Και από το πουθενά... Windows 10 Cloud

Νέα απόπειρα της Microsoft για ευρύτερη προώθηση του λειτουργικού της, προορισμένη για αποτυχία - εκτός αν...

Ένα από τα θετικά, κατά τη γνώμη μας, στοιχεία των Windows 10 εντοπιζόταν στο γεγονός ότι είχαν εξ αρχής διατεθεί σε τρεις μόνο εκδόσεις ουσιαστικά: την Home, την Pro και την Enterprise των επιχειρήσεων. Η φημολογία για μία άλλη, ωστόσο, έκδοση με τον απλούστερο δυνατό πυρήνα, σε συνδυασμό με την πρόσφατη αποκάλυψη πως οι επόμενοι επεξεργαστές τεχνολογίας ARM της Qualcomm θα στηρίζουν και τα Windows 10 - θέτοντας τέλος ουσιαστικά στην εποχή... Wintel - φαίνεται πως συμβαδίζουν με την αποκάλυψη μίας ακόμη έκδοσης του νέου λειτουργκικού συστήματος της Microsoft. Αυτή φέρει, τουλάχιστον στις αναφορές της μέσα στον κώδικα που απαρτίζει τις προεκδόσεις της επερχόμενης αναβάθμισης Creators Update, την ονομασία Windows 10 Cloud και... κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αυτό που ακούγεται αρχικά. Είναι κάτι άλλο, έστω κι αν αυτό το κάτι άλλο δεν έχει νόημα ύπαρξης αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Web από πηγές με παραδοσιακά έμπιστη πληροφόρηση από τα κεντρικά της Microsoft, τα Windows 10 Cloud είναι μία έκδοση του συγκεκριμένου λειτουργικού η οποία αξιοποιεί μόνο apps από το Microsoft Store (!), ενσωματώνει ενεργοποιημένες εξ ορισμού υπηρεσίες της Microsoft όπως το Bing και η Cortana, θα προσφέρεται δε είτε με πολύ μικρό αντίτιμο είτε δωρεάν στους κατασκευαστές PC για προεγκατάσταση στις συνθέσεις τους. Αν αυτό... θυμίζει κάτι στους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital είναι γιατί την συγκεκριμένη προσέγγιση η Microsoft την έχει δοκιμάσει ξανά, με τα περίφημα Windows 8.1 with Bing πριν από τρία περίπου χρόνια, χωρίς καμία πρακτική επιτυχία.

Η πρωτοβουλία αυτή εκ μέρους της Microsoft έχει σχεδιαστεί, στην ουσία, ως αντιπρόταση στο Chrome OS, το λειτουργικό σύστημα της Google που όντως προσφέρεται δωρεάν στους κατασκευαστές Η/Υ και έχει βρει με σχετική επιτυχία μία θέση στην ειδική κατηγορία των Chromebooks. Αυτά είναι συνήθως εισαγωγικά laptop που χρειάζονται σύνδεση με το Internet για την πλειοψηφία των λειτουργιών τους και αξιοποιούνται (στις ΗΠΑ) κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα. Στον τελευταίο η Microsoft προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς χωρίς επιτυχία - με την επιτυχία των Windows 10, ωστόσο, αδιαμφισβήτητη πια, ολοφάνερα ευελπιστεί πως οι συνθήκες ευνοούν μία απόπειρα εκ νέου.

Το πρόβλημα, φυσικά, έγκειται στο επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ένα PC που μπορεί να αξιοποιήσει μόνο apps από το Windows Store είναι εξαιρετικά περιορισμένης χρησιμότητας. Οι αδυναμίες του Windows Store είναι πολλές και εκτενώς καταγεγραμμένες, από την απουσία σημαντικών apps και την γενικότερη μικρή ποικιλία από apps που προσφέρονται, μέχρι τα πάμπολλά τεχνικά προβλήματα και το συνολικά κακό επίπεδο ποιότητας των apps που είναι παρόντα στο Δικτυακό κατάστημα της Microsoft. Ακόμη και οι εκδόσεις Word, Excel, Powerpoint και Outlook που προσφέρονται από εκεί σε μορφή app χαρακτηρίζονται από πολλούς περιορισμούς, σε βαθμό που να βρίσκονται πολύ πιο κοντά στις δωρεάν Δικτυακές εκδόσεις των εφαρμογών αυτών (το Office Online δηλαδή) παρά τις "κανονικές" παραθυρικές.

Αν χρειάζεται κανείς ένα PC μόνο για Web browsing, social media, e-mail, σημειώσεις και άλλα απλοϊκά πράγματα, ίσως θα μπορούσε ν' αξιοποιήσει αποκλειστικά το περιβάλλον και τα apps του Windows 10 Cloud. Όμως η αλήθεια είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών οποιουδήποτε είδους Η/Υ - και υβριδικού ή και tablet - θέλει να εγκαθιστά τις εφαρμογές που χρειάζεται από ευρεία γκάμα επιλογών. Στηριγμένα στο Windows Store, τα Windows 10 Cloud δεν μπορούν να το προσφέρουν αυτό. Η μόνη πιθανότητα - η οποία όμως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα - να επιτύχει αυτή η απόπειρα της Microsoft εκεί που η προηγούμενη απέτυχε, εντοπίζεται στο... δωρεάν.

Ναι, το δωρεάν: αν ο αμερικανικός κολοσσός διέθετε σε όλους ανεξαιρέτως, τόσο δηλαδή στους κατασκευαστές PC, όσο και στο ευρύτερο κοινό, τα Windows 10 Cloud εντελώς δωρεάν (πάντοτε για εγκατάσταση σε συστήματα που πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές που θέτουν), τότε για τα "απλά και καθημερινά" που περιγράψαμε παραπάνω δεν θα ήταν καθόλου άσχημη εναλλακτική στο Chrome OS και τις διάφορες διανομές Linux. Αν αυτό έχει στο μυαλό της και η Microsoft, κάποια στιγμή φέτος... θα μάθουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ