X1 Fold και ταιριάζει απόλυτα μ' αυτό - το δεύτερο, δε, αναλαμβάνει ακόμη και να φορτίσει το πρώτο με απλή επαφή μεταξύ τους, εξασφαλίζοντας πως το πληκτρολόγιο θα έχει πάντοτε ενέργεια για να λειτουργήσει απρόσκοπτα.

Η αυτονομία μιας συσκευής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε, όπως το X1 Fold, είναι πολύ σημαντική - και η συσκευή της Lenovo προσφέρει έως και 11 ώρες χρήσης με μία φόρτιση. Η διασύνδεση με το Internet είναι εφικτή τόσο μέσα από δίκτυα τηλεφωνίας 5G όσο και μέσα από τοπικά Wi-Fi 6, ενώ για μια σειρά από λειτουργίες του μπορεί να αξιοποιήσει και προαιρετική γραφίδα (active pen) ικανή να προσφέρει αληθινά ξεχωριστή εμπειρία γραφής ή και σχεδίασης στον κάτοχό της. Ως συσκευή που μπορεί (και θα θέλει!) να έχει κανείς μαζί του ανά πάσα στιγμή, το X1 Fold είναι ιδιαίτερα κομψό, με εξωτερική εμφάνιση από αυθεντικό δέρμα.

Ως μέλος της οικογένειας των ThinkPad, άλλωστε, το X1 Fold ανταποκρίνεται και στους σε τρεις βασικούς πυλώνες της σειράς αυτής των laptops. Κάθε πτυχή του σχεδιασμού του έχει σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης του, να αναδείξει καινοτομικά στοιχεία αλλά παράλληλα να συνεισφέρει στην συνολική αξιοπιστία του προϊόντος. Για την τελευταία το Fold περνά από έλεγχο 200 σημείων για επιβεβαίωση της αντοχής του και πιστοποίησή του βάσει στρατιωτικών προδιαγραφών. Η εύκαμπτη οθόνη του, δε, το πλέον καινοτομικό του στοιχείο, στην διάρκεια ειδικών δοκιμών αποδείχθηκε πως ανοίγει και κλείνει πάνω από 30.000 φορές (!) χωρίς πρόβλημα. Το μελλοντολογικό ThinkPad Χ1 Fold (περισσότερα γι' αυτό βρίσκονται στην σχετική επίσημη σελίδα της Lenovo), αλλά και το θαυμαστό X1 Nano, θα γίνουν διαθέσιμα στην Ελλάδα μέσα στο 2021. Ανυπομονούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ