Κατασκευαστές PC, η Microsoft έχει δίκιο

Η χρήση SSD ως δίσκων συστήματος για τα Windows είναι βήμα που πρακτικά έχει ήδη γίνει, ας ολοκληρωθεί

Το θέμα δεν έχει "ακουστεί" ακόμη πολύ, παρά την εν δυνάμει μεγάλη σημασία του, όμως δείχνει δρομολογημένο πλέον και αξίζει ήδη σχολιασμού. Σύμφωνα με το Tom's Hardware, η εταιρεία αναλύσεων Trendfocus σε ενημερωτική έκθεση προς τα στελέχη της αγοράς αποθηκευτικών μέσων αναφέρει πως η Microsoft πιέζει τους κατασκευαστές PC να καταργήσουν τους μηχανικούς σκληρούς δίσκους για χρήση με τα Windows 11 και να υιοθετήσουν αποκλειστικά δίσκους SSD στον ρόλο δίσκων συστήματος. Για την ακρίβεια αυτό συμβαίνει εδώ και έναν χρόνο περίπου, με την εταιρεία να σχεδιάζει - πάντοτε σύμφωνα με αυτήν την έκθεση - την επιβολή του προαπαιτούμενου αυτού κάποια στιγμή μέσα στο δεύτερο μισό του 2023.

Για να μην... παρεξηγηθούμε, η Microsoft δεν είναι σε θέση να πιέσει ή εκβιάσει κανέναν κατασκευαστή προσωπικών υπολογιστών να καταργήσει από τα συστήματα που πωλεί τους μηχανικούς σκληρούς δίσκους: η εταιρεία προωθεί την θέση πως ο δίσκος στον οποίο είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν τα Windows θα πρέπει να είναι SSD και όχι μηχανικός. Η πρόταση αυτή της εταιρείας, δε, ισχύει μόνο (α) για νέα PC και (β) μόνο για τα Windows 11. Η Microsoft δεν έχει φυσικά συμπεριλάβει αυτήν την παράμετρο ως προαπαιτούμενο στις απαιτήσεις συστήματος των νεότερων Windows (για την ώρα) αλλά, καθώς δεν το έχει κάνει ήδη εδώ και 8 μήνες, δεν είναι πιθανό να προσπαθήσει να το επιβάλλει σε όσους χρησιμοποιούν ήδη Windows 11. Οι καταναλωτές και οι κατασκευαστές PC αντιμετωπίζονται από την εταιρεία διαφορετικά, ωστόσο, οπότε τίποτε δεν την εμποδίζει να απαιτεί την χρήση SSD ως δίσκου συστήματος από το 2023.

Οι ίδιοι οι κατασκευαστές αντιστέκονται στις πιέσεις αυτές της Microsoft: σύμφωνα με την Trendfocus το αρχικό πλάνο ήταν να εφαρμοστεί το σχετικό προαπαιτούμενο από τις αρχές του 2022, έχει όμως μετατοπιστεί το χρονικό πλαίσιο επιβολής στο δεύτερο μισό του 2023. Οι κατασκευαστές PC υποστηρίζουν πως πρόκεται για χρηματικό περιορισμό στην ουσία: η αντικατάσταση ενός τυπικού σκληρού δίσκου του 1ΤΒ με SSD του ίδιου κόστους αντιστοιχεί σε μοντέλο των 256GB μόλις, το οποίο δεν είναι αρκετό για τις ανάγκες των πιο πολλών καταναλωτών (και αυτό ολοφάνερα αληθεύει). Αν, από την άλλη, οι κατασκευαστές PC προσφέρουν SSD μεγέθους 512GB, τότε δεν θα είναι εφικτές οι πολύ χαμηλές τιμές πώλησης εισαγωγικών Η/Υ. Και αυτό ισχύει σε έναν βαθμό, αν όμως όλα τα PC βασίζονταν για τα Windows 11 αποκλειστικά σε SSD από τον Ιούνιο του 2023 και μετά, αυτό - θεωρητικά μιλώντας - δεν θα μείωνε το κόστος αγοράς τους για τους κατασκευαστές που θα έκαναν πολύ περισσότερες παραγγελίες;

Οι κατασκευαστές PC οφείλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την Microsoft στο συγκεκριμένο ζήτημα γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μακροπρόθεσμα. Αν και δεν κατέστησε σε καμία περίπτωση σαφές κατά την ανάπτυξη και προώθηση των Windows 11 η Microsoft αν και πώς ακριβώς αυτά αξιοποιούν τους SSD καλύτερα από τα Windows 10, οποιοδήποτε σύγχρονο λειτουργικό σύστημα απλώς αποδίδει ασύγκριτα καλύτερα εγκατεστημένο σε SSD. Αυτό ισχύει ακόμη και για τα απλούστερα μοντέλα SSD, τεχνολογίας SATA3, συγκριτικά με τους μηχανικούς δίσκους, εδώ και πολλά χρόνια. Οπότε... ναι: αυτή είναι μία καλή ευκαιρία για να αφήσει η αγορά της τεχνολογίας πίσω τους σκληρούς δίσκους ως δίσκους συστήματος για λειτουργικά και να μεταβεί οριστικά σε SSD. Αν χρειάζεται κάποιου είδους... πρόφαση, ας είναι αυτή των απαιτήσεων συστήματος των Windows 11!

Για την ακρίβεια, αφού θα γίνει που θα γίνει αυτή η μετάβαση κάποια στιγμή, ας γίνει... αποφασιστικά, θέτοντας συγκεκριμένα προαπαιτούμενα ταχυτήτων πρόσβασης και μεταφοράς δεδομένων για τους SSD των Windows 11. Ούτε ένα από τα καινούργια PC που θα κυκλοφορήσουν από τον Ιούνιο του 2023 και μετά δεν θα στερείται υποστήριξης στο πρότυπο PCIe, το λιγότερο έκδοσης 3.0 (εκείνο τον καιρό θα κυκλοφορούν ήδη SSD έκδοσης 5.0). Ας αφήσουμε πίσω τους δίσκους SATA SSD, λοιπόν, κι ας υιοθετήσουμε δίσκους SSD NVME με ταχύτητες το λιγότερο της τάξης των 1500-2000 ΜΒ/sec ως δίσκους συστήματος για τα Windows 11. Οποιοσδήποτε δίσκος PCIe 3.0 προσφέρει τόσο αυτές τις ταχύτητες, όσο και όλα τα άλλα χαρακτηριστικά που χρειάζονται τα Windows 11 για να εκκινούν πάρα πολύ γρήγορα, να είναι αποδοτικά με πολλαπλά προγράμματα ταυτόχρονα και αξιόπιστα στην μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων. Έτσι ακόμη και τα λιγότερο ισχυρά PC θα είναι πλέον ικανά για κάθε σχεδόν δουλειά.

Πολλοί θα παρατηρήσουν - και δικαίως - πως αυτό που η Microsoft θα επιβάλλει το 2023, στην πράξη συμβαίνει ήδη εδώ και καιρό: μόνο τα φθηνότερα desktop PC ή laptop στηρίζονται πια σε σκληρούς δίσκους για το λειτουργικό τους σύστημα και δεν έχουν απομείνει πολλά τέτοια. Όμως αν η Microsoft καταστήσει τους SSD επίσημο προαπαιτούμενο συστήματος για τα Windows 11, τότε "ανεβαίνει ο πήχυς" των Η/Υ συνολικά για καταναλωτές και επιχειρήσεις (οι οποίες αγοράζουν ακόμη εκείνα τα πολύ φθηνά PC για ορισμένες εργασίες). Οι αναπτυσσόμενες αγορές και οι χώρες του τρίτου κόσμου θα χρειαστούν πιο πολύ χρόνο για να ακολουθήσουν, όμως οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι πραγματικά πρέπει να έχουν αποκλειστικά έναν ρόλο από την επόμενη χρονιά: αυτό του μέσου αποθήκευσης μεγάλου όγκου δεδομένων και μόνο. Από το 2023 και μετά ακόμη και οι πλέον βασικού επιπέδου Η/Υ με Windows 11 θα πρέπει να είναι αποδοτικοί για όλους - και οι μηχανικοί δίσκοι είναι το τελευταίο στοιχείο που τους περιορίζει. Είναι πια καιρός, όχι;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ